Ισραήλ: Ο ακροδεξιός Μπεν Γκβιρ απαγόρευσε τις Παλαιστινιακές σημαίες, ως σύμβολα «τρομοκρατίας»

«Δεν μπορεί αυτοί που παρανόμησαν να ανεμίζουν τρομοκρατικές σημαίες, να υποκινούν και να ενθαρρύνουν την τρομοκρατία»
Eddie Gerald via Getty Images

Λάδι στην εύλεκτη Λωρίδα της Γάζας ρίχνει ο ακροδεξιός νέος υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίο ανακοίνωσε χθες οτι απαγορεύονται οι παλαιστινιακές σημαίες σε δημόσιους χώρους.

Η ισραηλινή νομοθεσία δεν απαγορεύει να επιδεικνύεται η σημαία της Παλαιστίνης, όμως αστυνομικοί και στρατιωτικοί έχουν τη δυνατότητα να την αφαιρούν αν κρίνουν ότι απειλείται η δημόσια τάξη.

Η εντολή του επικεφαλής της ακροδεξιάς παράταξης που συμμετέχει στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ως υπουργός Ασφαλείας, είναι ιδιάιτερα σκληρή και επικίνδυνη.

Η απόφαση έρχεται μετά την αποφυλάκιση του παλαιστίνιου κρατούμενου που είχε καταδικαστεί για την απαγωγή και τον φόνο ισραηλινού στρατιώτη το 1983.

Ο άνδρας αυτός ανέμιζε την παλαιστινιακή σημαία καθώς γινόταν δεκτός με τιμές ήρωα στο χωριό του στο βόρειο Ισραήλ.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας υποστήριξε σε ανακοίνωσή του πως η επίδειξη της σημαίας της Παλαιστίνης σηματοδοτεί υποστήριξη στην «τρομοκρατία».

«Δεν μπορεί αυτοί που παρανόμησαν να ανεμίζουν τρομοκρατικές σημαίες, να υποκινούν και να ενθαρρύνουν την τρομοκρατία, έτσι διέταξα να αφαιρούνται σημαίες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία από τον δημόσιο χώρο και να σταματήσει η υποκίνηση (βίας) εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Οι ισραηλινοί άραβες αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο του πληθυσμού. Οι περισσότεροι είναι απόγονοι Παλαιστίνιων που έμειναν στα εδάφη τους μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Η θέση τους στα ισραηλινά πολιτικά πράγματα είναι αντικείμενο μακρόχρονης συζήτησης, καθώς προσπαθούν να ισορροπήσουν την παλαιστινιακή ταυτότητά τους με την ισραηλινή ιθαγένεια. Πολλοί θεωρούν τους εαυτούς τους Παλαιστίνιους ή προσκείμενους στους Παλαιστίνιους.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή