ΔΙΕΘΝΕΣ
06/11/2018 13:28 EET

Ισπανία: 17 μετανάστες νεκροί και 20 αγνοούμενοι στη θάλασσα

ASSOCIATED PRESS

Δεκαεπτά μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 20, στην προσπάθειά τους να φτάσουν τη Δευτέρα εν μέσω τρικυμίας στις ισπανικές ακτές, επιβαίνοντας σε αυτοσχέδια πλεούμενα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι ισπανικές αρχές.

Εκατό μετανάστες διασώθηκαν την ίδια ώρα από την ακτοφυλακή.

Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανοιχτά της Μελίγια, του ισπανικού θύλακα στο βορειοανατολικό Μαρόκο, ενώ τέσσερα πτώματα βρέθηκαν τη Δευτέρα επίσης ανοιχτά του Κάδιθ στη νοτιοδυτική Ισπανία. Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν αγνοούμενους, οι οποίοι υπολογίζονται σε 17 με 20, διευκρίνισε η χωροφυλακή του Κάδιθ.

Στο Κάδιθ «είκοσι μετανάστες έφτασαν εν μέσω τρικυμίας», «με πολύ κακή θάλασσα» και ένα πλεούμενο «ξύλινο, πολύ παλιό (...) και σχεδόν καθόλου νερό ούτε τροφή», διευκρίνισε εκπρόσωπος της χωροφυλακής μιλώντας στο AFP. Οι τέσσερις σοροί βρέθηκαν σε απόσταση σχεδόν εκατό μέτρων από την ακτή του Κάδιθ.

«Σύμφωνα με τους μετανάστες στο πλοιάριο επέβαιναν περίπου 40», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως «αναζητούμε ακόμη 17 με 20 ανθρώπους».

Το βράδυ της Δευτέρας κινητοποιήθηκε θαλάσσια και αεροπορική δύναμη για την αναζήτηση των αγνοουμένων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, αλλά οι προσπάθειές της ανεστάλησαν όταν νύχτωσε. Ένα ελικόπτερο και δύτες ξανάρχισαν τις έρευνες σήμερα το πρωί.

Ανοιχτά της Μελίγια, τα θαλάσσια σωστικά συνεργεία «παρείχαν βοήθεια σε δύο πλοιάρια που κατευθύνονταν προς την ιβηρική χερσόνησο, με συνολικά 93 επιβαίνοντες, οι 13 από τους οποίους δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε παράλληλα εκπρόσωπος των αρχών της περιοχής της Μελίγια.

Εννέα σοροί ανδρών περισυνελέγησαν. Ο Ερυθρός Σταυρός κατέβαλε προσπάθειες για την ανάνηψη 4 ακόμη, μάταια όμως.

Από τους 80 που διεσώθησαν οι 75 είναι άνδρες και 5 γυναίκες, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Κέντρο Προσωρινής Διαμονής για Μετανάστες της Μελίγια.

Σχεδόν 47.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ισπανία μέσω της θάλασσας από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και 564 έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους.

Το 2018 έχουν καταμετρηθεί 100.000 αφίξεις μεταναστών μέσω όλης της Μεσογείου, ενώ σχεδόν 2.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη τους. Την ίδια περίοδο το 2017 είχαν καταμετρηθεί περισσότερες αφίξεις μεταναστών, 148.000, μέσω θαλάσσης, ενώ οι νεκροί ανέρχονταν σε σχεδόν 3.000.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)