Η ελληνοαμερικανίδα Alexi Pappas θα συμμετάσχει στους Καλλιτεχνικούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Η ελληνοαμερικανίδα Alexi Pappas θα συμμετάσχει στους Καλλιτεχνικούς Ολυμπιακούς Αγώνες
Alberto E. Rodriguez via Getty Images

Για το φετινό του δημιουργικό της πρόγραμμα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή κάλεσε μια ομάδα από Ολυμπιακούς Αθλητές, όχι για να συμμετάσχουν στους Αγώνες, αλλά ως Φιλοξενούμενοι Καλλιτέχνες στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στη Νότια Κορέα.

Θα συμμετάσχουν τέσσερις καλλιτέχνες – που συγκεντρωτικά, έχουν κατέβει σε 7 Αγώνες – και περιλαμβάνουν την Ελληνοαμερικανίδα δρομέα μακρινών αποστάσεων Alexi Pappas, τον Βρετανό ακοντιστή Roald Bradstock, τον Ελβετό ξιφομάχο Jean-Blaise Evéquoz και την Αμερικανίδα διαθλήτρια Lanny Barnes.

Οι Ολυμπιακοί μεταξύ 1912 και του 1948, είχαν Καλλιτεχνικούς Αγώνες με Χρυσά, Αργυρά και Χάλκινα μετάλλια σε καλλιτέχνες σε πέντε κατηγορίες: ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, λογοτεχνία και μουσική, οι οποίοι έπρεπε να εμπνευστούν από τον αθλητισμό για τα έργα τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο σκοπευτής Walter W. Winans, Αμερικανός με αριστοκρατική ρωσική καταγωγή, κέρδισε μετάλλια τόσο στη γλυπτική το 1912, όσο και στη σκοποβολή το 1908 και το 1912.

Ο Francis Gabet, διευθυντής της Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Ολυμπιακή Κληρονομιά, είπε «Η τέχνη και ο πολιτισμός είναι κομμάτι του DNA του Ολυμπιακού Πνεύματος».

Η Alexi Pappas, είναι μία από τις τέσσερις συμμετέχουσες και η μοναδική που συνεχίζει την αθλητική της επαγγελματική πορεία. Η 27χρονη έτρεξε εκπροσωπώντας την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016, κατακτώντας εθνικό ρεκόρ στα 10.000 μέτρα με χρόνο 31:36.16. Θα συνεχίσει τις προπονήσεις της όσο θα βρίσκεται στο Ολυμπιακό Χωριό.

H Alexi Pappas σε αγώνες του 2015.
Portland Press Herald via Getty Images
H Alexi Pappas σε αγώνες του 2015.

Ως καλλιτέχνης είναι σκηνοθέτης μαζί με τον σύντροφό της Jeremy Teicher, έγραψαν και σκηνοθέτησαν την ταινία Tracktown το 2016, στο οποίο η ίδια πρωταγωνιστούσε.

Στην Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας, η Pappas με τον Teicher θα γυρίσουν πολλές ταινίες μικρού μήκους με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Nick Kroll, αλλά και Ολυμπιακούς Αθλητές. Όπως είπε η ίδια στους New York Times, «Είναι σημαντικό για μένα ως αθλητής να αφηγηθώ μια μυθιστορηματική και κινηματογραφική ιστορία, που δυνητικά θα μπορούσε να είναι αληθινή και να εκπροσωπεί τις πραγματικές μου εμπειρίες. Έτσι ενώνονται οι γνώσεις μου ως αθλήτρια και σκηνοθέτης».

Πηγή: New York Times