Ερευνα: Μετάλλαξη στον νέο κορονοϊό αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης

Παραμένει άγνωστο αν αυτή η μικρή μετάλλαξη επηρεάζει την σοβαρότητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς ή αυξάνει την θνητότητα.
Τεχνικός εργαστηρίου με στολή εξετάζει δείγμα για πιθανή μόλυνση ανθρώπου από κορονοϊό. l
Τεχνικός εργαστηρίου με στολή εξετάζει δείγμα για πιθανή μόλυνση ανθρώπου από κορονοϊό. l
MOHAMMED HUWAIS via Getty Images

Μια συγκεκριμένη μετάλλαξη του νέου κορονοϊού μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ικανότητά του να προσβάλει τα κύτταρα, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Η έρευνα ενδέχεται να εξηγήσει γιατί τα πρώτα ξεσπάσματα της επιδημίας σε ορισμένες περιοχές του κόσμου δεν είχαν ως αποτέλεσμα να κατακλυστούν και να κλονιστούν τα συστήματα υγείας σε βαθμό τέτοιο με άλλες εξάρσεις του ιού στη Νέα Υόρκη και την Ιταλία, σύμφωνα με ειδικούς στο Scripps Research.

Η μετάλλαξη, που ονομάζεται D614G, αυξάνει τον αριθμό των «αιχμών» του νέου κορονοϊού, που του δίνουν το διακριτικό σχήμα του. Αυτές οι «αιχμές» είναι που επιτρέπουν στον ιό να αγκιστρωθεί και να μολύνει τα κύτταρα.

«Ο αριθμός ή η πυκνότητα των λειτουργικών αιχμών του ιού είναι 4 ή 5 φορές μεγαλύτερος λόγω αυτής της μετάλλαξης», εξηγεί η Χιέριουν Τσόε, μία από τις βασικές συντάκτριες της μελέτης.

Οι ερευνητές λένε ότι παραμένει άγνωστο εάν αυτή η μικρή μετάλλαξη επηρεάζει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς ή αυξάνει την θνητότητα.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)