Κυνηγοί θησαυρών βουτάνε στο Ιστ Ρίβερ μετά από πληροφορία για βυθισμένα «προϊστορικά οστά μαμούθ»

Παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, οι κυνηγοί χαμένων θησαυρών έχουν χρησιμοποιήσει βάρκες, καταδυτικό εξοπλισμό και τηλεχειριζόμενες κάμερες για την αναζήτηση.
Bkamprath via Getty Images

Η τρέλα δεν πάει στα βουνά πάει στα... ποτάμια. Έτσι λοιπόν δεκάδες κυνηγοί χαμένων θησαυρών έσπευσαν στο Ιστ Ρίβερ της Νέας Υόρκης, αφότου καλεσμένος στο podcast του Τζο Ρόγκαν ισχυρίστηκε πως ποσότητα με πολύτιμα προϊστορικά οστά μαμούθ είχε βυθιστεί στο ποτάμι τη δεκαετία του 1940.

Παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, οι κυνηγοί χαμένων θησαυρών έχουν χρησιμοποιήσει βάρκες, καταδυτικό εξοπλισμό και τηλεχειριζόμενες κάμερες για την αναζήτηση.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τζον Ριβς, χρυσοθήρας από την Αλάσκα με πάθος για απολιθώματα, μιλώντας στην εκπομπή The Joe Rogan Experience στις 30 Δεκεμβρίου για τη γη του όπου ο ίδιος έχει ανακαλύψει οστά και χαυλιόδοντες, αναφέρθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’20 όταν, κατά την αναζήτηση χρυσού, εντοπίστηκαν απολιθώματα προϊστορικών θηλαστικών, αναφέρει ο Guardian.

Κάποια από αυτά τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στη Νέα Υόρκη για να εκτεθούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον Ριβς που επικαλέστηκε μια έκθεση που είχαν συντάξει τρεις άνδρες, εκ των οποίων ο ένας εργαζόμενος του μουσείου, κάποια από τα ευρήματα κρίθηκαν ακατάλληλα για το μουσείο, γι′ αυτό και απορρίφθηκαν στο ποτάμι.

«Θα ξεκινήσω εξόρμηση για τα οστά» είπε ο Ριβς στον Ρόγκαν, προτού διαβάσει από το αντίγραφο τής έκθεσης τη διεύθυνση που φέρεται να έχουν βυθιστεί τα απολιθώματα.

«Θα δούμε αν κάποιος εκεί έξω έχει όρεξη για περιπέτεια» συμπλήρωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως τα οστά και οι χαυλιόδοντες μαμούθ είναι εξαιρετικά πολύτιμα.

Κι όντως, παρά την έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων, οι κυνηγοί θησαυρών κινητοποιήθηκαν άμεσα, χρησιμοποιώντας σκάφη, καταδυτικό εξοπλισμό και τηλεχειριζόμενες κάμερες για την έρευνά τους.

Αλλά το τμήμα της ακτογραμμής του Μανχάταν όπου ο Ριβς ισχυρίστηκε ότι πετάχτηκαν τα οστά υπέστη σημαντικές αλλαγές στις δεκαετίες του 1930 και του 1940, καθώς το Ιστ Ρίβερ Ντράιβ που αργότερα μετονομάστηκε από τον Φραγκλίνο Ρούζβελτ, κατασκευάστηκε με γέμισμα και πασσάλους. Ο αυτοκινητόδρομος άνοιξε το 1942, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς κάποιος θα είχε πετάξει ένα πολύτιμα προϊστορικά οστά μαμούθ χωρίς να διαταράξει την κυκλοφορία.

«Νομίζω πως οι πιθανότητες είναι το ίδιο καλές όπως στο λόττο. Και οι άνθρωποι αγοράζουν τέτοια δελτία κάθε μέρα» ανέφερε ο Ντον Γκαν από το Νορθ Άρλινγκτον του Νιου Τζέρσεϊ, επαγγελματίας δύτης που ξεκίνησε την αναζήτηση την περασμένη εβδομάδα μαζί με τον αδερφό του και δύο συνεργάτες.

«Δεν έχουμε κάποιο αρχείο περί απόρριψης τέτοιων απολιθωμάτων στο Ιστ Ρίβερ, ούτε μπορούμε να εντοπίσουμε αρχείο της έκθεσης στα αρχεία του μουσείου ή σε άλλη επιστημονική πηγή» διευκρινίζει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, παρόλα αυτά.

Δημοφιλή