Εγκληματικές συμμορίες διακινούν λαθραία αναψυκτικά στην Πορτογαλία

Για να αποφύγουν τον ειδικό φόρο ζάχαρης.
SOPA Images via Getty Images

Εξαιτίας ενός φόρου στη ζάχαρη, δίκτυα εγκληματιών διακινούν ολοένα και περισσότερο λαθραία αναψυκτικά στην Πορτογαλία από τα σύνορα με την Ισπανία.

Στην Πορτογαλία, τα αναψυκτικά υπόκεινται σ′ ένα ειδικό φόρο ζάχαρης, ενώ στην Ισπανία υπόκεινται μόνο σε φόρο προστιθέμενης αξίας. Ως αποτέλεσμα, αναψυκτικά διακινούνται ολοένα και περισσότερο παράνομα πέρα από τα σύνορα. Η Πορτογαλία ελπίζει να σταματήσει αυτό το λαθρεμπόριο με τη δημιουργία ταυτόχρονων επιχειρήσεων ελέγχου σε όλους τους συνοριακούς σταθμούς.

Η Πορτογαλία εισήγαγε τον φόρο στα αναψυκτικά το 2017, όπως δήλωσε ο Χέλντερ Φερνάντες, επικεφαλής του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της Εθνικής Αστυνομίας της Πορτογαλίας, η οποία είναι επίσης αρμόδια για τις τελωνειακές έρευνες. «Τα τελευταία δύο χρόνια, παρατηρήσαμε ότι το λαθρεμπόριο αυτών των αναψυκτικών όχι μόνο έχει αυξηθεί αλλά γίνεται πλέον οργανωμένα και επαγγελματικά».

Μια έρευνα πριν από ενάμιση χρόνο απέδειξε πόσο επαγγελματίες έχουν γίνει οι λαθρέμποροι καθώς η αστυνομία κατέσχεσε περισσότερα από 600 εκατόλιτρα (15.850 γαλόνια) αφορολόγητων αναψυκτικών. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη κατάσχεση μέχρι σήμερα, με διαφυγόντες φόρους αξίας 40.000 ευρώ. Τα αναψυκτικά προορίζονταν για καταστήματα και εστιατόρια στην ευρύτερη περιοχή της Λισαβόνας.

«Το πρόβλημα είναι ότι η φορολογία δεν είναι ακόμη εναρμονισμένη εντός της ΕΕ», λέει ο Φερνάντες, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει για τον ΦΠΑ καθώς και για τον φόρο ζάχαρης, ο οποίος στοχεύει να μειωθούν οι ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνουν οι Πορτογάλοι.

Πολλοί παραγωγοί αναψυκτικών έχουν μειώσει την περιεκτικότητα σε ζάχαρη στα ποτά τους και η κατανάλωση έχει όντως μειωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Ο φόρος ζάχαρης, παρά το γεγονός ότι ανέρχεται σε μόλις 1 ευρώ ανά εκατόλιτρο, αποδείχθηκε πως απέφερε καρπούς στην καταπολέμηση εκτεταμένων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Ωστόσο, τα φθηνότερα ανθρακούχα ποτά από την Ισπανία είναι πολύ δελεαστικά για να τα αγνοήσουν άτομα που δεν παίρνουν πολύ σοβαρά τους φόρους, λέει ο Χέλντερ Μέντες, υπάλληλος τελωνείου που εργάζεται στο Vilar Formoso, ένα από τα πιο πολυσύχναστα συνοριακά περάσματα της Πορτογαλίας.

«Βέβαια δε μιλάμε για ανθρώπους που οδηγούν στην Ισπανία για να αγοράσουν αναψυκτικά για ένα παιδικό πάρτι γενεθλίων», πρσθέτει. ”Αναζητούμε επαγγελματίες που το κάνουν αυτό το λαθρεμπορίο σε μεγάλη κλίμακα.”

Αστυνομικοί κάνουν ελέγχους στον συνοριακό σταθμό Vilar Formoso μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας.
Αστυνομικοί κάνουν ελέγχους στον συνοριακό σταθμό Vilar Formoso μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας.
Rafael Marchante via Reuters

Είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση. Ο Φερνάντες θυμάται μια περίπτωση όπου μια λεμονάδα με καφεΐνη πωλούνταν για 50 σεντς το κουτάκι, ενώ κανονικά κοστίζει ένα ευρώ. Οι πωλητές είχαν ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, προσθέτει.

Το λαθρεμπόριο αναψυκτικών αποδίδει, γι′ αυτό οι έλεγχοι στα φορτηγά δεν περιορίζονται μονάχα στις συνοριακές διελεύσεις αλλά διεξάγονται πλέονκαι στα καταστήματα των πόλεων της Πορτογαλίας.

Πηγή: DW

Δημοφιλή