H Γερμανία αναστενάζει: Φάντασμα ύφεσης και λευκή σκόνη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών

Η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται για δεύτερο τρίμηνο. Εξέλιξη που χαρακτηρίζεται με μία λέξη από τους οικονομολόγους: Ύφεση.
ΒΟΥΡΤΣΜΠΟΥΡΓΚ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ - 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Οι άνθρωποι περνούν δίπλα από ένα υποκατάστημα της αλυσίδας πολυκαταστημάτων Galeria Kaufhof στις 8 Απριλίου 2023 στο Βούρτσμπουργκ της Γερμανίας. Η Galeria Kaufhof κήρυξε πρόσφατα πτώχευση. Στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, πρόκειται να κλείσει 47 από τα 129 πολυκαταστήματα σε εθνικό επίπεδο.(Photo by Sean Gallup/Getty Images)
ΒΟΥΡΤΣΜΠΟΥΡΓΚ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ - 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Οι άνθρωποι περνούν δίπλα από ένα υποκατάστημα της αλυσίδας πολυκαταστημάτων Galeria Kaufhof στις 8 Απριλίου 2023 στο Βούρτσμπουργκ της Γερμανίας. Η Galeria Kaufhof κήρυξε πρόσφατα πτώχευση. Στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, πρόκειται να κλείσει 47 από τα 129 πολυκαταστήματα σε εθνικό επίπεδο.(Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Sean Gallup via Getty Images

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, σηματοδοτώντας το δεύτερο τρίμηνο συρρίκνωσης που είναι ο ορισμός της ύφεσης με βάση την οικονομική θεωρία.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε (Πέμπτη 25 Μαϊου) η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,3% την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Αυτό ακολουθεί μια πτώση 0,5% στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης είναι ο κοινός ορισμός της ύφεσης, αν και οι οικονομολόγοι στην επιτροπή χρονολόγησης του επιχειρηματικού κύκλου της ζώνης του ευρώ χρησιμοποιούν ένα ευρύτερο σύνολο δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για την απασχόληση. Η Γερμανία είναι μία από τις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το νόμισμα του ευρώ.

“Η Γερμανία έχει βιώσει μια τεχνική ύφεση και έχει μακράν τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης τα δύο τελευταία τρίμηνα”

- Φρανσίσκα Πάλμας

Η απασχόληση στη χώρα αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, αλλά τα υψηλότερα επιτόκια θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις, δήλωσε η Φρανσίσκα Πάλμας, ανώτερη οικονομολόγος στην Ευρώπη για την Capital Economics.

«Η Γερμανία έχει βιώσει μια τεχνική ύφεση και έχει μακράν τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης τα δύο τελευταία τρίμηνα», είπε η Πάλμας, προβλέποντας περαιτέρω αδυναμίες στο μέλλον.

Javier Ghersi via Getty Images

Τα στοιχεία είναι ένα πλήγμα για τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία τον περασμένο μήνα διπλασίασε με τόλμη την πρόβλεψή της για την ανάπτυξή της για φέτος, αφού μια φοβερή χειμερινή ενεργειακή κρίση την οδήγησε σε αποτυχίες. Είπε ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,4% - αναθεωρώντας την πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,2% που προβλεπόταν στα τέλη Ιανουαρίου - μια πρόβλεψη που μπορεί τώρα να χρειαστεί να αναθεωρηθεί προς τα κάτω...

Οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι ο υψηλός πληθωρισμός έπληξε τις καταναλωτικές δαπάνες, με τις τιμές τον Απρίλιο να είναι 7,2% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Το ΑΕΠ αντικατοπτρίζει τη συνολική αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγονται σε μια χώρα. Ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν εάν το ΑΕΠ από μόνο του είναι χρήσιμος δείκτης οικονομικής ευημερίας, δεδομένου ότι δεν κάνει διάκριση μεταξύ των τύπων δαπανών.

“Είναι πιθανό να δούμε το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει καλύτερες επιδόσεις από τη Γερμανία, για παράδειγμα”

- Κρισταλίνα Γκεοργίεβα

Φάντασμα ύφεσης σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Βρετανία

Η οικονομία της ευρωζώνης αναθεώρησε την πενιχρή ανάπτυξη 0,1% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, με τον πληθωρισμό να διαβρώνει την προθυμία των ανθρώπων να ξοδέψουν, καθώς οι αμοιβές τους δεν συμβαδίζουν με την άνοδο των τιμών.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν επίσης απογοητευτικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη που κράτησαν ζωντανούς τους φόβους για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε αυτήν την εβδομάδα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποφύγει να πέσει σε ύφεση φέτος, αφού προηγουμένως περίμενε ότι θα είχε μια από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ της Ομάδας των Επτά κορυφαίων βιομηχανικών χωρών.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε (Τρίτη 23 Μαϊου) ότι «είναι πιθανό να δούμε το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει καλύτερες επιδόσεις από τη Γερμανία, για παράδειγμα».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ παρευρίσκεται σε μια σύνοδο ολομέλειας της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, Bundestag, στο Βερολίνο, Γερμανία, 24 Μαΐου 2023. REUTERS/Annegret Hilse
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ παρευρίσκεται σε μια σύνοδο ολομέλειας της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, Bundestag, στο Βερολίνο, Γερμανία, 24 Μαΐου 2023. REUTERS/Annegret Hilse
ANNEGRET HILSE via Reuters

Και μέσα σε όλα...Το γραφείο του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας λαμβάνει φάκελο με λευκή σκόνη

Το γραφείο της εκλογικής περιφέρειας του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε πριν από μερικές ώρες, ότι έλαβε έναν φάκελο που περιείχε λευκή σκόνη, προκαλώντας μια μεγάλης κλίμακας αστυνομική επιχείρηση.

Μετά από μια προκαταρκτική εξέταση, η αστυνομία πιστεύει ότι η ουσία ήταν απλώς ψιλοτριμμένη άμμος, είπε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, εν αναμονή της πλήρους έρευνας για το περιστατικό.

Οι υπάλληλοι του πολιτικού γραφείου του Χάμπεκ στο Φλένσμπουργκ, κοντά στα βόρεια σύνορα με τη Δανία, έφεραν τον φάκελο το απόγευμα της Τετάρτης στην αστυνομία, η οποία στη συνέχεια ειδοποίησε την πυροσβεστική, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας αργά εκείνη την ημέρα.

Η επιχείρηση της αστυνομίας διήρκεσε δύο ώρες και η ουσία απομακρύνθηκε από το κτίριο από την πυροσβεστική σε κοντέινερ.

Ο Χάμπεκ, του οποίου το υπουργείο είναι υπεύθυνο για την ενέργεια καθώς και την οικονομία, και ο οποίος επίσης υπηρετεί ως αναπληρωτής καγκελάριος της Γερμανίας, είναι εκ των πολιτικών προσώπων υψηλού προφίλ που επιδιώκουν να μετριάσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κατάταξή του στις δημοσκοπήσεις μειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες μετά από ένα σκάνδαλο νεποτισμού στο υπουργείο του και την κριτική για την προσπάθειά του να καταργήσει σταδιακά τα παλαιότερα συστήματα θέρμανσης των σπιτιών.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα