Ο «περίεργος» αστεροειδής Ουμουαμούα ίσως τελικά να είναι εξωγήινο διαστημόπλοιο, λένε επιστήμονες του Χάρβαρντ

dottedhippo via Getty Images

Ένα ογκώδες, επίπεδο αντικείμενο το οποίο ταξιδεύει στο Διάστημα με «ασυνήθιστη επιτάχυνση» θα μπορούσε όντως να είναι εξωγήινο σκάφος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ενδεχομένως να «είναι ένα πλήρως λειτουργικό ερευνητικό σκάφος που εστάλη σκοπίμως στην περιοχή της Γης από έναν εξωγήινο πολιτισμό», σύμφωνα με paper δύο επιστημόνων του Χάρβαρντ, που πρόκειται να δημοσιευτεί στις 12 Νοεμβρίου στο Astrophysical Journal Letters.

To αντικείμενο, το οποίο θεωρείται πως έχει προέλθει από το εξωτερικό του ηλιακού μας συστήματος, και είχε πρωτοεντοπιστεί από τηλεσκόπια στο Μάουι έναν χρόνο πριν, έχει προκαλέσει σύγχυση και ερωτηματικά στους επιστήμονες. Το όνομα που του δόθηκε είναι «Ουμουαμούα», που σημαίνει «ανιχνευτής» στα χαβανέζικα.

Λόγω του ασυνήθιστου σχήματος, που παραπέμπει σε πούρο, και της ταχύτητάς του, κάποιοι είχαν παρουσιάσει την υπόθεση ότι προέρχεται από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό. Το αντικείμενο διερευνήθηκε για ραδιοκύματα, χωρίς να εντοπιστούν κάποια. Άλλοι επιστήμονες το χαρακτήρισαν κομήτη, παρά την έλλειψη ουράς.

Τώρα, ο καθηγητής Άβι Λεμπ, πρόεδρος του τμήματος αστρονομίας του Χάρβαρντ, και ο μεταδιδακτορικός Σμούελ Μπιάλι, θέτουν ξανά το ενδεχόμενο να είναι εξωγήινο σκάφος- ή πιθανώς κομμάτι ενός.

Ένα συγκεκριμένο περίεργο χαρακτηριστικό στην κίνηση του αντικειμένου «εξηγείται εύκολα αν ο Ουμουαμούα δεν ακολουθεί τυχαία πορεία, αλλά είναι αντ’αυτού διαστημόπλοιο με προορισμό» γράφουν σχετικά. Ένα τέτοιο σκάφος θα μπορούσε να είχε σταλεί σκοπίμως για μια «αναγνωριστική αποστολή στην εσώτερη περιοχή του Ηλιακού Συστήματος» ανέφερε ο Λεμπ σε email του στο Universe Today.

Είναι πιθανόν το αντικείμενο να κινείται στο Διάστημα μέσω κάποιου φυσικού φαινομένου. Ή θα μπορούσε να είναι ένα εξωγήινο σκάφος το οποίο κινείται χάρη σε ένα «ηλιακό πανί», που χρησιμοποιεί την ηλιακή ακτινοβολία για να ωθεί το σκάφος, σύμφωνα με τον Λεμπ.

«Υπάρχουν δεδομένα για την τροχιά αυτού του αντικειμένου, για τα οποία δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Οπότε γράψαμε αυτό το paper, υποδεικνύοντας αυτή την εξήγηση» είπε ο Λεμπ στη Boston Globe. «Η προσέγγισή μου σε αυτό το θέμα είναι καθαρά επιστημονική και βασισμένη σε στοιχεία».

Ο Άνριου Σίμιον, διευθυντής του Berkeley SETI Research Center, χαρακτήρισε το paper «ενδιαφέρον» σε email του στη Globe.

«Παρατηρησιακές ανωμαλίες, όπως αυτές που βλέπουμε με τον Ουμουαμούα, σε συνδυασμό με προσεκτικές λογικές διεργασίες, είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε νέες ανακαλύψεις στην αστροφυσική- περιλαμβανομένων, ίσως, πραγματικά απίστευτων, όπως η νοήμων ζωή πέρα από τη Γη» έγραψε σχετικά.

Ωστόσο ο Σεθ Σόστακ, αστρονόμος του SETI, έγραψε σε email στο NBC ότι «δεν θα έπρεπε να δεχτούμε τυφλά αυτή την έξυπνη υπόθεση, όταν υπάρχει επίσης μια απλή εξήγηση για τον Ουμουαμούα- ότι είναι ένας κομήτης ή αστεροειδής από μακριά».

Ο Ουμουαμούα είναι το πρώτο διαστρικό αντικείμενο που έχει εντοπιστεί ποτέ στο Ηλιακό Σύστημα. Αυτή τη στιγμή απομακρύνεται, και είναι το πιθανότερο είναι να μη θεαθεί ποτέ ξανά.