Tι κρύβεται πίσω από τις σχέσεις του Τραμπ με την Τουρκία; Τρεις γαμπροί

Το εκτενές ρεπορτάζ των New York Times για το παρασκήνιο πίσω από τις επαφές Άγκυρας-Ουάσιγκτον.
GETTY IMAGES

Πίσω από τις σχέσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ κρύβονται τρία πρόσωπα. Κα ειδικότερα τρεις γαμπροί που βρέθηκαν στην εξουσία και τώρα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις επαφές της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν οι New York Times σε εκτενές ρεπορτάζ τους που πραγματοποιούν λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ουάσιγκτον. Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς και στους τρεις άνδρες.

Ο πρώτος είναι ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και παράλληλα γαμπρός του ισχυρού προέδρου που εδώ και καιρό επιβλέπει τις σχέσεις της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το δεύτερο πρόσωπο που φαίνεται να κινεί τα νήματα στις επαφές των δύο χωρών είναι ο γαμπρός ενός Τούρκου μεγιστάνα που είναι και συνεργάτης του Οργανισμού Τραμπ. Όσον αφορά τον τρίτο άνδρα, πρόκειται για τον Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος ως γαμπρός και ανώτερος σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ έχει ένα εκτενές, αλλά ασαφές χαρτοφυλάκιο εξωτερικής πολιτικής.

Λειτουργώντας τόσο ατομικά όσο και μαζί, οι τρεις άνδρες ανέπτυξαν έτσι έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τούρκου προέδρου, ο οποίος μόλις μερικές εβδομάδες μετά την τουρκική εισβολή προγραμματίζει να επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο.

Σε μια στιγμή που ο Αμερικανός Τραμπ είναι αντιμέτωπος με την αμφισβήτηση του Κογκρέσου εξαιτίας -μεταξύ άλλων- και της στήριξης που παρείχε στον Ερντογάν, οι δεσμοί μεταξύ των τριών ανδρών καταδεικνύουν πόσο οι ανεπίσημες και συχνά «αόρατες» σχέσεις μεταξύ των δύο προέδρων έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση μιας αμερικανικής πολιτικής σε ένα ασταθές μέρος του κόσμου.

Ο Τούρκος πρόεδρος άλλωστε νωρίτερα φέτος προέβλεψε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης πως ο διάλογος μεταξύ του γαμπρού του, και υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και του Τζάρεντ Κούσνερ θα βελτίωναν τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

«Πρόκειται για μια γέφυρα που λειτουργεί αποτελεσματικά», είχε πει ο Τούρκος Ερντογάν. Για «διπλωματία της πίσω πόρτας» είχε μιλήσει από την πλευρά του ο Αλμπαϊράκ.

Όλα αυτά όμως κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά κυρίως τη δεδομένη στιγμή. Aς μην ξεχνάμε πως η πολιτική του Αμερικανού προέδρου απέναντι στην Τουρκία έχει εκνευρίσει σημαντικά ακόμα και τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο.

Ο Τραμπ εξέπληξε δύο φορές τους δικούς του συμβούλους, συμφωνώντας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης με τον Ερντογάν να αποσυρθούν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη βόρεια Συρία, ενώ για δεύτερη φορά στις αρχές Οκτωβρίου, άνοιξε το δρόμο για να επιτεθούν οι τουρκικές δυνάμεις σε μια αμερικανική πολιτοφυλακή εκεί.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επίσης αναβάλει τις νόμιμες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την εγκατάσταση ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας. Πολλοί είναι αυτοί που ταυτόχρονα επισημαίνουν πως η διοίκηση του Τραμπ έχει επίσης αποφύγει να επιβάλει κυρώσεις σε μια κρατική τράπεζα της Τουρκίας.

Όσον αφορά τους ρωσικούς πυραύλους, τις τραπεζικές κυρώσεις και άλλα σημαντικά θέματα, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει τοποθετήσει τόσο τον δικό του γαμπρό όσο και τον Μέχμετ Αλί Γιαλτσιντάγκ, έναν Τούρκο επιχειρηματία και συνεργάτη του Τραμπ σε καίριες θέσεις ώστε να διαχειρίζονται σημαντικά θέματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Απρίλιο ο Αλμπαϊράκ μετέβη στην Ουάσιγκτον για ένα συνέδριο που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Trump International Hotel. Kατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Κούσνερ κάλεσε τον Αλμπαϊράκ σε μια συνάντηση στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου μέσα στο οποίο ο Τούρκος άνδρας πίεσε εμμέσως πλην σαφώς τον Αμερικανό πρόεδρο να ακυρώσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά ρωσικών όπλων.

Το ρεπορτάζ των ΝΥΤ σημειώνει μεταξύ άλλων πως ο όρος «βαθύ κράτος», πρωτοεμφανίστηκε στην Τουρκία πριν από δεκαετίες, πολύ πριν καν γίνει της μόδας από τους υποστηρικτές του Τραμπ. Οι σύμβουλοι του Ερντογάν ισχυρίζονται πως ο Τούρκος Πρόεδρος, έχει εμφυσήσει τον όρο στον Αμερικανό ομόλογο του, με το να δίνει βάρος στους δύσκολους αγώνες που έχουν δώσει και οι δύο ενάντια σε δυνάμεις οι οποίες έχουν εδραιωθεί εδώ και χρόνια ανάμεσα στις κυβερνήσεις τους.

«Οι ΗΠΑ έχουν εδώ και χρόνια μία δομή τέτοια η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί βαθύ κράτος, το οποίο είναι πολύ λογικό να αντιτίθεται στις επιλογές του Τραμπ», δήλωσε την άνοιξη ο Ερντογάν, μιλώντας για το «γεφύρωμα των σχέσεων» μεταξύ των γαμπρών.

Δημοφιλή