ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/08/2019 08:23 EEST

Το τέλος της χρυσής δεκαετίας: Προς ύφεση η γερμανική οικονομία

Τα προβλήματα της Γερμανίας και της Κίνας είναι κακός οιωνός για τον υπόλοιπο Κόσμο.

Klubovy via Getty Images

Δυσοίωνες είναι οι οικονομικές προβλέψεις για την Γερμανία, που υφίσταται τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη, η γερμανική οικονομία οδεύει προς ύφεση, ενώ η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας υποχωρεί με ρυθμό που δεν έχει επαναληφθεί την τελευταία 20ετία.  

Οπως δείχνουν τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,1% από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο και οι αναλυτές της Deutsche Bank προβλέπουν ότι η συρρίκνωση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, φτάνοντας στο επίπεδο της ύφεσης. 

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας έπεσε τον Ιούλιο στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών κι ενώ οι εμπορικές επιδόσεις της χώρας παρουσιάστηκαν ισχυρότερες απ′ ότι αναμενόταν, τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής δείχνουν ότι ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας συνεχίζει να υποχωρεί, υπό το βάρος του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ αλλά και τα προβλήματα χρέους. 

Το γεγονός ότι οι εμπορικές πιέσεις δημιουργούν προβλήματα στην Γερμανία και στην Κίνα δεν αποτελεί έκπληξη. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας προϊόντων και υπηρεσιών παγκοσμίως, με μικρή διαφορά από τις ΗΠΑ και την Γερμανία, που βρίσκεται στην τρίτη θέση. Και οι δύο χώρες χτυπήθηκαν άμεσα από τους δασμούς του προέδρου Τραμπ και ακόμα περισσότερο από τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου στην παγκόσμια οικονομία.

Τα προβλήματα της Γερμανίας και της Κίνας είναι κακός οιωνός για τον υπόλοιπο Κόσμο, λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου των δύο χωρών στο παγκόσμιο εμπόριο. Τα αυτοκίνητα, το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Γερμανίας, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παράπλευρης απώλειας του ευρύτερου εμπορικού πολέμου. Το 1/3 του τζίρου των γερμανικών κολοσσών Volkswagen, Daimler και BMW προέρχεται από την Κίνα, όπου οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώνονται μετά από χρόνια εκρηκτικής ανόδου. Σημαντικός παράγοντας της πτώσης θεωρείται το μπαράζ των εμπορικών απειλών που τρομάζουν τους κινέζους καταναλωτές, οι οποίοι αποφεύγουν τα ακριβά είδη. 

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, οι οικονομικές επιδόσεις της Γερμανίας ήταν οι χειρότερες από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης το δεύτερο τέταρτο του 2019 - γεγονός που χαρακτηρίζεται «ντροπή» για το Βερολίνο, το οποίο επί χρόνια υποδεικνύει στους ευρωπαίους εταίρους του πώς να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους. 

«Τα σημερινά στοιχεία σηματοδοτούν το τέλος της χρυσής δεκαετίας της Γερμανικής οικονομίας σχολίασε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της Γερμανικής ING, σε ενημέρωση προς τους πελάτες της τράπεζας. 

Πηγή: destatis.de

Sponsored Box