ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/05/2020 12:03 EEST | Updated 15/05/2020 12:03 EEST

FT: H Ελλάδα προετοιμάζεται για την κοινωνικά αποστασιοποιημένη ζωή στην παραλία

Παράγοντες του τουριστικού κλάδου μιλούν στο διεθνές πρακτορείο. Φωτογραφίες από την προετοιμασία.

Eurokinissi

Ομπρέλες και ξαπλώστρες σε απόσταση αρκετών μέτρων, ανύπαρκτος μπουφές στα μπαρ και γενικά όχι συνωστισμός και ατελείωτος κόσμος ο ένας δίπλα στον άλλον. Αυτά πρέπει να έχουν στο μυαλό τους όσοι πολίτες αποφασίσουν να ρίξουν μια βουτιά το Σαββατοκύριακο, αυτά πρέπει να θυμούνται και όσοι τουρίστες επιλέξουν τελικά την Ελλάδα για προορισμό των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Οι Financial Times γράφουν για το καλοκαίρι στην χώρα μας και για την προετοιμασία των Αρχών τώρα που ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες. Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι Έλληνες ξενοδόχοι ελπίζουν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν σύντομα και πως η όμορφη Ελλάδα -στην οποία έχουν αδυναμία οι ξένοι επισκέπτες- θα υποδεχτεί και πάλι όσους την επιλέξουν από αρχές Ιουλίου που θεωρητικά η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί.

Eurokinissi

 

«Πέρσι υποφέραμε από τον υπερβολικό τουρισμό και συζητούσαμε για το πώς θα μπορούσε να ελεγχθεί. Τώρα έχουμε μηδενικό τουρισμό, αλλά τουλάχιστον όχι πολλά θύματα από τον κορονοϊό. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα σωθεί η σεζόν», δήλωσε ο Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος μεγάλου ξενοδοχείου στην Σαντορίνη.

 

Ολα όσα πρέπει να προσέχουμε πριν επιστρέψουμε στις παραλίες

 

Το άρθρο αναφέρεται στην σημαντική προσπάθεια της Ελλάδας ενάντια στην πανδημία του Covid-19 και στα αποτελέσματα που είχε χάρη στην κινητοποίηση των πολιτών αλλά και των Αρχών.

Προφανώς, η χώρα, όπως και όλες οι άλλες, δεν έχει ακόμα τελειώσει με την πανδημία. Οι ανησυχίες είναι έντονες, δεδομένου ότι αυτή την εβδομάδα άνοιξαν και κάποια σχολεία, ενώ σε λίγες μέρες θα επιτρέπονται και τα ταξίδια στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Eurokinissi

 

Ακόμα κι αν η τουριστική σεζόν ξεκινούσε πλήρως τον Ιούλιο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας θα εξακολουθούσε να σημειώνει μείωση περίπου 4% φέτος, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, γράφουν οι FT. Eάν ο τομέας κατέρρεε, η πτώση θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και το 8%.

«Έχουμε ήδη χάσει τρεις μήνες δουλειάς, δηλαδή τη μισή σεζόν. Αυτή την στιγμή η κατάσταση είναι στα χέρια των ταξιδιωτικών πρακτόρων και τις αεροπορικές εταιρείες. Από αυτούς εξαρτάται αν θα φέρουν τους επισκέπτες», τόνισε ο Μπάμπης Μουρελάτος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Κεφαλονιά, ένα νησί ιδιαίτερα δημοφιλές για τους Βρετανούς τουρίστες.

Eurokinissi

 

Ο ίδιος επεσήμανε: «Το 1/3 των πελατών μας είναι πελάτες κάθε χρόνο και είναι θετικό πως αυτοί δεν έχουν προχωρήσει σε ακύρωση μέχρι αυτή την ώρα. Ωστόσο, λαμβάνουμε κλήσεις από πιθανούς επισκέπτες στους οποίους δεν μπορούμε να δώσουμε μια σαφή απάντηση, δεδομένου ότι δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις πτήσεις».

Η Κυριακή Τσούνη, ιδιοκτήτρια ενός βραβευμένου ξενοδοχείου στην Σαντορίνη, δήλωσε ότι πολλοί πελάτες που ακύρωσαν τις κρατήσεις τους τον Φεβρουάριο δέχτηκαν την προσφορά ενός κουπονιού που ισχύει για 18 μήνες αντί για επιστροφή χρημάτων.

«Έχουμε μερικές κρατήσεις για τον Ιούλιο και μετά και ορισμένοι επισκέπτες που ακύρωσαν τις κρατήσεις τους για τον Μάιο έχουν κάνει κράτηση για τον Σεπτέμβριο», είπε.

Eurokinissi

 

«Εχουμε τοποθετήσει τις ομπρέλες κατά μήκος της παραλίας σε απόσταση 10 μέτρων μεταξύ τους, αφού αποφασίσαμε ότι τα πέντε μέτρα, όπως πρότειναν ορισμένοι, είναι πολύ κοντά», υπογράμμισε ο Ανδρέας Ανδρεάδης, συνδιαχειριστής του μεγαλύτερου τουριστικού συγκροτήματος στην Ελλάδα.

«Δεν θα επιτρέπονται οι μπουφέδες και τα τραπέζια θα απέχουν πολύ μεταξύ τους. Κατά προτίμηση θα είναι στην ύπαιθρο. Μετρήσαμε τους χώρους, βρήκαμε εναλλακτικές και πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσουν», είπε ο Μουρελάτος.

Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi