Επιστολή διαμαρτυρίας 36 ευρωβουλευτών για ρατσιστικές δηλώσεις του Σαλβίνι

Συνυπέγραψε και ο Παπαδημούλης
Tony Gentile / Reuters

Επιστολή διαμαρτυρίας για «τις απαράδεκτα ρατσιστικές δηλώσεις του Ιταλού αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, για τους Ρομά» έστειλαν στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, 36 ευρωβουλευτές από πέντε πολιτικές ομάδες.

Την επιστολή συνυπογράφουν, μεταξύ αυτών, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, ο πρόεδρος τον Σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν, οι συμπρόεδροι των Πρασίνων, Φίλιπ Λαμπέρτς και Σκα Κέλλερ και ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων, Γκι Φερχόφστατ.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν, μεταξύ άλλων, τη βαθιά τους ανησυχία αναφορικά με τις πολυάριθμες εκδηλώσεις ρατσισμού, μίσους και μισαλλοδοξίας από πολιτικούς στην Ευρώπη, ζητώντας από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις περιπτώσεις αυτές και «να προβεί σε γραπτή επίσημη δήλωση, επαναλαμβάνοντας τις βασικές αξίες και αρχές της ΕΕ και καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο για ρατσισμό, μίσος ή φόβο της διαφορετικότητας».

Ακολουθεί η επιστολή των Ευρωβουλευτών:

Αξιότιμε Πρόεδρε Ταγιάνι,

Η άνοδος της μισαλλοδοξίας φαίνεται να είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη.

Σε κάθε μία από τις χώρες μας, μπορούμε να βρούμε πολλαπλά παραδείγματα ”φανταστικών εχθρών” που δημιουργούνται από την προπαγάνδα ορισμένων κομμάτων που προτιμούν να εκτρέψουν το μίσος τους προς τους άλλους, παρά να βρουν ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη, πρόσφυγες και Ρομά, είναι όλοι τους θύματα αυτής της μισαλλοδοξίας.

Αγαπητέ Πρόεδρε Ταγιάνι, σίγουρα θα γνωρίζετε τις δηλώσεις του Ιταλού Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος μίλησε για ”απογραφή” των Ρομά -και είναι μόνο ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα των διακρίσεων και των ρατσιστικών ενεργειών που έκαναν κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί. Επιπλέον, ως κάποιοι που γνωρίζουμε το παρελθόν της Ευρώπης, είναι αδύνατο να ξεχάσουμε την κληρονομιά της δεκαετίας του 1930 και του ’40.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί αυτό.

Δεν έχει σημασία η πολιτική μας θέση ή σε ποιο κόμμα ανήκουμε, δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για φυλετικές διακρίσεις, μίσος ή διαίρεση στην πολιτική.

Η Ευρώπη γεννήθηκε μετά τις τραγωδίες δύο Παγκοσμίων Πολέμων και των εκατομμυρίων θυμάτων που δολοφονήθηκαν λόγω των διαφορών τους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να παραμείνει αδρανές, όταν υπουργοί σε μια ευρωπαϊκή χώρα καταφεύγουν σε ρητορική που οδηγεί στο μίσος.

Υπό το πρίσμα αυτών των ανησυχητικών εξελίξεων, οι υπογράφοντες, ζητούμε γραπτή επίσημη δήλωση επαναλαμβάνοντας τις βασικές αξίες του κοινού θεσμικού μας οργάνου και της βασικής αρχής της ΕΕ, ότι είμαστε ενωμένοι στην πολυμορφία.

Το Κοινοβούλιο πρέπει να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο για ρατσισμό, μίσος ή φόβο της διαφορετικότητας στον δικό του ορίζοντα.

Με εκτίμηση,

Οι 36 Ευρωβουλευτές που υπογράφουν την επιστολή (αλφαβητικά):

Marco Affronte(Πράσινοι, Ιταλία)
EricAndrieu(S&D, Γαλλία)
MartinaAnderson (GUE-NGL, Ηνωμένο Βασίλειο)
Udo Bullmann(S&D, Γερμανία)
ReinhardBütikofer(Πράσινοι, Γερμανία)
MadyDelvauxSteheres(S&D, Λουξεμβούργο)
PascalDurand(Πράσινοι, Γαλλία)
CorneliaErnst(GUE-NGL, Γερμανία)
JillEvans(Πράσινοι, Ηνωμένο Βασίλειο)
José IgnacioFaria(EPP, Πορτογαλία)
EleonoraForenza(GUE-NGL, Ιταλία)
KarolineGraswander-Hainz(S&D, Αυστρία)
SergioPrietoGutiérrez(S&D, Ισπανία)
BenedekJavor(Πράσινοι, Ουγγαρία),
SkaKeller(Πράσινοι, Γερμανία)
JeanLambert(Πράσινοι, Ηνωμένο Βασίλειο)
PhilippeLamberts(Πράσινοι, Βέλγιο)
ClaudeMoraes(S&D, Ηνωμένο Βασίλειο)
DimitriosPapadimoulis (GUE-NGL, Ελλάδα)
MaitePagazaurtunduaRuiz (ALDE, Ισπανία)
TerryReintke (Πράσινοι, Γερμανία)
UlrikeRodust (S&D, Γερμανία)
EllySchlein (S&D, Ιταλία)
MollyScottCato(Πράσινοι, Ηνωμένο Βασίλειο)
JordiSolé(Πράσινοι, Ισπανία)
BarbaraSpinelli(GUE-NGL, Ιταλία)
BartStaes(Πράσινοι, Βέλγιο)
JosepMariaTerricabras(Πράσινοι, Ισπανία)
RamonTremosaiBalcells(ALDE, Ισπανία)
BodilValero (Πράσινοι, Σουηδία)
MonikaVana(Πράσινοι, Αυστρία)
GuyVerhofstadt(ALDE, Βέλγιο)
HildeVautmans(ALDE, Βέλγιο)
ThomasWaitz(Πράσινοι, Αυστρία)
GabrieleZimmer(GUE-NGL,Γερμανία)
MariaGabrielaZoana(S&D, Ρουμανία).

(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή