ΔΙΕΘΝΕΣ
19/10/2020 10:47 EEST

Τι θα ψηφίζαμε οι Ελληνες και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες στις αμερικανικές εκλογές

Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

AP Photo/Patrick Semansky
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων δεν θέλει να ξαναδεί τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Δύο βδομάδες πριν τις αμερικανικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, δημοσκοπήσεις καλούν τους πολίτες χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να απαντήσουν στο ερώτημα αν θα ψήφιζαν υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ ή του Τζο Μπάιντεν. 

Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το Europe Elects εκτιμά ότι τουλάχιστον το 48,5% των Ευρωπαίων θα ψήφιζαν υπέρ του Μπάιντεν, αν συμμετείχαν στις εκλογές των ΗΠΑ. Μόνο 10% των ψηφοφόρων τάσσονται  υπέρ του Τραμπ και 11,5% δηλώνουν αναποφάσιστοι. 

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov έθεσε το εξής ερώτημα στους πολίτες επτά χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης: ”Ποιός θα θέλατε να κερδίσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 και να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ;”

Στην Γερμανία, 71% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ήθελαν να κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν και μόνον 11% δήλωσαν ότι θα ήθελαν να παραμείνει ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Επτά στους δέκα Γερμανοί πιστεύουν ότι η προεδρία Τραμπ είχε αρνητικές επιπτώσεις στην χώρα τους και 68% δηλώνουν ότι η καμπάνια του είναι ανέντιμη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Forschungsgruppe Wahlen, που συνεργάζεται με την Γερμανική κρατική τηλεόραση ZDF, 86% των Γερμανών θα ψήφιζαν υπέρ του Μπάιντε και μόνο 6% πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα ήταν καλύτερος πρόεδρος.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Γαλλία, σύμφωνα με την YouGov. Μόνο 14% των ψηφοφόρων δηλώνουν υπέρ του Τραμπ, ενώ 64% θα ήθελαν να κερδίσει ο Μπάιντεν τις εκλογές του Νοεμβρίου. Περισσότεροι από επτά στους δέκα Γάλλους (72%) πιστεύουν ότι η προεδρία Τραμπ είχε αρνητικές επιπτώσεις παγκοσμίως και 64% θεωρούν ότι η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη αν εκλεγεί για δεύτερη φορά. 

Στην χώρα μας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ProRata, 71% των ψηφοφόρων στηρίζουν τον Μπάιντεν και μόνο 15% τον Τραμπ. Οκτώ στους δέκα Ελληνες χαρακτηρίζουν ”απολύτως ανεύθυνη” την στάση του Τραμπ απέναντι στην πανδημία - με εξαίρεση τους ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης.

Στην Ιταλία, σύμφωνα με τη YouGov, μόνον 20% θα ψήφιζαν υπέρ του Τραμπ, ενώ το 58% δηλώνει υπέρ του Μπάιντεν. Επίσης, μόνο 12% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η καμπάνια του Τραμπ είναι έντιμη.

Στην Ισπανία, 16% θα ψήφιζαν υπέρ του Τραμπ και 69% υπέρ του Μπάιντεν.

Στην Σουηδία, μόνο 18% υποστηρίζουν τον αμερικανό Πρόεδρο, ενώ 65% στηρίζουν Μπάιντεν.

Στην Δανία, ο Τραμπ έχει την χειρότερη επίδοση από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Μόλις 6% δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν υπέρ του, ενώ 80% θέλουν τον Μπάιντεν.

 

Στην Ολλανδία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιντούτου Kieskompas, 66% των ψηφοφόρων στηρίζουν Μπάιντεν και 30% Τραμπ, ο οποίος ανεβάζει τα ποσοστά του στους ακροδεξιούς (PVV), στους υπερσυντηρητικούς (FvD) και στους ακραίους Χριστιανούς (SGP).

Στην πολυπληθέστερη περιοχή του Βελγίου, 64% δηλώνουν υπέρ του Μπάιντεν και 31% υπέρ του Τραμπ. 

Στην Αυστρία, 83% στηρίζουν τον Μπάιντεν και μόνο 17% τον Τραμπ.

Στην Φινλανδία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kantar TNS, 75% θα ψήφιζαν υπέρ του Μπάιντεν και μόνο 15% υπέρ του Τραμπ. Μόνη εξαίρεση οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού PS, στους οποίους το αποτέλεσμα είναι 50-50.

Εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη Βρετανία, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της YouGov, 61% δηλώνουν υπερ του Μπάιντεν και 13% υπέρ του Τραμπ.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν γίνει στο 70% των Ευρωπαίων ψηφοφόρων. Εκκρεμούν τα αποτελέσματα σε Πολωνία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία και Ιρλανδία.