Ισραήλ: Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ο Μπένι Γκαντς - Αιχμές κατά Νετανιάχου (βίντεο)

Επικαλέστηκε ως λόγο παράιτησης την έλλειψη σχεδίου για τη μεταπολεμική Γάζα.
Ο Μπένι Γκαντς, κεντρώο μέλος του τριμελούς Υπουργικού Συμβουλίου Πολέμου του Ισραήλ, κάνει δήλωση στο Ραμάτ Γκαν, Ισραήλ, Κυριακή 9 Ιουνίου 2024. (AP Photo/Ohad Zwigenberg
Ο Μπένι Γκαντς, κεντρώο μέλος του τριμελούς Υπουργικού Συμβουλίου Πολέμου του Ισραήλ, κάνει δήλωση στο Ραμάτ Γκαν, Ισραήλ, Κυριακή 9 Ιουνίου 2024. (AP Photo/Ohad Zwigenberg
via Associated Press

Ο Μπένι Γκαντς, κεντρώος υπουργός της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ και μέλος του τριμελούς πολεμικού συμβουλίου, ανακοίνωσε την Κυριακή την παραίτησή του.

«Ο Νετανιάχου μας εμποδίζει να προχωρήσουμε προς μια πραγματική νίκη», δήλωσε: «Για το λόγο αυτό αποχωρούμε σήμερα από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, με βαριά καρδιά, αλλά ολόψυχα».

Στη συνέχεια, ο Γκαντζ κάλεσε τον Νετανιάχου να ορίσει ημερομηνία εκλογών, προσθέτοντας: «Μην αφήσετε το έθνος μας να διαλυθεί».

Η κίνηση αυτή δεν αποτελεί άμεση απειλή για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος εξακολουθεί να ελέγχει έναν πλειοψηφικό συνασπισμό στο κοινοβούλιο (Κνεσέτ). Όμως ο Ισραηλινός ηγέτης θα εξαρτάται πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό από τους ακροδεξιούς συμμάχους του.

Ο Γκαντς, ένας δημοφιλής πρώην στρατιωτικός αρχηγός, εντάχθηκε στην κυβέρνηση Νετανιάχου λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε μια επίδειξη ενότητας.

Η παρουσία του ενίσχυσε επίσης την αξιοπιστία του Ισραήλ έναντι των διεθνών εταίρων του. Ο Γκαντς έχει καλές σχέσεις εργασίας με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Μετά την παραίτηση του Μπένι Γκαντζ από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τον κάλεσε να μην εγκαταλείψει τη μάχη, λέγοντας ότι δεν είναι αυτή η ώρα - «είναι ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

Δημοφιλή