22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
28/09/2019 18:38 EEST | Updated 28/09/2019 18:42 EEST

Ερευνα: Κοκτέιλ φαρμάκων θεραπεύει τον «μη θεραπεύσιμο» καρκίνο του δέρματος

Θαυμάσια νέα για τους ασθενείς με μελάνωμα.

AlexRaths via Getty Images

Οι ασθενείς με καρκίνο του δέρματος, που κάποτε θεωρείτο μη θεραπεύσιμος, βλέπουν πλέον τις πιθανότητες επιβίωσής τους να αυξάνονται κατά 50% με ένα διπλό κοκτέιλ φαρμάκων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Μια ιατρική δοκιμή έδειξε ότι η δραστική ουσία ιπιλιμουμάμπη, που κυκλοφορεί στο εμπόριο ως Yervoy, και η νιβολουμάμπη, γνωστή ως Opdivo, αν συνδυαστούν είναι πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του προχωρημένου μελανώματος.

Και τα δύο φάρμακα βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να βρει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα καθώς εξαπλώνονται.

Ο καθηγητής Τζέιμς Λάρκιν, ογκολόγος καθηγητής στο Ινστιτούτο Καρκινολογικής Ερευνας της Μ.Βρετανίας, δήλωσε: «Λαμβάνοντας αυτά τα φάρμακα μαζί, έχετε δύο αποτελεσματικά φρένα για το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο είναι σε θέση πλέον να αναγνωρίσει όγκους που δεν αναγνώριζε προηγουμένως και να τους καταστρέφει».

Η θεραπεία συνιστάται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αγγλίας και διατίθεται με αυτό τον συνδυασμένο τρόπο στο NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας).

Μια δεκαετία πριν, μόνο ένας στους 20 ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα επιβίωνε για πέντε χρόνια, με πολλούς να ζουν για έξι έως εννέα μήνες.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη δοκιμή χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη με 314 συμμετέχοντες δόθηκαν και τα δύο φάρμακα. Σε μια άλλη ομάδα των 316 ατόμων χορηγήθηκε το Opdivo ενώ οι υπόλοιποι 315 έλαβαν το Yervoy.

Η συνολική επιβίωση για τις ομάδες που πήραν Yervoy ή Opdivo ήταν 44% και 26% αντίστοιχα, ενώ η ομάδα ασθενών στην οποία χορηγήθηκαν και τα δύο φάρμακα συνδυαστικά εμφάνισε ποσοστό 5ετούς επιβίωσης της τάξης του  52%, δηλαδή 1 στους 2.

Από αυτούς τους ασθενείς, το 74% δεν χρειάστηκε άλλη θεραπεία μετά από πέντε χρόνια - και το αποτέλεσμα ήταν εξίσου καλό για τους ανθρώπους που σταμάτησαν τη θεραπεία νωρίς λόγω παρενεργειών όπως δερματικά εξανθήματα, διάρροια και κόπωση.

Ωστόσο, ο καθηγητής Λάρκιν επεσήμανε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει μέθοδος για να προβλεφθεί ποιοι ασθενείς είναι πιθανότερο να επωφεληθούν από τη συνδυασμένη ανοσοθεραπεία.

«Τα δύο φάρμακα μαζί παίζουν σίγουρα ρόλο στην αντιμετώπιση του μεταστατικού μελανώματος και θα είναι η επιλογή για ορισμένους ασθενείς. Για άλλους, η απόφαση μπορεί να είναι να τους χορηγηθούν τα φάρμακα με τη σειρά» εξήγησε.

Τα ευρήματα της δοκιμής θα παρουσιαστούν στην συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ιατρική Ογκολογία, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και θα δημοσιευθούν στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Πηγή: Skynews