Επιστολή - κόλαφος του Οσμάν Καβάλα από την φυλακή κατά του Τσαβούσογλου

«Oι κατηγορίες ότι ξένοι χρηματοδότησαν τις διαδηλώσεις στο Γκεζί μέσω εμού είναι κατασκευασμένες προς απαξίωση των γεγονότων και την κράτησή μου στη φυλακή»
via Associated Press

«Η προσπάθεια να δικαιολογηθούν οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την επανάληψη αβάσιμων κατηγοριών για τα γεγονότα του Γκεζί είναια απαράδεκτη», ανέφερε ο Καβαλά σε επιστολή του από τη φυλακή που κρατείται ως απάντηση στα σχόλια που έκανε ο Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Diken την Τρίτη.

Ο Τσαβούσογλου και η Μπέρμποκ αντάλλαξαν σπόντες για μια σειρά ζητημάτων κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης Καβαλά. Η Μπέρμποκ κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑ) για την υπόθεση, καλώντας τις τουρκικές αρχές να τον αφήσουν ελεύθερο, σύμφωνα με το Reuters. Ο Τσαβούσογλου απάντησε λέγοντας: ”Γιατί ανακαλείτε συνεχώς τον Οσμάν Καβάλα; Επειδή τον χρησιμοποιείτε εναντίον της Τουρκίας”.

«Οι κατηγορίες ότι οι ξένες πηγές χρηματοδότησαν τις διαδηλώσεις στο Γκεζί μέσω εμού είναι κατασκευασμένες για την απαξίωση των γεγονότων και την κράτησή μου στη φυλακή», τονίζει ο Καβαλά στην επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του δικηγόρου του.

Παρά τα χρόνια προσπαθειών, κανείς δεν μπορούσε να παρουσιάσει ένα κομμάτι αποδεικτικών στοιχείων ή πληροφοριών για να το αποδείξει, είπε.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε την Καβάλα σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή στα τέλη Απριλίου επειδή προσπάθησε να ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση χρηματοδοτώντας τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί. Ο Καβαλά είχε περάσει τεσσεράμισι χρόνια πίσω από τα κάγκελα χωρίς να έχει καταδικαστεί πριν από την ακρόαση του Απριλίου. Το 2019, το ΕΔΑΔ διέταξε την απελευθέρωσή του επικαλούμενο έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και παραβίαση των δικαιωμάτων του.

«Η δίκη που με κράτησε στη φυλακή για σχεδόν πέντε χρόνια, έγινε με βάση την έντονη παρανομία».

Οι διαδηλώσεις, οι μεγαλύτερες κατά της διακυβέρνησης του Ερντογάν από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2003, ξεκίνησαν ως μια μικρή καθιστική διαμαρτυρία στο πάρκο Γκεζί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης ενάντια στην προτεινόμενη καταστροφή του πάρκου, ενός από τους τελευταίους χώρους πρασίνου της πόλης, για να ανοίξει ο δρόμος για ένα εμπορικό κέντρο. Μέσα σε εβδομάδες, εκατομμύρια διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα. Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 8.000 τραυματίστηκαν στη βία που ακολούθησε.

Πηγή: Ahval

Δημοφιλή