Φημολογία περί ανακοίνωσης της προσάρτησης των Κατεχόμενων από τον Ερντογάν στις 20 Ιουλίου

Τις επόμενες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στα Κατεχόμενα για την «μάυρη» επέτειο της εισβολής στην Κύπρο.
Violeta Santos Moura via Reuters

Εντονη φημολογία, που για την ώρα δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές ή πληροφορίες, θέλει τον Ταγίπ Ερντογάν, να ανακοινώνει την προσάρτηση των Κατεχόμενων στην Τουρκία τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Εντι Ζεμενίδης: «εχθές κυκλοφόρησε στην Ουάσινγκτον ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου». Το σενάριο που επικρατεί, είπε, είναι ότι μπορεί να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχόμενων, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει η πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να στείλει σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Φιλελεύθερος της Κύπρου με δημοσίευμά του μετέδωσε ότι «ετοιμάζει το έδαφος για προσάρτηση ο Ερντογάν».

Το επίμαχο άρθρο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε δύο εβδομάδες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει (εάν η υγεία του το επιτρέψει) να βρεθεί στα κατεχόμενα για να γιορτάσει μαζί με το εγκάθετο καθεστώς την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Οι επισκέψεις Ερντογάν στα κατεχόμενα συνοδεύονται πάντοτε με ανακοινώσεις που έχουν να κάνουν με το Κυπριακό. Αυτό που συζητείται ευρέως σε κατεχόμενα και Τουρκία είναι κατά πόσο ο Ερντογάν θα κάνει κινήσεις στο θέμα της προσάρτησης. Η τουρκική κυβέρνηση με μια σειρά ενεργειών της έχει ήδη δώσει αρκετά δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση. Πέραν από τον πολιτικό έλεγχο που ασκεί στα κατεχόμενα η Τουρκία, το πρόσφατο πρωτόκολλο που υπέγραψε με το κατοχικό καθεστώς αποτελεί μιας μορφής οδικό χάρτη προς την προσάρτηση».

Παράλληλα, το philenews.com επικαλέστηκε δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Χαλκίν Σεσί, το οποίο επίσης αναφέρεται στο θέμα της προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία.

Το κείμενο του Τούρκου αρθρογράφου, Τζεβχερί Γκιουβέν, υποστηρίζει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να προσαρτήσει την κατεχόμενη Κύπρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία.

Στο ίδιο δημοσίευμα καταγράφονται και κινήσεις που γίνονται επί του εδάφους από πλευράς Τουρκίας στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για προσάρτηση. Σύμφωνα με τον Γκιουβέν, βάσει του «πρωτοκόλλου» που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος θα εγκατασταθούν 200 αστυνομικοί από την Τουρκία στα κατεχόμενα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα γίνει για πρώτη φορά. Οι αστυνομικοί, σημειώνει ο Γκιουβέν, δεν θα φέρουν όπλα, καθότι στην Κύπρο δεν υπάρχει εγκληματικότητα ούτε εντάσεις, ωστόσο σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί η προσάρτηση θα προκύψουν κοινωνικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις και τότε θα υπάρχει ανάγκη αστυνομικής δύναμης, συμπλήρωσε.

Γι’ αυτό και η επόμενη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα σε δύο εβδομάδες θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οπόταν θα φανούν οι προθέσεις του. Γιατί εξ αρχής, όταν έγινε γνωστό ότι θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα στις 20 του Ιούλη, κανείς δεν πίστεψε ότι θα έμενε μόνο σε τελετές για έναρξη εργασιών για την ανέγερση ενός νέου «προεδρικού μεγάρου». Αντίθετα η συζήτηση είχε να κάνει με ενδεχόμενες ανακοινώσεις που θα είχαν να κάνουν και πάλι με την Αμμόχωστο.

Στο συγκριμένο άρθρο του ο Γκιουβέν υποστηρίζει πως οι κινήσεις της Τουρκίας γίνονται σε συνεννόηση με τη Βρετανία. Ο Τούρκος αρθρογράφος λέει πως μια προσάρτηση των κατεχομένων βολεύει το Λονδίνο, που δεν θέλει να δει ολόκληρη της Κύπρο μέλος της ΕΕ.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, Φιλελεύθερο Κύπρου)

Δημοφιλή