Καλαμάρι «φράουλα» με περίεργα μάτια εντοπίστηκε στη «ζώνη του λυκόφωτος» στην Καλιφόρνια

Έχει σκούρες κηλίδες στο κόκκινο σώμα του που μοιάζουν με νεανικούς σπόρους φράουλας
.
.
2022 MBARI

Σε μια πρόσφατη βαθιά κατάδυση στη ζώνη του λυκόφωτος, ένα υποβρύχιο εκατοντάδες μέτρα κάτω από το νερό κινηματογράφησε ένα ασυνήθιστο πλάσμα στο χρώμα της φράουλας: ένα έντονο κόκκινο καλαμάρι «φράουλα» με απόκοσμα μάτια - το ένα μικρό και μαύρο και το άλλο μεγάλο, βολβώδες και κίτρινο.

Αγνοώντας τη κάμερα, το καλαμάρι «φράουλα» (Histioteuthis heteropsis) διέσχιζε το «σκοτεινό σπίτι» του στον ωκεανό, περιστασιακά στρίβοντας και κουλουριάζοντας τα οκτώ του μπράτσα και τα δύο πλοκάμια του καθώς κυματίζονταν τα απόκοσμα λευκά πτερύγια του.

Το βίντεο, που τραβήχθηκε τον περασμένο μήνα, δεν ήταν εντελώς απροσδόκητο, αλλά ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. «Τα βλέπουμε συχνά (ίσως μια κατάδυση στις τέσσερις), αλλά δεν είναι άφθονα», είπε ο Μπρούς Ρόμπισον, ανώτερος επιστήμονας του Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI), στο Live Science σε ένα email. Ο Ρόμπισον, ο οποίος δεν συμμετείχε στην αποστολή που εντόπισε αυτό το καλαμάρι, ηγείται της ομάδας οικολογίας μεσαίου νερού στο MBARI.

Ερευνητές που ελέγχουν ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) γνωστό ως Doc Ricketts - ένα υποβρύχιο χωρίς πλήρωμα εξοπλισμένο με βίντεο εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας ανάλυσης 4K - εντόπισαν το καλαμάρι στο υποβρύχιο φαράγγι του Μοντερέι στα ανοιχτά της Καλιφόρνια. Το φαράγγι είναι σχεδόν τόσο βαθύ όσο το Εθνικό πάρκο Γκραν Κάνυον, καθιστώντας το ένα από τα βαθύτερα υποθαλάσσια φαράγγια στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, σύμφωνα με το MBARI.

Ο μανδύας του καλαμαριού «φράουλα» (το σώμα, χωρίς τα μάτια ή τα εξαρτήματα) μπορεί να φτάσει έως και 13 εκατοστά σε μήκος. Η ομάδα του MBARI έγραψε στο Twitter για τη συνάντηση στις 23 Μαρτίου, λέγοντας:

«Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης κατάδυσης σε βαθιά θάλασσα, η ομάδα μας συνάντησε έναν από τους πιο αξιόλογους κατοίκους της ζώνης του λυκόφωτος του ωκεανού: το καλαμάρι φράουλα (Histioteuthis Εντοπίσαμε αυτό το κατακόκκινο κεφαλόποδο σε βάθος 725 μέτρων στο φαράγγι Μοντερέι».

Το καλαμάρι «φράουλα» δεν παίρνει το όνομά του μόνο από το κόκκινο χρώμα του. Το κεφαλόποδο έχει σκούρες κηλίδες στο κόκκινο σώμα του που μοιάζουν με νεανικούς σπόρους φράουλας. Αυτά τα σημεία είναι στην πραγματικότητα φωτοφόρα, ή όργανα που παράγουν φως μέσω μιας χημικής αντίδρασης ή μέσω συμβιωτικών λαμπερών βακτηρίων.

Το καλαμάρι «φράουλα» χρησιμοποιεί τα φωτοφόρα του για να αντιφωτιστεί, που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί αυτό το φως για να ταιριάζει με το περιβάλλον του ως μια μορφή καμουφλάζ. Αυτό βοηθά το καλαμάρι να αποφύγει τα αρπακτικά που διαφορετικά θα μπορούσαν να δουν το σκοτεινό του πρόσωπο στη ζώνη του αμυδρού λυκόφωτος, είπε ο Ρόμπισον.