Η Τζενίνε Ανιές, γερουσιαστής της Δεξιάς αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βολιβίας

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις υπέρ του παραιτηθέντα Μοράλες.
ASSOCIATED PRESS

Στο χάος βυθίζεται μέρα με τη μέρα η Βολιβία καθώς η παραίτηση του εκλεγμένου προέδρου της χώρας, Έβο Μοράλες όχι μόνο έφερε ακυβερνησία αλλά πυροδότησε νέες, επίμονες διαδηλώσεις από την Δευτέρα αλλά αυτή τη φορά υπέρ του σοσιαλιστή ηγέτη ενώ σωματεία απειλούν με μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Πρόθυμοι να αναλάβουν τα ηνία της χώρας υπάρχουν, με πρώτη όπως φαίνεται την δικηγόρο και εκλεγμένη γερουσιαστήw προερχόμενη από τον χώρο της Δεξιάς, Τζανίνε Άνιες.

Η 52χρονη Ανιές, μέχρι τώρα δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά την έλλειψη απαρτίας στην εθνοσυνέλευση, επιχειρηματολογώντας ότι είναι ανάγκη «να αποκατασταθεί ένα κλίμα κοινωνικής ειρήνης» ενώ υποστήριξε πως πρόθεσή της είναι να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές.

Το δε Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας χαρακτήρισε νόμιμη την ανάληψη της προεδρίας, με μεταβατικό ρόλο, παρά το γεγονός ότι δεν επικυρώθηκε από τα δύο σώματα της εθνοσυνέλευσης της χώρας, καθώς δεν υπήρξε απαρτία.

JORGE BERNAL via Getty Images
RONALDO SCHEMIDT via Getty Images
ASSOCIATED PRESS

Ο Έβο Μοράλες ωστόσο, χαρακτήρισε «πραξικόπημα» την αυτοανακήρυξη της Άνιες σε πρόεδρο. «Έγινε το πιο επιτήδειο και πιο επιζήμιο πραξικόπημα στην ιστορία» της Βολιβίας, έκρινε ο Μοράλες μέσω Twitter, λίγες ώρες μετά την άφιξή του στο Μεξικό, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο. «Μια γερουσιαστής της δεξιάς των πραξικοπηματιών αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος της Γερουσίας, κατόπιν μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας, χωρίς να υπάρχει απαρτία στο κοινοβούλιο, πλαισιωμένη από μια ομάδα συνεργών της, με την υποστήριξη του στρατού και της αστυνομίας που καταστέλλουν τον λαό», πρόσθεσε ο Μοράλες.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά πως η αποχώρηση από τη Βολιβία του Έβο Μοράλες, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την προεδρία της χώρας του την Κυριακή, «θετικό βήμα», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χθες Τρίτη.

RONALDO SCHEMIDT via Getty Images
AIZAR RALDES via Getty Images
RONALDO SCHEMIDT via Getty Images

«Η αποχώρηση του Μοράλες είναι πράγματι θετικό βήμα για να αρχίσει να ηρεμεί η κατάσταση επί του πεδίου στη Βολιβία», ανέφερε ο αξιωματούχος.«Το Μεξικό ειδοποίησε τις ΗΠΑ για την πρόθεσή του να προσφέρει άσυλο στον Μοράλες και του προτείναμε να προσφέρουμε υλικοτεχνική υποστήριξη εάν χρειαζόταν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς, προτρέποντάς τους να αποφεύγουν τις επισκέψεις στη Βολιβία λόγω της «πολιτικής αστάθειας» στη χώρα, ενώ περιόρισε την παρουσία των διπλωματών του στη χώρα.«Μην ταξιδεύετε στη Βολιβία λόγω των πολιτικών ταραχών», τονίζει το αμερικανικό ΥΠΕΞ στην οδηγία του. Εξάλλου, η αμερικανική διπλωματία «διέταξε την αποχώρηση των μελών των οικογενειών» του προσωπικού του αμερικανικού κράτους που εργάζεται στη βολιβιανή επικράτεια και «του μη απολύτως απαραίτητου διπλωματικού προσωπικού εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας» στη Βολιβία.

AIZAR RALDES via Getty Images
AIZAR RALDES via Getty Images
RONALDO SCHEMIDT via Getty Images
AIZAR RALDES via Getty Images
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Πηγή: Reuters, ΑFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή