Υποθετική μετεωρολογική πρόβλεψη για το 2050 βγαίνει αληθινή 28 χρόνια νωρίτερα

Δεν θέλουμε ούτε να φανταστούμε τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν τελικά το 2050.
MetOffice

Πριν από δύο χρόνια, οι μετεωρολόγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγαν ένα ενδιαφέρον πείραμα, κάνοντας μια υποθετική πρόβλεψη για το που μπορεί να φτάσουν οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες το 2050.

Οι επιστήμονες στο Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου -τον επίσημο οργανισμό πρόγνωσης καιρού της χώρας- μελέτησαν τα κλιματικά μοντέλα μεγάλης εμβέλειας το καλοκαίρι του 2020 για να δουν τις θερμοκρασίες που ενδεχομένως να επικρατούσαν τρεις δεκαετίες αργότερα.

«Δεν είναι πραγματική πρόγνωση καιρού», τόνιζαν τότε στο Met Office.

Κι όμως, τη Δευτέρα και την Τρίτη, η «μη πραγματική πρόβλεψη» γίνεται πραγματικότητα - 28 χρόνια νωρίτερα.

Ο Σάιμον Λι, επιστήμονας της ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, εντόπισε την εντυπωσιακή ομοιότητα μεταξύ των προβλέψεων για το 2050 και της εκτίμησης για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η πρόβλεψη για την Τρίτη είναι συγκλονιστικά σχεδόν πανομοιότυπη για μεγάλα τμήματα της χώρας», έγραψε ο Σάιμον στο Twitter , προσθέτοντας σε μεταγενέστερη ανάρτηση ότι «αυτό που έρχεται την Τρίτη δίνει μια εικόνα για το μέλλον».

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι 10-15 βαθμούς υψηλότερες από το κανονικό στις αρχές της εβδομάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο υδράργυρος θα μπορούσε να σκαρφαλώσει μέχρι τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά - μια πρόβλεψη που ώθησε τους μετεωρολόγους εκεί να εκδώσουν «κόκκινη» προειδοποίηση για πρώτη φορά.

Το μεγαλύτερο ρεκόρ ζέστης στη χώρα είναι 38,7 βαθμοί Κελσίου, που καταγράφηκαν στον Βοτανικό Κήπο του Κέιμπριτζ το 2019.

(με πληροφορίες από CNN)