Κάποιοι άνθρωποι είναι «γενετικά προγραμματισμένοι» να αποφεύγουν τα λαχανικά

Είναι θέμα γονιδίου.
gpointstudio via Getty Images

Πολλοί είναι αυτοί που απεχθάνονται κάποια λαχανικά- αλλά αυτό μπορεί να μην οφείλεται σε προσωπικά γούστα, αλλά στη γενετική, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το να κληρονομήσει κάποιος δύο αντίγραφα του γονιδίου της δυσάρεστης γεύσης έχει ως αποτέλεσμα μια απίστευτα πικρή γεύση σε λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια. Το γονίδιο αυτό μπορεί να δίνει δυσάρεστη γεύση και στη μπύρα, τον καφέ και τη μαύρη σοκολάτα.

Από εξελικτικής άποψης, η αυξημένη ευαισθησία στην πικρή γεύση μπορεί να είναι ωφέλιμη, από την άποψη πως αποτρέπει τους ανθρώπους από το να τρώνε πράγματα που μπορεί να ήταν δηλητηριώδη. Ωστόσο, η Δρ. Τζένιφερ Σμιθ και συνάδελφοί της από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι θεωρούν πως μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι να δυσκολεύονται να εντάξουν την ενδεικνυόμενη ποσότητα φρούτων και λαχανικών στη διατροφή τους.

Ο καθένας κληρονομεί δύο αντίγραφα ενός γονιδίου γεύσης ονόματι TAS2R38, που συνδέεται με μια πρωτεΐνη στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας η οποία μας επιτρέπει να αντιληφθούμε μια γεύση ως πικρή.

Αυτοί που κληρονομούν δύο αντίγραφα μιας παραλλαγής του γονιδίου αυτού, ονόματι AVI, δεν είναι ευαίσθητοι στις πικρές γεύσεις από κάποια συγκεκριμένα χημικά. Αυτοί με ένα αντίγραφο του AVI και άλλο ένα, ονόματι PAV, αντιλαμβάνονται τις πικρές γεύσεις αυτών των χημικών, αλλά όχι σε τόσο ακραίο βαθμό όσο αυτοί με δύο αντίγραφα του PAV, οι οποίοι βρίσκουν τις ίδιες τροφές απίστευτα πικρές.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 175 άτομα και διαπίστωσαν ότι αυτοί με δύο αντίγραφα του PAV έτρωγαν μόνο μικρές ποσότητες κάποιων πράσινων λαχανικών, που είναι καλά για την καρδιά.

Όπως είπε η Σμιθ σε γιατρούς σε συνέδριο της American Heart Association, «πρέπει να εξετάζεις το τι γεύση έχουν τα πράγματα εάν θέλεις όντως ο ασθενής σου να ακολουθεί τις οδηγίες διατροφής».

Οι ερευνητές διερευνούν επίσης εάν η χρήση μπαχαρικών θα μπορούσε να αποκρύψει την πικρή γεύση και να κάνει τα λαχανικά πιο ελκυστικά για αυτούς που είναι «γενετικά προγραμματισμένοι» να μην τα...συμπαθούν ιδιαίτερα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα