ΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/12/2020 12:21 EET

Καταγγελία Μηταράκη για τον ρόλο τουρκικής ακταιωρού σε ναυάγιο λέμβου με πρόσφυγες ανοιχτά της Λέσβου

Τελικά Λιμενικό και Frontex διέσωσαν 32 άτομα -μεταξύ των οποίων τρία παιδιά. Έρευνες για τον εντοπισμό δύο γυναικών περίπου 20 ετών.

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου

Ναυάγιο λέμβου με πρόσφυγες ανοιχτά της Λέσβου με δύο αγνοούμενες νεαρ΄ς γυναίκες ενώ το Υπ.Μετανάστευσης καταγγέλλει πως τουρκική ακταιωρούς του άφησε αβοήθητους αν και βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος και της Frontexe κατάφεραν να περισυλλέξουν συνολικά 32 άτομα (15 άνδρες, 14 γυναίκες και τρία παιδιά) ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Παληού Μανταμάδου στη ΒΑ Λέσβο για τον εντοπισμό δύο γυναικών ηλικίας περίπου 20 ετών. , μετά το ναυάγιο φουσκωτής βάρκας στην οποία επέβαιναν πρόσφυγες.

Οι διασωθέντες μεταφέρονται σε δομή της καραντίνας στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ. 

Ιδιαίτερη βαρύτητα πάντως για τις συνθήκες του ναυαγίου έχει η καταγγελία του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει πως όπως «προκύπτει από τις καταθέσεις των διασωθέντων ότι τουρκική ακταιωρός που τους εντόπισε -μετά από κλήση της βάρκας στον αριθμό εκτάκτου ανάγκης- δεν τους παρείχε βοήθεια, δεν τους διέσωσε αλλά τους επέτρεψε να διασχίσουν παράτυπα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τονίζει επίσης πως «είναι αδιανόητο να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας. Εκείνοι που το επιτρέπουν, πέραν του ότι παραβιάζουν την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, βάζουν, δυστυχώς εν γνώσει τους, σε μεγάλο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Αναφέρεται όμως και σε ΜΚΟ υποστηρίζοντας πως«συμβάλλουν σε αυτές τις διαδρομές, και πρέπει συναισθανόμενες τον πραγματικό τους ρόλο, να σταματήσουν άμεσα να συμβάλουν, άθελα τους ίσως, στην απώλεια ανθρώπων» και καταλήγει: «Η διεθνής κοινότητα οφείλει, με καίριες και αυστηρές παρεμβάσεις, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον πλήρη τερματισμό των παράτυπων διαδρομών των λαθροδιακινητών».