Ινδία: «Ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες ο Καναδάς»

Την Πέμπτη η Ινδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει την έκδοσης βίζας για τους Καναδούς υπηκόους.
via Associated Press

Η Ινδία χαρακτήρισε τον Καναδά ως ένα «ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες» μετά την αναστολή της χορήγησης βίζας στους Καναδούς πολίτες, καθώς επιδεινώνεται η κρίση ανάμεσα στις σχέσεις των δύο χωρών ύστερα από την κατηγορία της Οτάβα ότι το Νέο Δελχί κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται για τη δολοφονία ενός αυτονομιστή ακτιβιστή Σιχ στο έδαφός του.

Σε μια έντονα διατυπωμένη δήλωση προς τους δημοσιογράφους την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας Αριντάμ Μπαγκτσί δήλωσε ότι ο Καναδάς θα πρέπει να ”ανησυχεί για τη διεθνή του φήμη” στον απόηχο των σοβαρών ισχυρισμών του.

Πρόσθεσε: ”Αν μιλάμε για ζητήματα φήμης και ζημιάς στη φήμη, αν υπάρχει κάποια χώρα που πρέπει να ανησυχεί γι αυτό, νομίζω ότι είναι ο Καναδάς και η αυξανόμενη φήμη του ως ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες, για εξτρεμιστές και για το οργανωμένο έγκλημα”.

Τα σχόλιά του έγιναν την επόμενη της απόφασης της Ινδίας να αναστείλει τις αιτήσεις χορήγησης βίζας για τους Καναδούς πολίτες λόγω των ”απειλών ασφαλείας” που, όπως λέει, υπάρχουν κατά των διπλωματών της χώρας.

″Το θέμα είναι η υποκίνηση βίας, η αδράνεια των καναδικών αρχών, η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που διαταράσσει τη λειτουργία της Ύπατης Αρμοστείας και των προξενείων μας, αυτό είναι που μας κάνει να σταματήσουμε προσωρινά την έκδοση βίζας ή την παροχή υπηρεσιών βίζας”, πρόσθεσε ο Μπαγκτσί.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έφτασαν στο ναδίρ αυτή την εβδομάδα μετά τη δήλωση του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ότι η Ινδία βρίσκεται ενδεχομένως πίσω από τη δολοφονία του Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ τον Ιούνιο, ενός αυτονομιστή ακτιβιστή Σιχ, ο οποίος πυροβολήθηκε από δύο μασκοφόρους στο Σάρεϊ της Βρετανικής Κολομβίας.

Η Ινδία αρνείται σθεναρά τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους ”παράλογους και υποκινούμενους”.

Το Υπουργείο Ενημέρωσης και Ραδιοτηλεόρασης της Ινδίας εξέδωσε την Πέμπτη συμβουλευτική οδηγία προς τα τηλεοπτικά κανάλια, ζητώντας τους να απέχουν από το να ”δίνουν οποιοδήποτε βήμα σε πρόσωπα που αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες, όπως τρομοκρατία ή ανήκουν σε οργανώσεις που απαγορεύονται από το νόμο”.

Η ινδική κυβέρνηση κατηγορεί εδώ και καιρό τον Καναδά για αδράνεια στην αντιμετώπιση του αυτονομιστικού εξτρεμισμού, όπως λέει, των Σιχ, που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ξεχωριστού κράτους Σιχ, το οποία θα ονομάζεται Χαλιστάν και θα περιλαμβάνει τμήματα του Παντζάμπ, μίας από τις 28 Ομόσπονδες Πολιτείες που συγκροτούν σήμερα την Ινδία.

Ο Νιτζάρ ήταν ύπερμαχος της δημιουργίας του Χαλιστάν. Η Ινδία θεωρεί τις εκκλήσεις για την σύσταση του Χαλιστάν σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ορισμένες ομάδες που συνδέονται με την ιδέα του Χαλιστάν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ”τρομοκρατικών οργανώσεων” σύμφωνα με τον νόμο της Ινδίας περί παράνομων δραστηριοτήτων (UAPA). Το όνομα του Νιτζάρ εμφανίζεται στον κατάλογο των τρομοκρατών της UAPA και το 2020, η ινδική Εθνική Υπηρεσία Ερευνών τον κατηγόρησε ότι ”προσπαθεί να ριζοσπαστικοποιήσει την κοινότητα των Σιχ σε όλο τον κόσμο υπέρ της δημιουργίας του Χαλιστάν”″.

Αρκετές οργανώσεις των Σιχ στο εξωτερικό λένε ότι το κίνημα εξισώνεται ψευδώς με την τρομοκρατία από την ινδική κυβέρνηση και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν ειρηνικά τη δημιουργία του Χαλιστάν, ενώ παράλληλα φέρνουν στο φως αυτό που λένε ότι είναι χρόνια καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζει η κοινότητά τους στην Ινδία.

Πηγή: CNN