Ερντογάν: Η Τουρκία στέλνει στρατό στη Λιβύη και ξεκινάει σεισμικές έρευνες στην περιοχή

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Τούρκος πρόεδρος πριν από την κρίσιμη σύνοδο του Βερολίνου.
|
Anadolu Agency via Getty Images

Η Τουρκία στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα της υποστηριζόμενης από τα Ηνωμένα Εθνη κυβέρνησης στην Τρίπολη, ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αγκυρα έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις για την εκπαίδευση των στρατευμάτων που συντάσσονται με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο χωρών για συνεργασία στην ασφάλεια.

Εξάλλου, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Guardian, 2.000 μαχητές από τη Συρία έχουν σταλεί ήδη από την Τουρκία στη Λιβύη για να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων της κυβέρνησης Σάρατζ.

Παράλληλα, ο Ερντογάν υποστήριξε πως στο πλαίσιο του μνημονίου Αγκυρας-Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες, δεν θα είναι πλέον δυνατό για άλλες χώρες να διεξάγουν γεωτρήσεις στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, χωρίς την έγκριση των δύο χωρών.

Περαιτέρω, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα αρχίσει να χορηγεί άδειες για έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο το 2020. Μάλιστα, είπε ότι το σεισμογραφικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή που προβλέπει το μνημόνιο με τη Λιβύη.

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται προτού συναντηθεί ο Τούρκος πρόεδρος με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας για να συζητήσουν την κατάσταση στη Λιβύη.. Η σύνοδος κορυφής που διοργανώθηκε από τη Μόσχα για να συζητηθεί μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός, χαιρετήθηκε από τους παγκόσμιους ηγέτες ως απαραίτητο βήμα προς την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη Λιβύη.

(με πληροφορίες από Reuters, Guardian)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα