ΔΙΕΘΝΕΣ
18/10/2018 11:36 EEST | Updated 18/10/2018 11:38 EEST

Υπόθεση Κασόγκι:To δείπνο στο σπίτι του πρόξενου μετά τη δολοφονία και η αναφορά πως ένας από τους «εκτελεστές» είναι νεκρός

OZAN KOSE via Getty Images

Με το διεθνές ενδιαφέρον για τη τύχη του σουαδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι να παραμένει αμείωτο και τις φρικώδεις αποκαλύψεις για τα όσα φαίνεται πως εκτυλίχθηκαν μέσα στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη να διαδέχονται η μία την άλλη, οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται από τις τουρκικές αρχές.

Την Τετάρτη, το απόγευμα άνδρες της τουρκικής αστυνομίας έκαναν έρευνα στο σπίτι του πρόξενου Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι, ο οποίος, φέρεται να ήταν μπροστά στην φερόμενη δολοφονία του δημοσιογράφου. Σημειώνεται πως ο πρόξενος αναχώρησε αιφνιδίως για τη Σαουδική Αραβία, πριν γίνει η έρευνα.

Η ομάδα της τουρκικής αστυνομίας αποχώρησε από την κατοικία περί τη 01:30, αλλά μερικά από τα μέλη της πήγαν ξανά στο προξενείο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, για να κάνουν μια δεύτερη έρευνα, η οποία συνεχίστηκε μέχρι τα ξημερώματα όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Reuters. 

Στην κατοικία του προξένου, οι ερευνητές εξέτασαν τον κήπο, ενώ ορισμένοι θεάθηκαν στην ταράτσα του ακινήτου. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ένα τηλεκατευθυνόμενο εναέριο όχημα δύο φορές, ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου.

Νεκρός ένας από τους εκτελεστές του Κασόγκι;

Στο μεταξύ, η Yeni Safak η οποία έχει προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε σειρά αποκαλύψεων για την συγκεκριμένη υπόθεση, αναφέρει σήμερα πως ένας εκ των 15 υπόπτων για τη «δολοφονία» Κασόγγι είναι πιθανότατα νεκρός.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μασαλ Σααντ Μ.Αλμποστάνι ήταν υπολοχαγός της βασλικής πολεμικής αεροπορίας και αφίχθη στην Κωνσταντινούπολη μαζί με πρώην μέλη της βασιλικής φρουράς, άνδρες της υπηρεσίας αντικατασκοπίας της Σαουδικής Αραβίας και έναν κορυφαίο στο Ριάντ ιατροδικαστή και ήταν στο προξενείο την ίδια ημέρα και ώρα με τον Κασόγγι.

Τώρα, όπως αναφέρεται, ο άνδρας φέρεται να σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και η εφημερίδα θέτει το ερώτημα εάν ο θάνατός του ήταν ένας τρόπος για να τον κάνουν να σωπάσει. Ωστόσο η εφημερίδα δεν παρέχει άλλες πληροφορίες σχετικά με τον υποτιθέμενο θάνατό του.

Ταυτοποίηση των φερόμενων δραστών

Την ίδια στιγμή πηγή από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζει οι φερόμενοι ως εκτελεστές του αφού δολοφόνησαν και κατακρεούργησαν τον δημοσιογράφο και στη συνέχεια μετέβησαν στην κατοικία του προξένου και απόλαυσαν το δείπνο τους ενώ ακολούθως αναχώρησαν για τη Σαουδική Αραβία.

Σημειώνεται πως επτά από τους 15 υπόπτους, τους έχει «ταυτοποιήσει» το Middle East Eye που υποστηρίζει πως έχει στα χέρια ένα έγγραφο του Υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας αλλά δεν το δημοσιεύει για να προστατεύσει την πηγή του.

Πάντως και οι 15 φαίνεται πως ανήκουν ή ανήκαν στην προσωπική φρουρά του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και εμφανίζονται σε φωτογραφίες να τον συνοδεύουν σε επίσημα ταξίδια του στο εξωτερικό.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο πάντως είναι το «ηχητικό ντοκουμέντο» που φέρεται να έχει στην κατοχή της η τουρκική αστυνομία στο οποίο ακούγονται διάλογοι κατά τον «θάνατο» του Κασόγκι και τον τεμαχισμό της σορού του που ακολούθησε. Η Wahsington Post μάλιστα αναφέρει πως κατά την συνάντηση Ερντογάν-Πομπέο την Τετάρτη, αντίγραφο του ηχητικού ντοκουμέντο ήταν διαθέσιμο για την αμερικανό Υπ.Εξωτερικών αλλά δεν έχει γίνει γνωστό εάν το άκουσε.

OZAN KOSE via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images
OZAN KOSE via Getty Images
OZAN KOSE via Getty Images
OZAN KOSE via Getty Images