Γερμανία: Συντάξεις φτώχειας στη χώρα, σύμφωνα με τη DW

Πολλοί συνταξιούχοι πρέπει να εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα.
EllenaZ via Getty Images

Το 51,4% των συνταξιούχων στη Γερμανία, δηλαδή πάνω από 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι, λάμβανε τον περασμένο χρόνο συντάξεις κάτω των 900 ευρώ τον μήνα και το 58,6% των συνταξιούχων λιγότερα από 1.000 ευρώ. Αυτοί οι αριθμοί αναφέρονται σε απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης προς την πρόεδρο της Επιτροπής Οικογενειακών Υποθέσεων, Σαμπίνε Τσίμερμαν, η οποία είχε καταθέσει σχετική επερώτηση εκ μέρους του κόμματός της «Η Αριστερά» (Die Linke).

Όπως δηλώνει η βουλευτής του γερμανικού αριστερού κόμματος στο δίκτυο περιφερειακών εφημερίδων RND, «από τα στοιχεία προκύπτει πως δεν μπορεί πλέον να διαψευσθεί ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο σύνταξη δεν προστατεύει από τη φτώχεια». Πολλοί συνταξιούχοι πρέπει να εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα, τονίζει η βουλευτής. Σημειώνεται ότι τα προαναφερόμενα στοιχεία αναφέρονται στο ποσό της σύνταξης μετά την αφαίρεση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και πριν από τους φόρους που υποχρεούνται να πληρώνουν οι συνταξιούχοι.

Πότε θεωρείται κάποιος φτωχός;

Ως όριο απειλής από τη φτώχεια θεωρείται στην ΕΕ το 60% του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος του πληθυσμού σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Στη Γερμανία αυτό το όριο κυμαίνεται για κάθε άτομο στα 999 ευρώ τον μήνα. Με άλλα λόγια, άνθρωποι που έχουν στη διάθεσή τους χαμηλότερο εισόδημα διατρέχουν τον κίνδυνο της φτώχειας. Από άποψη στατιστικής, όμως, η φτώχεια είναι μία σχετική έννοια.

Όπως επισημαίνει η γερμανική κυβέρνηση στην απάντησή της, δεν μπορεί οπωσδήποτε μόνο από το ύψος της βασικής σύνταξης να συναχθούν συμπεράσματα για τις ανάγκες ενός ατόμου και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πιθανές πρόσθετες πηγές εσόδων. Δηλαδή, υπάρχουν, πράγματι, άνθρωποι που έχουν μία χαμηλή σύνταξη και είναι φτωχοί. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι που ο ή η σύζυγος διαθέτουν υψηλό εισόδημα ή υπάρχουν έσοδα από ενοίκια.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για το φαινόμενο τις φτώχειας στους ηλικιωμένους είναι, σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW), τα υψηλά ενοίκια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά τού ενός ατόμου.

Πέραν αυτού, ειδήμονες επί του θέματος έχουν -εδώ και καιρό- προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να αυξηθεί η φτώχεια στην τρίτη ηλικία. Βασικός παράγοντας μίας τέτοιας εξέλιξης είναι -σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Bertelsmann- η επισφαλής απασχόληση. Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και εάν συμπεριληφθούν εκτός από τη σύνταξη και όλες οι άλλες πιθανές πηγές εσόδων, η φτώχεια στους ηλικιωμένους θα αυξηθεί: Ένας στους πέντε συνταξιούχους (20%) στη Γερμανία που θα βγει στη σύνταξη μεταξύ του 2031 και του 2036 θα απειλείται από τον κίνδυνο της φτώχειας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοφιλή