Καλιφόρνια: Γυναίκα που περπατούσε σε παραλία βρήκε αρχαίο δόντι μαστόδοντα

Ένα δόντι μήκους 30 μέτρων.
Carlos Duarte via Reuters

Μια γυναίκα που έκανε μια βόλτα το Σαββατοκύριακο σε μια παραλία της Καλιφόρνια βρήκε κάτι ασυνήθιστο να προεξέχει από την άμμο: ένα δόντι από ένα αρχαίο μαστόδοντα.

Αλλά στη συνέχεια το απολίθωμα εξαφανίστηκε και χρειάστηκε μια εκστρατεια των μέσων ενημέρωσης και ένας καλόκαρδος τζόκερ για να το βρει ξανά.

Η Τζένιφερ Σούχ βρήκε το δόντι μήκους 30 μέτρων να προεξέχει από την άμμο την Παρασκευή στην παραλία Ριο Ντελ Μαρ Στέιτ, που βρίσκεται έξω από τον κόλπο Μόντερέϊ στην κομητεία Σάντα Κρούζ στην κεντρική ακτή της Καλιφόρνια.

«Ήμουν στη μία πλευρά του κολπίσκου και αυτή η κυρία μου μιλούσε από την άλλη πλευρά και μου είπε τι είναι αυτό στα πόδια σου», αφηγήθηκε ο Σούχτ . «Φαινόταν κάπως περίεργο, σαν να κάηκε σχεδόν».

Η Σούχ δεν ήταν σίγουρη τι είχε βρει. Έτσι, τράβηξε μερικές φωτογραφίες και τις δημοσίευσε στο Facebook, ζητώντας βοήθεια.

Η απάντηση ήρθε από τον Γουέιν Τόμσον, σύμβουλο συλλογών παλαιοντολογίας για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Σάντα Κρούζ.

Ο Τόμσον διαπίστωσε ότι το αντικείμενο ήταν ένα φθαρμένο δόντι από ένα ενήλικο μαστόδοντα του Ειρηνικού, ένα εξαφανισμένο είδος ελέφαντα.

«Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα», έγραψε ο Τόμσον και προέτρεψε τον Σουχ να του τηλεφωνήσει.

Αλλά όταν επέστρεψαν στην παραλία, το δόντι είχε εξαφανιστεί.

Το αναζητούσε όλο το Σαββατοκύριακο αλλά δεν κατάφερε να το βρει. Στη συνέχεια, ο Τόμσον ζητησε βοήθεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η έκκληση έγινε πρωτοσέλιδο διεθνώς.

Την Τρίτη, ο Τζιμ Σμιθ από το κοντινό Άπτος κάλεσε το μουσείο.

«Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη που έλαβα αυτό το τηλεφώνημα», δήλωσε η Λιζ Μπρόουγκ, διευθύντρια επισκεπτών του μουσείου. «Ο Τζιμ μας είπε ότι είχε πέσει πάνω του κατά τη διάρκεια ενός από τα τακτικά του τζόκινγκ κατά μήκος της παραλίας, αλλά δεν ήταν σίγουρος για το τι είχε βρει μέχρι που είδε μια φωτογραφία του δοντιού στις ειδήσεις».

Ο Σμιθ δώρισε το δόντι στο μουσείο, όπου θα εκτίθεται από Παρασκευή έως Κυριακή.

Η ηλικία του δοντιού δεν είναι σαφής.Το blog του μουσείου λέει ότι τα μαστόδοντα περιπλανήθηκαν στην Καλιφόρνια περίπου 5 εκατομμύρια έως 10.000 χρόνια πριν.

Η Σούχ είπε ότι είναι ενθουσιασμένη που το εύρημά της θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεκλειδωθούν αρχαία μυστικά της περιοχής.

Είναι το τρίτο εύρημα ενός καταγεγραμμένου απολιθώματος μαστόδοντος. Το μουσείο έχει επίσης ένα άλλο δόντι μαζί με ένα κρανίο που βρέθηκε από έναν έφηβο το 1980. Βρέθηκε στον ίδιο κολπίσκο του Άπτου που εκβάλλει στον ωκεανό.