Ιταλία: «Πράσινο φως» στο αλεύρι εντόμων για ανθρώπινη χρήση

«Το αλεύρι μας από γρύλους είναι 100% φτιαγμένο στην Ιταλία. Θα ταιριάξει πολύ ωραία μαζί με άλλες ιταλικές σπεσιαλιτέ».
Anadolu via Getty Images

Μια εταιρεία που παράγει αλεύρι από γρύλους έγινε η πρώτη στην Ιταλία που πήρε το πράσινο φως για την πώληση τροφίμων που παρασκευάζονται από έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση, αψηφώντας τους... πιουρίστες της ιταλικής κουζίνας, αλλά και την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τη χρήση τους.

Ο Josè Francesco Cianni, ο διευθύνων σύμβουλος της Nutrinsect, δήλωσε: «Ανοιξε μια νέα σελίδα στην ιστορία των τροφίμων» καθώς πλέον το γεμάτο θρεπτικά συστατικά αλεύρι της μπορεί να ενσωματωθεί σε μια σειρά από τρόφιμα.

«Αυτό είναι πολύ μεγάλο νέο για εμάς», δήλωσε ο Cianni, του οποίου το κύριο κίνητρο για την επιχειρηματική πρωτοβουλία ήταν να παρέχει μια εναλλακτική, βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης.

Από το 2020, εκατομμύρια γρύλοι εκτρέφονται στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Montecassiano, μια πόλη στην κεντρική περιοχή Marche, όπου υφίστανται θερμική επεξεργασία πριν καταψυχθούν και αλεστούν σε σκόνη.

Μέχρι τώρα, η εταιρεία είχε την άδεια να πωλεί το αλεύρι μόνο για χρήση σε τροφές για κατοικίδια ζώα.

Η ΕΕ ενέκρινε την πώληση εντόμων - και συγκεκριμένα γρύλων, ακριδών και προνυμφών σκαθαριών - για ανθρώπινη κατανάλωση στις αρχές του 2023, προκαλώντας έναν τσουνάμι προτεινόμενων κανονισμών από την ιταλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου ενός που αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι τα έντομα θα κρατηθούν μακριά από παραδοσιακά πιάτα όπως τα ζυμαρικά και η πίτσα. «Είναι θεμελιώδες να μην συγχέονται αυτά τα άλευρα με τρόφιμα που παρασκευάζονται στην Ιταλία», δήλωσε τότε ο υπουργός Γεωργίας Francesco Lollobrigida.

Ωστόσο, όταν οι κανονισμοί επισημοποιήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, η κυβέρνηση υποχώρησε, επιβάλλοντας αυστηρούς κανόνες επισήμανσης, όπως η σαφής αναγραφή της προέλευσης του προϊόντος και η απαίτηση να χρησιμοποιείται η λέξη Acheta domesticus, η λατινική ονομασία για το γρύλο του σπιτιού, στις συσκευασίες, ώστε να είναι λιγότερο... τρομακτικό για τον καταναλωτή.

«Υπήρξαν πολλές συζητήσεις, αλλά τελικά έκαναν το σωστό», δήλωσε ο Cianni, ο οποίος προσκάλεσε τον Lollobrigida «να έρθει να δει ο ίδιος πόσο υγιεινό και θρεπτικό» είναι το προϊόν.

Γεμάτα με πρωτεΐνες και βιταμίνες, τα έντομα θεωρούνται όλο και περισσότερο βιώσιμος τρόπος λήψης θρεπτικών συστατικών, με την αγορά εδώδιμων εντόμων στην Ευρώπη να προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 2,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

«Είναι καλό για το περιβάλλον, επειδή οι πόροι που απαιτούνται για την εκτροφή γρύλων και οι χώροι που χρησιμοποιούνται είναι πραγματικά μικροί, και έτσι οι εκπομπές είναι σχεδόν μηδενικές», δήλωσε ο Cianni.

Το αλεύρι από γρύλους της Nutrinsect θα διανέμεται σε εταιρείες προμήθειας τροφίμων και σε όσους δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα εστίασης. Το αλεύρι μπορεί επίσης να αγοραστεί στο διαδίκτυο προς 6 ευρώ το πακέτο.

Ο Cianni έχει δεχτεί έναν κατακλυσμό μηνυμάτων από τότε που έλαβε την άδεια, άλλα υποστηρίζουν την πρωτοβουλία του και άλλα λιγότερο. Είπε ότι οι άνθρωποι φοβούνται ότι τα γρύλλοι «έχουν έρθει από μακριά και είναι βρώμικοι». «Όμως το αλεύρι μας για γρύλους είναι 100% φτιαγμένο στην Ιταλία», είπε. «Θα ταιριάξει πολύ ωραία μαζί με άλλες ιταλικές σπεσιαλιτέ».

Όσον αφορά τη γεύση, ο Cianni είπε ότι μοιάζει με «κολοκυθόσπορους, φουντούκια, αλλά και λίγο με γαρίδες».

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή