Έργο του Banksy εμπνευσμένο από τον Μονέ πωλήθηκε σε δημοπρασία 8,3 εκατ. - Η μάχη των 9 λεπτών

Είναι η δεύτερη υψηλότερη τιμή έργου του διάσημου street artist μετά το ρεκόρ των 11,1 εκατ. ευρώ για το βρετανικό κοινοβούλιο γεμάτο χιμπατζήδες.
Kirsty O'Connor - PA Images via Getty Images

Ο πίνακας του Banksy «Show me the Monet», εμπνευσμένος από το αριστούργημα του Κλοντ Μονέ «Ιαπωνική γέφυρα πάνω από λίμνη με νούφαρα», πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στην τιμή των 8,3 εκατ. ευρώ.

Το ποσό ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις του οίκου έκαναν λόγο για 3,9 - 5,5 εκατ. ευρώ.

Το έργο δημιουργήθηκε το 2005 και απεικονίζει τον πίνακα με τα νούφαρα του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, με τη διαφορά ότι ο Banksy έχει προσθέσει καρότσια σούπερ μάρκετ και έναν κώνο κυκλοφορίας που επιπλέουν στο νερό.

Πέντε πλειοδότες συλλέκτες «κονταροχτυπήθηκαν» για την απόκτηση του πίνακα, δίνοντας μάχη επί εννέα λεπτά, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Είναι η δεύτερη υψηλότερη τιμή έργου του διάσημου street artist μετά το ρεκόρ των 11,1 εκατ. ευρώ για το «Devolved Parliament», το έργο με το βρετανικό κοινοβούλιο γεμάτο χιμπατζήδες, που βγήκε σε δημοπρασία πριν από έναν χρόνο.

Tristan Fewings via Getty Images

Το «Show me the Monet» αποτελεί μέρος μιας σειράς έργων του Banksy με τίτλο Crude Oil, η οποία περιλαμβάνει «remixes» κανονικών έργων τέχνης -μεταξυ άλλων, τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ και τα Γεράκια της Νύχτας του Έντουαρντ Χόπερ.

Ο Άλεξ Μπράνζικ, επικεφαλής του Τμήματος Σύγχρονης Τέχνης στο Sotheby’s, χαρακτήρισε το έργο ένα από τα σημαντικότερα του Banksy.

Πηγή: Guardian

Πήγαινε στην αρχική σελίδα