Καμίλα: Από "τρίτο πρόσωπο" στον γάμο Καρόλου-Νταιάνα τώρα θα στεφθεί "βασιλική σύζυγος"

Θα στεφθεί πλάι στον βασιλιά κατόπιν και της επιθυμίας της μητέρας του, Ελισάβετ. τη δεκαετία του 1990 όμως για τους Βρετανούς ήταν η "αντροχωρίστρα" ή το "ροτβάιλερ".
Η Δούκισσα της Κορνουάλης το 2012.
Η Δούκισσα της Κορνουάλης το 2012.
DAVID ROWLAND via Getty Images

Αν και για χρόνια ήταν αντιπαθής στους Βρετανούς, και όχι μόνο, αφού θεωρείτο πως το ”τρίτο πρόσωπο” στην σχέση του τότε πρίγκιπα Καρόλου κ αι της Λάιδη Νταϊάνα ευθυνόταν για την δυστυχία της τελευταίας και την διάλυση του γάμου, η Καμίλα Πάρκερ Μπόλους αναμένεται να στεφθεί πλάι στον σύζυγό της και να λάβει τον τίτλο της ”βασιλικής συζήγου”.

Αυτή ήταν μάλιστα ήταν και η «ειλικρινής επιθυμία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’», όπως τονιζόταν σε μήνυμα που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Πρόκειται μάλιστα για τον ίδιο τίτλο που απονεμήθηκε στην Ελισάβετ, τη σύζυγο του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ και μητέρα της εκλιπούσας, αλλά μετά τον θάνατό του συζύγου της.

Στον γάμο του Πρίγκιπα Χάρι με την Μέγκαν Μαρκλ, 19 Μαίου 2018.
Στον γάμο του Πρίγκιπα Χάρι με την Μέγκαν Μαρκλ, 19 Μαίου 2018.
OWEN HUMPHREYS via Getty Images

«Όταν, έρθει το πλήρωμα του χρόνου και ο γιος μου Κάρολος γίνει Βασιλιάς, ξέρω ότι θα παράσχετε σε αυτόν και στη σύζυγό του, Καμίλα, την ίδια υποστήριξη που χαρίσατε και σε εμένα. Ειλικρινή μου επιθυμία είναι όταν έρθει εκείνη η ώρα, η Καμίλα να ανακηρυχθεί Βασιλική Σύζυγος», έγραψε η βασίλισσα.

Ο ίδιος ο Κάρολος από καιρό επιθυμούσε η Καμίλα να πάρει τον τίτλο της βασίλισσας, να στεφθεί και να χριστεί. Αλλά αυτό κατέστη δυνατό νόμο αφού υπήρξε μια εντυπωσιακή αλλαγή της κοινής γνώμης.

3 Σεπτεμβρίου 2022.
3 Σεπτεμβρίου 2022.
Max Mumby/Indigo via Getty Images

Η Καμίλα, την οποία η Νταϊάνα φέρεται να αποκαλούσε συχνά ως «ροτβάιλερ», φαινόταν πως ήταν καταδικασμένη να βιώνει τη αποδοκιμασία του μεγάλης μερίδας του βρετανικού λαού κυρίως μετά τη συνέντευξη της πρώτης το το 1995, στον Μάρτιν Μπασίρ και στο BBC, στην οποία δήλωσε «ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο».

Μετά το θάνατο της Νταϊάνα το 1997, χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για τον τότε διάδοχο του θρόνου Κάρολο και τη σύντροφό του Καμίλα για να κάνουν την πρώτη τους κοινή δημόσια εμφάνιση, σε ένα πάρτι γενεθλίων, της αδερφής της Καμίλα, στο ξενοδοχείο Ritz του Λονδίνου.

Από τον γάμο τους με τον Κάρολο στις 9 Απριλίου του 2005 και στο βάθος η Βασίλισσα Ελισάβετ.
Από τον γάμο τους με τον Κάρολο στις 9 Απριλίου του 2005 και στο βάθος η Βασίλισσα Ελισάβετ.
ALASTAIR GRANT via Getty Images

Ωστόσο, τον επόμενο χρόνο, η βασίλισσα έδωσε σιωπηλά την έγκρισή της στο ζεύγος με ένα γεύμα με τον Κάρολο και την Καμίλα.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 9 Απριλίου 2005 με πολιτικό γάμο, ενώ ακολούθησε η θρησκευτική ευλογία της ένωσής του στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, με την Βασίλισσα Ελισάβετ Β′ παρούσα.

Η Καμίλα πήρε τον τίτλο της Πριγκιπικής συζύγου, ως προμήνυμα για αυτό που ο Κάρολος ήλπιζε ότι θα γινόταν με τον θάνατο της μητέρας του, δηλαδή βασιλική σύζυγος.

Η εκδήλωση ξεσήκωσε ένα πλήθος επευφημιών στους δρόμους που οδηγούν στο Κάστρο του Ουίνδσορ, ξεκάθαρο σημάδι ότι η Καμίλα είχε κερδίσει το βρετανικό κοινό.