ΔΙΕΘΝΕΣ
24/05/2018 13:52 EEST

Ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 στην Ουκρανία έγινε από πύραυλο ρωσικής στρατιωτικής μονάδας

ROBIN VAN LONKHUIJSEN via Getty Images

Ερευνητές επιβεβαίωσαν πως ένας ρωσικός πύραυλος ευθύνεται για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 των Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014, με αποτέλεσμα τον θάνατο των 298 επιβαινόντων.

Ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροπλάνο προήλθε από έναν εκτοξευτήρα που ανήκε στη ρωσική 53η Αντιαεροπορική Ταξιαρχία, ο οποίος είχε εντοπιστεί να εισέρχεται στην ουκρανική επικράτεια από τη Ρωσία πριν την τραγωδία και να επιστρέφει μετά από αυτήν, όπως αναφέρθηκε.

Ο Βίλμπερτ Πάουλισεν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της ολλανδικής αστυνομίας, είπε πως «όλα τα οχήματα σε ένα κονβόι που έφερε τον πύραυλο ανήκαν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

Η Ρωσία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό.

 

 

Τα ευρήματα της κοινής ερευνητικής ομάδας (JIT- Joint Investigation Team) επιβεβαιώνουν αυτά της open source ερευνητικής ιστοσελίδας, Bellingcat, που ισχυρίζεται ότι έχει βρει τους υπεύθυνους.

Η JIT έχει απευθυνθεί στο κοινό για πληροφορίες σχετικά με τους εμπλεοκόμενους και έχει προσφέρει προστασία μαρτύρων σε οποιονδήποτε εμφανιστεί.

Το αεροσκάφος κατερρίφθη με ρωσικής κατασκευής πύραυλο στις 17 Ιουλίου 2014, με 298 επιβαίνοντες, τα δύο τρίτα εκ των οποίων ήταν Ολλανδοί, πάνω από περιοχή που ελεγχόταν από φιλορώσους αποσχιστές.

Η JIT, που αποτελείται από μέλη από την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Μαλαισία, την Ολλανδία και την Ουκρανία, ανέφερε ότι θα ενημερώσει για τη δουλειά της αλλά δεν πρόκειται να υποδείξει υπόπτους.

Η αρμόδια ολλανδική αρχή, σε αναφορά της τον Οκτώβριο του 2015, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το Boeing 777 επλήγη από ρωσικής κατασκευής πύραυλο Buk, με αποτέλεσμα τον θάνατο όλων των επιβατών και του πληρώματος, που προέρχονταν από 17 χώρες, περιλαμβανομένων 38 Αυστραλών.

Ολλανδοί εισαγγελείς ανέφεραν τον Σεπτέμβριο του 2016 ότι 100 «άτομα ενδιαφέροντος» εντοπίστηκαν στην έρευνα, ενώ Αυστραλοί και Μαλαισιανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι θα δημοσιοποιούνταν ποιοι είναι οι ύποπτοι το 2017.

Μετάφραση/ αναδημοσίευση από την αμερικανική έκδοση της HuffPost