Χοροί από την Οκινάουα στο Μέγαρο Μουσικής στις 12 & 13/02

Χοροί από την Οκινάουα στο Μέγαρο Μουσικής στις 12 & 13/02

Ένα εξωτικό πολυθέαμα με εκλεπτυσμένους αυλικούς χορούς και υπέροχα κοστούμια από την Ομάδα Χορού IZENA-no-KAI έρχεται τον Φεβρουάριο στην Αθήνα! Το Μέγαρο πλημμυρίζει με μελωδίες και χρώματα από την Οκινάουα, μια από τις σπουδαιότερες κοιτίδες του πολιτισμού της Νότιας Ιαπωνίας.

Οι πρεσβευτές της κουλτούρας της Οκινάουα και των νήσων Αμάμι, που περιοδεύουν σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζουν δύο πολυδιάστατες παραστάσεις με φολκλορικούς χορούς Ριουκιού στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στις 8:00 το βράδυ.

Ο χορός Ριουκιού από την Οκινάουα και τις νήσους Αμάμι έχει τις ρίζες του στη δυναστεία των Ριουκιού κατά τον 15ο αιώνα, όταν η τέχνη του χορού χρησιμοποιήθηκε από το παλάτι για την υποδοχή των ξένων αποστολών που έφταναν στα απομακρυσμένα νησιά. Αργότερα, χορευτικές ομάδες ταξίδευαν στις πόλεις Έντο (σημερινό Τόκιο) και Σατσούμα για να ψυχαγωγήσουν τους Σογκούν (στρατιωτικοί ηγέτες). Μετά το τέλος της δυναστείας (19ος αι.), ο χορός Ριουκιού –συνοδεία παραδοσιακής μουσικής– απέκτησε θεατρική μορφή και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στους τοπικούς πληθυσμούς.

Megaron

Τα μέλη της ομάδας IZENA-no-KAI αφηγούνται, μέσα από τη χάρη και την κομψότητα των κινήσεων τους, ιστορίες που περιγράφουν την καθημερινή ζωή των γεωργών ή των ψαράδων, την ολάνθιστη φύση, την ομορφιά των ιαπωνικών νησιών, τη χαρά της ζωής και του έρωτα.

Το φημισμένο καλλιτεχνικό συγκρότημα, μέσα από ομαδικές χορογραφίες –κλασικές και νέες– ντουέτα και σόλο, δίνει νέα πνοή σε λαϊκούς αλλά και αυλικούς τελετουργικούς χορούς, οι οποίοι άλλοτε παραπέμπουν στις πολεμικές τέχνες, άλλοτε στην απλότητα της ιαπωνικής χειρονομίας. Το χορευτικό τοπίο συμπληρώνουν μεταξένια κιμονό, μάσκες, βεντάλιες από φοινικόφυλλα, ομπρέλες από ριζόχαρτο, παραδοσιακά τύμπανα.

Η Ομάδα Χορού IZENA-no-KAI ιδρύθηκε το 1988 στην Ιαπωνία. Στα 30 χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας της, διαδίδει την τέχνη του παραδοσιακού χορού της Οκινάουα και των νήσων Αμάμι σε όλο τον κόσμο παρουσιάζοντας τη σε παραστάσεις στις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, τη Φιλανδία, τη Βουλγαρία, την Ινδονησία, την Κορέα, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Αυστρία και αλλού.

Megaron

Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας.

Δευτέρα 12 & Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στις 20:00 στην Αίθουσα Nίκος Σκαλκώτας.

Eισιτήρια: 7 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 10€, 15€. megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public. 210.7282333.

Δημοφιλή