Επιταχύνεται ξανά η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη - Πόσο άλλαξε η εικόνα μέσα σε ενάμιση μήνα

Με γρήγορα "τεστ" για όσους επιστρέφουν και από Ελλάδα "θωρακίζεται" η Ιταλία. Νοσοκομεία εκστρατείας "ανοίγει" η Ισπανία, υποχρεωτική παντού η μάσκα στο Βέλγιο.
Με τη μάσκα ακόμη και ανάμεσα σους λωτούς (Ιαπωνία)
Με τη μάσκα ακόμη και ανάμεσα σους λωτούς (Ιαπωνία)
ASSOCIATED PRESS

Επιταχύνεται η αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας κορονοϊού στην Ευρώπη καθώς αν και πριν από περίπου ένα πέντε ή έξι εβδομάδες τα κρούσματα σε ημερήσια βάση ήταν περίπου 13.000 με 15.00 πλέον την τελευταία εβδομάδα αρκετές φορές ξεπέρασαν τις 19.000 ενώ το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τα 21.626 -αυξημένα κατά περίπου 2.000 συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα.

Η Ισπανία ανέφερε 3.172 κρούσματα και έχει τον υψηλότερο αριθμό το τελευταίο 24ωρο στη ευρωπαϊκή ήπειρο, μετά τη Ρωσία. Μάλιστα σε πλάνα που θυμίζουν εκείνα που καταγράφονταν κατά την κορύφωση της επιδημίας τον Μάρτιο-Απρίλιο και προβάλλουν ισπανικά τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνεται στρατιωτικό προσωπικό να στήνει πράσινες σκηνές που θα χρησιμοποιηθούν ως νοσοκομείο εκστρατείας στη Σαραγόσα, στην πρωτεύουσα της περιφέρειας της Αραγονίας, στη βορειοανατολική Ισπανία, που πλήττεται από την επιδημία. Το νοσοκομείο θα χρησιμοποιηθεί ως κέντρο διαλογής και προσωρινής νοσηλείας. Η δε Γαλικία εξέδωσε καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δρόμους και στους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων, στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η Γαλλία ακολουθεί με 2.524 αντί 785 και 1.397 τις δύο προηγούμενες μέρες. Ρεκόρ σε Ουκρανία και Ρουμανία με 1.592 και 1.415 διεγνωσμένους φορείς του κορονοϊού. Η δε Γερμανία ανέφερε 1.320, τον υψηλότερο δηλαδή αριθμό από τα τέλη Απριλίου ενώ πάνω από 1.000 κρούσματα (για την ακρίβεια 1.009). 654 νέους επιβεβαιωμένους φορείς του ιού κατέγραψε και η Ολλανδία όπου καταγράφεται αυξητική τάση.

Προετοιμασίες από τον Στρατό στη Σαραγόσα της Ισπανίας
Προετοιμασίες από τον Στρατό στη Σαραγόσα της Ισπανίας
ASSOCIATED PRESS

Στο μεταξύ η Ιταλία ”θωρακίζεται” κατά των τουριστών με την κυβέρνηση να ανακοινώνει την πραγματοποίηση γρήγορου τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού στους πολίτες που φθάνουν στη χώρα από την Ισπανία, την Κροατία, τη Μάλτα και την Ελλάδα. Τα «γρήγορα τεστ» (η απάντηση, όπως γράφει ο Τύπος, θα δίδεται μέσα σε περίπου είκοσι λεπτά) θα πραγματοποιούνται στα αεροδρόμια. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η επιβολή καραντίνας σε χιλιάδες Ιταλούς οι οποίοι, τις επόμενες εβδομάδες, θα επιστρέψουν από τις διακοπές τους στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι για όσους πολίτες φτάνουν στην Ιταλία από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, η κυβέρνηση Κόντε έχει αποφασίσει την επιβολή προληπτικής καραντίνας. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία καταγράφηκαν 481 νέα κρούσματα κορονοϊού και δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στο μεταξύ το ενδιαφέρον στρέφεται και στη Νεα Ζηλανδία και στην πόλη του Όκλαντ, όπου τα κρούσματα από τέσσερα ανέρχονται πλέον σε 17 και η πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο μακράς παράτασης του lockdown επιπέδου 3 που λήγει την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται πως η χώρα δεν είχε καταγράψει ούτε ένα κρούσμα μετάδοσης του ιού εντός της κοινότητας επί 102 μέρες.

Ινδία
Ινδία
ASSOCIATED PRESS

Οι 10 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων

Αναλυτικά σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων έχουν φθάσει πλέον τα 20.810.640 , οι νεκροί ανέχονται σε 747.284 ενώ έχουν αναρρώσει 13,712,403 και από τους υπόλοιπους ασθενείς οι 64.664 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

(στην παρένθεση αναφέρεται η θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων).

Ινδία (3) - 47.149 νεκροί, 2.397403 κρούσματα

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα και νέα αύξηση στον αριθμό των θανάτων καθώς το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν ακόμη 67.066 και 950.

Βραζιλία (2) - 104.263 νεκροί, 3.170.474 κρούσματα

Νέα αύξηση των περιπτώσεων επιβεβαιωμένων φορέων του ιού στη χώρα με τις αρχές να καταγράφουν ακόμη 58.081 ενώ χωρίς σημαντικές μεταβολές ήταν ο αριθμός των νεκρών που ανήλθαν σε 1.164.

Διανομή τροφίμων σε οικογένειες που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας στην αγορά εργασίας. Γοιύτα, ΗΠΑ
Διανομή τροφίμων σε οικογένειες που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας στην αγορά εργασίας. Γοιύτα, ΗΠΑ
ASSOCIATED PRESS

ΗΠΑ (1) - 169.131 νεκροί , 5.360.302 κρούσματα

Χωρίς μεγάλες μεταβολές ο αριθμός κρουσμάτων και νεκρών στις ΗΠΑ που ανήλθαν το τελευταίο 24ωρο σε 54.345 και 1.386. Αν και οι επιβεβαιωμένοι νέοι φορείς του ιού φαίνεται να μειώνονται από τις 24 Ιουλίου ο αριθμός των θανάτων την ίδια περίοδο φαίνεται να παραμένει τις περισσότερες ημέρες εξαιρετικά υψηλός. Για ένα ακόμη 24ωρο Η Καλιφόρνια ήταν η πολιτεία με τα περισσότερα κρούσματα ενώ ακολουθούν Τέξας, Φλόριντα, Τζώρτζια, Ιλλινόι.

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δημοσιοποίησε οκτώ προτάσεις για την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων στις ΗΠΑ εν μέσω της πανδημίας , συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης προστατευτικής μάσκας, όταν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν. Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διαθέσει 125 εκατομμύρια επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες στις σχολικές περιφέρειες και σε παναμερικανικό επίπεδο.

Κολομβία (8) - 13.837 νεκροί, 422.519 κρούσματα

Πολύ κοντά στα θλιβερά ρεκόρ των προηγούμενων ημερών ήταν ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων και των θανάτων εξαιτίας του ιού στην Κολομβία αφού το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν 12.066 και 362.

Απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων από νοσοκομείο αναφοράς στο Μεξικό.
Απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων από νοσοκομείο αναφοράς στο Μεξικό.
ASSOCIATED PRESS

Περού (6) - 21.713 νεκροί, 498.555 κρούσματα

Ακόμη ένα ρεκόρ νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων φορέων του ιού στη χώρα με 8.875 να καταγράφονται σε ένα 24ωρο ενώ σταθερά υψηλός για τα δεδομένα της χώρας είναι και ο αριθμός των νεκρών που ανήλθαν σε 212.

  • Ο περουβιανός πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα ανακοίνωσε ότι απαγορεύονται μέχρι νεοτέρας οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και επεξέτεινε τα περιοριστικά μέτρα σε άλλες πέντε περιφέρειες της χώρας των Άνδεων, εν μέσω νέας έξαρσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό. Οι δεκαπέντε από τις 25 περιφέρειες του Περού ήδη υποβάλλονταν σε κυλιόμενες καραντίνες. Ο Βισκάρα ανακοίνωσε επίσης την επανεπιβολή της γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας τις Κυριακές, την ώρα που τα επίσημα δεδομένα αποκαλύπτουν αύξηση κατά 75% των κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. «Τώρα αυτοί που μας μολύνουν είναι οι άνθρωποι που ξέρουμε, οι συγγενείς που έρχονται να μας επισκεφθούν, οι φίλοι που μαζεύονται για να παίξουν μπάλα ή να απολαύσουν ένα μπάρμπεκιου», εξήγησε ο Βισκάρα σε διάγγελμά του. «Αυτό είναι πρόβλημα και πρέπει να το λύσουμε μαζί», πρόσθεσε.

Συνεχές το άνοιγμα νέων τάφων και στην Αργεντινή
Συνεχές το άνοιγμα νέων τάφων και στην Αργεντινή
EMILIANO LASALVIA via Getty Images

Αργεντινή (15)- 5.213 νεκροί, 268.574 κρούσματα

Ρεκόρ κρουσμάτων και στην Αργεντινή με 7.663 νέα σε ένα 24ωρο ενώ κοντά στο ρεκόρ της προηγούμενης ημέρας ήταν και ο αριθμός των νεκρών που έφτασαν τους 209.

  • Αργεντινή και Μεξικό θα αναλάβουν την παραγωγή και τη διανομή στη Λατινική Αμερική — πλην Βραζιλίας — του υποψηφίου εμβολίου για την αποτροπή της μόλυνσης από τον κορονοϊό, που βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών μελετών, της φαρμακευτικής βιομηχανίας AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες. Η φαρμακευτική βιομηχανία AstraZeneca «υπέγραψε συμφωνία με το Ίδρυμα Σλιμ για την παραγωγή 150 ως 250 εκατομμυρίων εμβολίων προοριζόμενων για όλη τη Λατινική Αμερική με την εξαίρεση της Βραζιλίας, που θα είναι διαθέσιμα το πρώτο εξάμηνο του 2021 και θα μοιραστούν ισότιμα μεταξύ των χωρών (της περιφέρειας) οι κυβερνήσεις των οποίων θα το ζητήσουν», εξήγησε ο Φερνάντες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Την παραγωγή στη Λατινική Αμερική θα αναλάβουν η Αργεντινή και το Μεξικό και αυτό θα επιτρέψει ταχεία και αποτελεσματική πρόσβαση» στο εμβόλιο «σε όλες τις χώρες της περιφέρειας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Αργεντινής.

Φιλιππίνες
Φιλιππίνες
ASSOCIATED PRESS

Μεξικό (7) - 54.666 νεκροί, 498.380 κρούσματα

Νέα μεγάλη αύξηση στον αριθμό των θανάτων καθώς καταγράφηκαν ακόμη 737 ενώ για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο αυξήθηκε και ο αριθμός των νέων διαγνωσμένων φορέων του ιού που έφτασαν τους 5.858.

Ρωσία (4) - 15.260 νεκροί, 902.701 κρούσματα

Παρά την μικρή αύξηση σε 5.102 νέα κρούσματα συνεχίζεται η αργή αλλά σταθερή τάση μείωσή τους ενώ δεν σημειώθηκαν σημαντικές μεταβολές στον αριθμό των νέων θανάτων που ανήλθαν σε 129.

Φιλιππίνες (22) - 2.404 νεκροί, 143.749 κρούσματα

Μεγάλη αύξηση το τελευταίο 24ωρο σε διεγνωσμένους φορείς του ιού και νεκρούς με τις αρχές να ανακοινώνουν ακόμη 4.444 και 93.

Ιράκ (21) - 5.588 νεκροί, 160.436 κρούσματα

Πολύ υψηλός για τα μέχρι τώρα δεδομένα της χώρας ο αριθμός των κρουσμάτων καθώς προστέθηκαν ακόμη 3.441 ενώ ανακοινώθηκαν ακόμη 57 θάνατοι.

Ιράκ
Ιράκ
Anadolu Agency via Getty Images

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Ισραήλ: Ανακοίνωσε πως καταγράφηκαν 17 νέοι θάνατοι με το σύνολο να φθάνει πλέον τους 639. Πρόκειται για τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό αφότου ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στο Ισραήλ στα τέλη του Φεβρουαρίου αφού ο υψηλότερος αριθμός νεκρών ήταν 14 και αναφέρθηκαν στις 4 Αυιγούστου. Επίσης επιβεβαιώθηκαν 1.558 νέα κρούσματα με το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 88.151. Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε σε 25.403. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκε στους 369 (από 375) εκ του συνόλου των 762 Μπενιαμίν Νετανιάχου προήδρευσε σε συνεδρίαση με τους υπουργούς Παιδείας, Υγείας και Οικονομικών και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με αντικείμενο ιδίως την έναρξη της σχολικής χρονιάς. «Κάνουμε το παν ώστε η σχολική χρονιά να αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η ημερομηνία-στόχος», συνόψισε ο Νετανιάχου μετά τη συνάντηση.

Ισραήλ
Ισραήλ
ASSOCIATED PRESS

Αυστραλία: Οι αρχές στη Βικτόρια ανακοίνωσαν ακόμη 8 θανάτους και 278 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μια ημέρα μετά τον μία βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό με 21 νεκρούς και 410 μολύνσεις. Η επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού γεννά ελπίδες πως η κατάσταση τίθεται σταδιακά υπό έλεγχο. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι ο χαμηλότερος σε ημερήσια βάση εδώ και τρεις εβδομάδες. Η πολιτεία, όπου η πόλη της Μελβούρνης έχει μετατραπεί στο επίκεντρο του λεγόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστραλία, τελεί υπό αυστηρό περιορισμό, με νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και τις εξόδους να επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της ημέρας μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη. Η γειτονική Νέα Νότια Ουαλία παραμένει επίσης σε συναγερμό, καθώς καταγράφει ημερησίως γύρω στα δεκαπέντε κρούσματα τις τελευταίες εβδομάδες. Αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι εάν οι πολίτες δεν τηρούν τις συστάσεις για τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση και τη χρήση μέσων ατομικής προστασίας, η μετάδοση στην κοινότητα μπορεί να κλιμακωθεί, την ώρα που προσπαθούν να ιχνηλατήσουν τις επαφές διάφορων ομάδων κρουσμάτων.

Ινδονησία
Ινδονησία
ADEK BERRY via Getty Images

Κίνα: Ανακοίνωσε τον εντοπισμό 19 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων διευκρινίζοντας ότι τα 11 από αυτά ήταν «εισαγόμενα». Τα κρούσματα εντόπιας μετάδοσης επιβεβαιώθηκαν όλα στην επαρχία Σιντζιάνγκ, συμπλήρωσε. Εντοπίστηκαν παράλληλα 20 νέοι ασυμπτωματικοί φορείς, ισάριθμοι με αυτούς της προηγουμένης, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Δεν διαπιστώθηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19. Ακόμη 56 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν κι έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται 724, οι 41 σε σοβαρή κατάσταση. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς — ο αριθμός τους παραμένει αμετάβλητος από τον Μάιο — επί συνόλου 84.756 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Τουρκία: Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 1.212 τις προηγούμενες 24 ώρες και έφθασε τα 244.392, όπως γνωστοποίησε ο τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα. Άλλοι 18 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 και έτσι η χώρα μετρά 5.891 νεκρούς όπως ενημέρωσε ο Κότζα μέσω Twitter. Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλοι 934 ανέρρωσαν, με τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που κρίθηκε ότι έχουν ιαθεί να ανέχεται σε 227.089. Παρά την πανδημία του κορονοϊού, τα σχολεία στην Τουρκία θα αρχίσουν να ανοίγουν ξανά την 21η Σεπτεμβρίου, με σταδιακή επαναφορά των παραδόσεων με φυσική παρουσία, ανακοίνωσε νωρίτερα χθες το υπουργείο Παιδείας της χώρας.