ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21/10/2018 15:36 EEST | Updated 21/10/2018 17:50 EEST

Αιχμές Καμμένου για υπουργούς του: Μας προέκυψαν «Μακεδονοκλάστες» αφού τους διορίσαμε

«Μην περιμένετε να πέσει η κυβέρνηση. Εμείς, αυτά που συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας στην κυβέρνηση, ισχύουν», τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι οι εκλογές θα γίνουν είτε τον Οκτώβριο στο τέλος της τετραετίας, είτε τον Μάιο και υπογράμμισε ότι μέχρι τον Μάρτιο, ή όποτε και αν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, αυτό δεν είναι θέμα συζήτησης με τον κυβερνητικό εταίρο. «Και η συνεργασία μας με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, η παραμονή μας στην κυβέρνηση, θα είναι μέχρι ωσότου έρθει ο κόμπος στο χτένι, δηλαδή, έρθει η συμφωνία (των Πρεσπών) στη Βουλή. Τότε, έντιμα και καθαρά, όπως είχαμε δηλώσει, εμείς θα αποχωρήσουμε. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη θέση», είπε και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία που έχουμε με τον πρωθυπουργό ότι μέχρι τον Μάρτιο δεν συζητούμε, ισχύει απόλυτα. Τελείωσε η συζήτηση, θα ξαναμιλήσουμε τον Μάρτιο, όποτε και εάν έρθει η συμφωνία».

 

«Μακεδονοκλάστες» που τους διορίσαμε υπουργούς

Άφησε, όμως και αιχμές, μιλώντας για «μακεδονοκλάστες», οι οποίοι ”μας προέκυψαν”, όπως είπε, «αφού τους διορίσαμε χωρίς να είναι καν βουλευτές, μέχρι και σε υπουργικούς θώκους, και μας κάνουν κριτική» και πρόσθεσε: «σας ζητάω συγνώμη, που τους έβαλα σε θέσεις- κλειδιά, εγώ φταίω, αναλαμβάνω την ευθύνη και σας υπόσχομαι ότι αυτοί οι τύποι δεν έχουν κανένα λόγο πια στους ΑΝΕΛ» είπε ο κ. Καμμένος.

Παρόλο που δεν κατονόμασε κάποιον συγκεκριμένο, είναι σαφές ότι ο αρχηγός των ΑΝΕΛ αναφερόταν στον υφυπουργό Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος δεν έχει εκλεγεί βουλευτής και ενδεχομένως και στην υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά. Και οι δύο έχουν εμμέσως διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του κόμματος για το Σκοπιανό. 

 

Είναι ενδεικτική η αντίδραση του κ. Κουίκ λίγες ώρες αργότερα, ο οποίος έδωσε το στίγμα του από την Αίγυπτο όπου βρίσκεται:«Βρίσκομαι στην Αίγυπτο ως υφυπουργός Εξωτερικών, υπηρετώντας την εξωτερική πολιτική της πατρίδας μου, όπως τη χαράσσει ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή μας».

 

Επίθεση στο VMRO

Ο Πάνος Καμμένος διέβλεψε, επίσης, ότι παρά τις διαδικασίες που ξεκίνησαν στα Σκόπια, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, από εκείνη την πλευρά, «έχει δρόμο μπροστά».

Κατηγόρησε, επίσης, τη ΝΔ ότι «είναι η πρώτη που παρέδωσε με αρχηγό την Ντόρα Μπακογιάννη τον όρο Μακεδονία» και ότι «συμμετέχει στο ΕΛΚ μαζί με το VMRO», το οποίο και στηλίτευσε για τον ρόλο του και λέγοντας: «Το VMPO, το οποίο δεν είναι δικός μας σύμμαχος, είναι της ΝΔ σύμμαχος, είναι αυτό που έστησε τα αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου στα Σκόπια, είναι αυτό που υπέγραψε εικοσιοκτώ συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία, είναι αυτό το οποίο και σήμερα έρχεται να παλέψει τη Συμφωνία των Πρεσπών για να περάσει το σκέτο Μακεδονία. Εδώ, λοιπόν, πρέπει να πούμε τα σύκα - σύκα και την σκάφη - σκάφη».

Ακόμη, αναφερόμενος στις διαδικασίες στην ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι μπορεί η συνταγματική αναθεώρηση να πέρασε με 8 βουλευτές, αλλά έχει «δρόμο μπροστά». «Ντρέπομαι να βλέπω την Ευρώπη του πολιτισμού να στηρίζεται σε 8 αποστάτες, οι 6 από τους οποίους βγήκαν από τη φυλακή για να ψηφίσουν, για μια συμφωνία την οποία αποδοκιμάζει το 70% των Σκοπιανών και το 80% των Ελλήνων».

 

Αναφέρθηκε σε όσα επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας, αναβάθμιση της γεωπολιτικής ισχύος της χώρας, αύξηση των θέσεων εργασίας, υγειονομική κάλυψη του ανασφάλιστου πληθυσμού, επιστροφή αναδρομικών σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς, κ.α. ενώ για το τελευταίο, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που το υιοθέτησε και το ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη και πρόσθεσε: «Στους συνταξιούχους λέμε: Χάρη στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δε θα κοπεί καμία σύνταξη το 2019. Και καμία σύνταξη από εδώ και πέρα».

 

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)