Ισπανία: Προς πώληση ένα ολόκληρο χωριό

Εναντι 260.000 ευρώ. Οσο δηλαδή κοστίζει μια γκαρσονιέρα σε καλή συνοικία της Μαδρίτης ή της Βαρκελώνης.
To χωριό Σάλτο ντε Κάστρο κοντά στα σύνορα της Ισπανίας με την Πορτογαλία είναι ακατοίκητο εδώ και 30 χρόνια
To χωριό Σάλτο ντε Κάστρο κοντά στα σύνορα της Ισπανίας με την Πορτογαλία είναι ακατοίκητο εδώ και 30 χρόνια
twitter

Για οποιον σκέφτεται να παρατήσει τη ζωή στην πόλη και να μετακομίσει στην ύπαιθρο έχουμε τη λύση. Μπορεί να αγοράσει ένα ολόκληρο χωριό στη βορειοανατολική Ισπανία έναντι μόλις 260.000 ευρώ!

Το χωριό Σάλτο ντε Κάστρο βρίσκεται στην επαρχία της Ζαμόρα, κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία και απέχει μόλις τρεις ώρες με αμάξι από τη Μαδρίτη. Περιλαμβάνει 44 σπίτια, ένα ξενοδοχείο, μια εκκλησία, ένα σχολείο, μια δημοτική πισίνα και ακόμη και ένα κτίριο στρατώνων που στέγαζε την πολιτική φρουρά.

Αυτό που του λείπει είναι οι κάτοικοι καθώς εδώ και κάτι παραπάνω από τρεις δεκαετίες έχει εγκαταλειφθεί.

Ο ιδιοκτήτης του αγόρασε το χωριό στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με σκοπό να το μετατρέψει σε τουριστικό θέρετρο. Ωστόσο, η κρίση της ευρωζώνης εμπόδισε την ευόδωση του σχεδίου του.

«Ο ιδιοκτήτης ονειρευόταν να έχει ένα ξενοδοχείο εδώ, αλλά όλα τέθηκαν σε αναμονή», δήλωσε ο Ρόνι Ροδρίγκεθ, της Royal Invest, της κτηματομεσιτικής που εκπροσωπεί τον ιδιοκτήτη. «Θα ήθελε ακόμα το πλάνο του να γίνει πραγματικότητα».

Ο Ρόνι Ροδρίγκεθ, κρατώντας μια πινακίδα που γράφει "προς πώληση", λέει ότι ο ιδιοκτήτης ήθελε να στήσει ένα ξενοδοχείο στο χωριό
Ο Ρόνι Ροδρίγκεθ, κρατώντας μια πινακίδα που γράφει "προς πώληση", λέει ότι ο ιδιοκτήτης ήθελε να στήσει ένα ξενοδοχείο στο χωριό
BBC

Στην ιστοσελίδα Idealista στην οποία αναγράφεται το ακίνητο, ο ιδιοκτήτης, που είναι γύρω στα 80, αναφέρει ότι το «πουλάω γιατί ζω στην πόλη και δεν μπορώ να το συντηρήσω».

Από τότε που έγινε γνωστή η τίμή πώλησής του πριν από μία εβδομάδα πάντως έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από πιθανούς αγοραστές με περισσότερες από 50.000 επισκέψεις

Ο κ. Ροδρίγκεθ είπε ότι 300 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του από τη Ρωσία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας πιθανός αγοραστής έχει ήδη καταθέσει χρήματα για να το κρατήσει, είπε.

Το Σάλτο ντε Κάστρο κατασκευάστηκε από την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Iberduero για να στεγάσει τις οικογένειες των εργαζομένων που κατασκεύασαν τη δεξαμενή δίπλα, στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Όμως οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν μετά την ολοκλήρωσή του και το χωριό εγκαταλείφθηκε τελείως στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Η περιοχή που το περιβάλλει είναι τμήμα αυτού που έχει γίνει γνωστό ως ”άδεια Ισπανία” - αραιοκατοικημένες αγροτικές περιοχές που στερούνται πολλές από τις υπηρεσίες που υπάρχουν σε πόλεις και κωμοπόλεις.

Το χωριό ήταν προς πώληση στο παρελθόν για 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, χωρίς αγοραστές και πολλά από τα κτίρια βανδαλισμένα, η τιμή του έπεσε κατακόρυφα.

Να σημειωθεί πως η ζητούμενη τιμή των 260.000 € αρκεί μόνο για μια γκαρσονιέρα σε καλές συνοικίες της Μαδρίτης ή της Βαρκελώνης.

Πάντως ο αγοραστής του Σάλτο ντε Κάστρο θα μπορούσε να χρειαστεί βαθιές τσέπες, τουλάχιστον για να προσελκύσει επισκέπτες.

Σύμφωνα με την Idealista: «Η επένδυση που απαιτείται για να γίνει το χωριό 100% λειτουργικό και κερδοφόρο δεν θα ξεπερνούσε τα €2 εκ.».

Πηγή: BBC

Δημοφιλή