«Φύλλο Μηδέν», Ουμπέρτο Εκο (εκδόσεις Ψυχογιός)

Το «Φύλλο Μηδέν» αποτελεί ένα δριμύ κατηγορώ κατά της αποκαλούμενης «4ης εξουσίας»
psychogios

Το τέλειο εγχειρίδιο της τοξικής δημοσιογραφίας με την υπογραφή του φημισμένου Ιταλού συγγραφέα Ουμπέρτο Εκο.

Πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό βιβλίο, που αποτυπώνει την προσπάθεια χειραγώγησης των μαζών μέσω του Τύπου αλλά και τις επιπτώσεις που επιφέρει η διαστρέβλωση της κοινής γνώμης, σε όλα τα επίπεδα.

Η ιστορία εκτυλίσσεται πίσω στο μακρινό 1922, όμως οι ομοιότητες με το σήμερα είναι ανησυχητικά πολλές ενώ η μυθοπλασία με την πραγματικότητα δεν απέχουν πολύ.

Μια ομάδα Ιταλών δημοσιογράφων συγκροτούν εφημερίδα με στόχο να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης, εκβιασμών, λασπολογίας, συγκάλυψης σκανδάλων και fakenews ενώ η πληροφορία ελάχιστη σημασία έχει. Πρωταγωνιστές είναι ένας συγγραφέας, που δεν κατάφερε ποτέ να γίνει αυτό που ονειρευόταν, και ένα νεαρό κορίτσι, που βρίσκεται να εμπλέκεται μάλλον κατά τύχη σε όλο αυτό το συνονθύλευμα. Αμφότεροι διαπιστώνουν σύντομα τη συνωμοσία, μέσα στην οποία είναι «παγιδευμένοι» πλέον και οι ίδιοι.

Το «Φύλλο Μηδέν» αποτελεί ένα δριμύ κατηγορώ κατά της αποκαλούμενης «4ης εξουσίας», που λειτουργεί με όρους διαπλοκής και είναι σε πολλές περιπτώσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και άμεσα συνυφασμένη με πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Ο Εκο προσπαθεί να λειτουργήσει ως φωνή αφύπνισης. Ισως είναι χρήσιμο για τον αναγνώστη να την ακούσει...

Δημοφιλή