Βασιλιάς Κάρολος Γ', 900 χρόνια παράδοσης, τελετές και πρωτόκολλα που θα τον οδηγήσουν στον θρόνο

Οι αλλαγές στους τίτλους της βασιλικής οικογένειας, οι παράλληλες διαδικασίες και τελετουργικό ανακήρυξης του Καρόλου σε βασιλιά και η μακρύς δρόμος μέχρι την Στέψη.
Max Mumby/Indigo via Getty Images

Από την στιγμή που η Βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε ο θρόνος πέρασε αυτομάτως, στον διάδοχό και πρωτότοκο γιο της Κάρολο, τον πρώην πια πρίγκιπα της Ουαλίας.

Αλλά υπάρχουν μια σειρά από πρακτικά βήματα και τελετές, βάσει παράδοσης 900 ετών και πρωτοκόλλου που πρέπει να ακολουθηθούν ευλαβικά μέχρι να στεφθεί βασιλιάς, όπως αναφέρει το ΒΒC.

Ποιο το όνομα του νέου βασιλιά;

Μία από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε ο νέος βασιλιάς αφορά το όνομά του. Αποφάσισε να ανέβει στον θρόνο ως Καρόλος Γ’. Θα μπορούσε ωστόσο να είχε επιλέξει κάποιο άλλο, όπως έκανε και ο παππούς του Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ που μέχρι τότε ήταν γνωστός ως Αλβέρτος.

Hulton Archive via Getty Images

Αλλαγές τίτλων

Ο βασιλιάς Κάρολος δεν είναι ο μόνος που αλλάζει τίτλο.

Πλέον πρώτος στη διαδοχή είναι ο γιος του, Γουίλιαμ που ωστόσο δεν θα γίνει αυτόματα πρίγκιπας της Ουαλίας-τίτλος που διατηρούσε μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης ο Κάρολος. Τον τίτλο αυτόν θα του τον αποδώσει ο πατέρας του ως βασιλιάς με ειδική πράξη.

Ωστόσο, κληρονομεί αμέσως τον άλλο τίτλο του πατέρα του, αυτόν του Δούκα της Κορνουάλης. Η δε σύζυγός του Κέιτ θα είναι γνωστή πλέον ως Δούκισσα της Κορνουάλης όπως μέχρι τώρα ήταν η Καμίλα.

Θα υπάρξει επίσης ένας νέος τίτλος για την τελευταία αφού θα στεφθεί Βασιλική Σύζυγος (Queen Consort). Ο τίτλος που χρησιμοποιείται για τη σύζυγο του μονάρχη, απονέμεται μόνο εφόσον ο ίδιος επιθυμεί. Η ίδια η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε εκφράσει την επιθυμία η Καμίλα να λάβει τον τίτλο.

WPA Pool via Getty Images

Επίσημες τελετές

Τις πρώτες 24 ή 48 ώρες περίπου μετά το θάνατο της μητέρας του, ο Κάρολος ανακηρύσσεται επίσημα Βασιλιάς.

Αυτό συμβαίνει στο Παλάτι Σαιντ Τζέιμς (St. James’s Palace) στο Λονδίνο, μπροστά σε ένα τελετουργικό σώμα γνωστό ως Συμβούλιο Ενθρόνισης.

Αυτό αποτελείται από μέλη του αποκαλούμενου Privy Council - μια ομάδα ανώτερων βουλευτών, πρώην και νυν και ομότιμων- ανώτερους ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους, ύπατους επιτρόπους της Κοινοπολιτείας και τον Δήμαρχο του Λονδίνου.

Περισσότερα από 700 άτομα έχουν θεωρητικά το δικαίωμα να παρευρεθούν, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μικρότερος. Στο τελευταίο Συμβούλιο Ενθρόνισης το 1952, παρευρέθηκαν περίπου 200.

Ο Βασιλιάς, παραδοσιακά δεν παρευρίσκεται στην τελετή.

Max Mumby/Indigo via Getty Images

Βάσει πρωτοκόλλου θα ανακοινωθεί ο θάνατος της βασίλισσας από τον Λόρδο Πρόεδρο του Privy Council και θα διαβαστεί μεγαλόφωνα μια διακήρυξη.

Η διατύπωση της διακήρυξης μπορεί να αλλάξει, αλλά παραδοσιακά είναι μια σειρά από προσευχές και όρκους, που επαινούν τον προηγούμενο μονάρχη και υπόσχονται αφοσίωση στον νέο.

Στη συνέχεια, αυτή η διακήρυξη υπογράφεται από μια σειρά ανώτερων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρυ και του Λόρδου Καγκελάριου.

Η πρώτη δήλωση του Βασιλιά

Το Συμβούλιο Ενθρόνισης συνεδριάζει ξανά -συνήθως μια μέρα αργότερα- και αυτή τη φορά, ο βασιλιάς παρίσταται μαζί με το Privy Council.

Στην αρχή της βασιλείας του, ο μονάρχης του Η.Β δεν ορκίζεται.

Γίνεται όμως μια δημόσια δήλωση από το νέο βασιλιά σύμφωνα με μια παράδοση που χρονολογείται από τις αρχές του 18ου αιώνα. Σε αυτήν ωστόσο, θα ορκίζεται για την διατήρηση της Εκκλησίας της Σκωτίας.

Samir Hussein via Getty Images

Ακολουθεί μια διακήρυξη που ανακηρύσσει τον Κάρολο νέο Βασιλιά. Αυτό γίνεται από ένα τα μπαλκόνια πάνω από το Friary Court στο Παλάτι Σαιντ Τζέιμ, από έναν αξιωματούχο γνωστό ως Garter King of Arms.

Αυτός θα αναφωνήσει: Ο θεός να σώζει τον Βασιλιά (God Save the King).

Ακολουθούν τυφεκισμοί στο Χάιντ Πάρκ, στον Πύργο του Λονδίνου και από πλοία του Βασιλικού Ναυτικού ενώ η διακήρυξη με την οποία ο Κάρολος ανακηρύσσεται βασιλιάς θα αναγνωσθεί στο Εδιμβούργο, στο Κάρντιφ και στο Μπέλφαστ.

Η στέψη

Αν και ο Κάρολος είναι ήδη βασιλιάς, η κορυφαία στιγμή της στέψης αργεί. Οι προετοιμασίες για την τελετή είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και χρονοβόρες.

Ενδεικτικά, η βασίλισσα Ελισάβετ διαδέχθηκε τον πατέρα της τον Φεβρουάριο του 1952, αλλά στέφθηκε τον Ιούνιο του 1953.

Τα τελευταία 900 χρόνια η στέψη τελείται στο Αβαείο του Γουέστμινστερ και ο Κάρολος αναμένεται να είναι ο 40ος μονάρχης που θα διαβεί τις πύλες του Αβαείου για να στεφθεί βασιλιάς.

Πρόκειται για μια λειτουργία της Αγγλικανικής Εκκλησίας της οποίας χοροστατεί ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ.

Max Mumby/Indigo via Getty Images

Κατά την κορύφωση της τελετής τοποθετείται το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του βασιλιά- ένα συμπαγές χρυσό στέμμα, που χρονολογείται από το 1661.

Το στέμμα αυτό -αποκαλούμενο ως Crown Jewels, που ζυγίζει 2,23 κιλά και φυλάσσεται στον Πύργο του Λονδίνου- το φέρει στην κεφαλή του ο βασιλιάς μόνο μια φορά, κατά την τελετή της στέψης.

Σε αντίθεση με τους βασιλικούς γάμους, η στέψη είναι μια κρατική περίσταση και η κυβέρνηση πληρώνει τα έξοδα για αυτή και έχει λόγο για την λίστα των καλεσμένων.

Ακολουθεί εκκλησιαστική μουσική και το τελετουργικό του χρίσματος του νέου μονάρχη, με λάδι από πορτοκάλι, τριαντάφυλλα, κανέλα, μόσχο και άμβρα.

Ο νέος Βασιλιάς θα δώσει τον όρκο της στέψης μπροστά στους παρευρισκόμενους.

Jeff J Mitchell via Getty Images

Κατά τη διάρκεια της τελετής θα λάβει τη σφαίρα και το σκήπτρο ως σύμβολα του νέου του ρόλου και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ θα τοποθετήσει το συμπαγές χρυσό στέμμα στο κεφάλι του.

Επικεφαλής της Κοινοπολιτείας

Ο Κάρολος έγινε επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, μιας ένωσης 56 ανεξάρτητων χωρών και 2,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Για 14 από αυτές τις χώρες, καθώς και για το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Βασιλιάς είναι αρχηγός κράτους.

Αυτές οι χώρες, γνωστές ως βασίλεια της Κοινοπολιτείας, είναι: Αυστραλία, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαχάμες, Μπελίζ, Καναδάς, Γρενάδα, Τζαμάικα, Παπούα Νέα Γουινέα, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Νέα Ζηλανδία, Σολομών Νησιά, Τουβαλού.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή