ΔΙΕΘΝΕΣ
06/11/2018 18:42 EET

Ερευνητές θέλουν να χρησιμοποιήσουν λέιζερ για να φέρουν εξωγήινους στη Γη

Οι επιστήμονες θέλουν να κατασκευάσουν ένα λέιζερ που θα μπορούσε να καθοδηγήσει έναν εξωγήινο πολιτισμό στον πλανήτη μας.

Μια νέα ερευνητική εργασία από έναν μεταπτυχιακό φοιτητή του ΜΙΤ επισημαίνει ότι η ανθρωπότητα θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα λέιζερ υπέρυθρων ακτίνων που θα μπορούσε να είναι τόσο θερμές και φωτεινές, ώστε να προσελκύσει εξωγήινους που έχουν στόχο να αποικίσουν σε κοντινούς μας πλανήτες. Ο Τζέιμς Κλαρκ, ο συγγραφέας της εργασίας, αναφέρει πως αυτή η καινοτομία «θα μπορούσε να έχει επιτυχία».

«Ακούγεται δύσκολο εγχείρημα, αλλά όχι αδύνατο», συνεχίζει. «Τα είδη των λέιζερ και των τηλεσκοπίων που κατασκευάζονται σήμερα μπορούν να παράγουν ένα ανιχνεύσιμο σήμα, έτσι ώστε ένας αστρονόμος ενός ξένου πολιτισμού να μπορεί να κοιτάξει τον πλανήτη μας και να δει αμέσως κάτι ασυνήθιστο για το φάσμα του»

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal , προειδοποιεί ότι η πιθανότητα επαφής είναι χαμηλή με τη τρέχουσα τεχνολογία, αλλά η πρόοδος τα  επόμενα χρόνια θα μπορούσε να την καταστήσει δυνατή. 

Στην έρευνα σημειώνεται ότι ένα λέιζερ με ισχύ 1 έως 2 μεγαβάτ, που προέρχεται από ένα τηλεσκόπιο μήκους τουλάχιστον 100 ποδιών στοχεύοντας στο διάστημα, θα μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή άλλων πολιτισμών μέχρι και 20.000 ετών φωτός μακριά από τη Γη.

Παρά τον ενθουσιασμό της κατασκευής ενός τέτοιου εγχειρήματος , υπάρχουν εγγενή προβλήματα ασφαλείας, είπε ο Clark, συμπεριλαμβανομένης της εγγενής δύναμης που πηγάζει από το λέιζερ 

Μια προσπάθεια, πάντως, αυτής της φιλόδοξης ιδέας, δεν πρόκειται να βλάψει κανέναν. Ούτε τους «ντόπιους», ούτε τους «ξένους».

Πηγή: Phys. org