Καθολικό lockdown σε πόλη 13εκατ. στην Κίνα με μόλις 200 κρούσματα σε 14 ημέρες

Ήδη έχουν διενεργηθεί δυο φορές τεστ στο σύνολο του πληθυσμού. Αστυνομία στις πύλες εισόδου-εξόδου.
Stringer . via Reuters

Η κινεζική πόλη Σιάν επέβαλλε αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια και τις μετακινήσεις εντός της πόλης, θέτοντας τους 13 εκατομμύρια κατοίκους της σε lockdown καθώς καταγράφει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο ημερήσιος αριθμός των εγχώρια μεταδιδόμενων λοιμώξεων COVID-19 στην πόλη αυξάνει συνεχώς κατά τις έξι τελευταίες ημέρες με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 200 κατά την περίοδο 9-22 Δεκεμβρίου.

Μέχρι στιγμής στην πόλη δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα που να φέρει την παραλλαγή Όμικρον.

Οι αρχές της πόλης, πιστές στην γραμμή του Πεκίνου να μην επιτραπεί να εξάπλωση τοπικών εξάρσεων σε άλλες περιοχές, ελήφθησαν μέτρα που δυσκολεύουν τους πολίτες να εγκαταλείψου την Σιάν.

Όσοι θέλουν να ταξιδέψουν εκτός πόλης πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ πριν από την αναχώρηση και να λάβουν άδεια από τον εργοδότη τους ή από τις αρχές της πολης.

China Daily CDIC via Reuters

Η Σιάν ανέστειλε επίσης την λειτουργία των υπεραστικών λεωφορείων και έχει απαγορεύσει τα ταξί και τα αυτοκίνητα που ενοικιάζονται σε πλατφόρμες για ταξίδια εκτός πόλης ενώ αστυνομικοί έχουν τοποθετηθεί σε εξόδους των αυτοκινητοδρόμων για να αποτρέψουν όσους σκόπευαν να φύγουν.

Σε live εικόνα που παρέχεται από την τροχαία, οι αυτοκινητόδρομοι φαίνονται άδειοι.

Επίσης από σήμερα, Πέμπτη, μόνο ένα άτομο από κάθε νοικοκυριό μπορεί να βγαίνει εκτός σπιτιού για τα απαραίτητα ψώνια κάθε δύο ημέρες , ενώ τα άλλα μέλη της οικογένειας πρέπει να μένουν σπίτι εκτός αν έχουν να κάνουν απολύτως επείγουσες/απαραίτητες δουλειές.

Όλες οι εσωτερικές πτήσεις από και προς την Σιάν που είχαν προγραμματιστεί, ακυρώθηκαν.

Σημειώνεται πως στην πόλη έχουν πραγματοποιηθεί δύο φορές τεστ στο σύνολο του πληθυσμού.

Σε άλλες περιοχές, όπως η επαρχία Σιτσουάν και η πόλη Τσονγκκίνγκ, ζήτησαν από άτομα που είχαν επισκεφθεί πρόσφατα τη Σιάν να τεθούν σε καραντίνα έως και 14 ημέρες προτού μπορέσουν να ταξιδέψουν ξανά ελεύθερα.