Νουν τσο γκα, η πιο σπάνια ανακάλυψη: Βρέθηκε μουμιοποιημένο μωρό μαμούθ στον παγετό του Καναδά

Εκτιμάται ότι είναι θηλυκό και το όνομά του σημαίνει ”μεγάλο μωρό ζώο” στη γλώσσα Χαν που μιλούν οι ιθαγενείς της περιοχής. Πώς έγινε η τυχαία ανακάλυψη.
YUKON GOVERNMENT
YUKON GOVERNMENT
YUKON GOVERNMENT

Ένα ολόκληρο μωρό μαμούθ βρέθηκε παγωμένο στον μόνιμο παγετό του βορειοδυτικού Καναδά, αποτελώντας την πρώτη τέτοιου είδους ανακάλυψη στη Βόρεια Αμερική.

Το μουμιοποιημένο μαμούθ της εποχής των παγετώνων εκτιμάται ότι είναι άνω των 30.000 ετών.

Βρέθηκε από ανθρακωρύχους χρυσού στην περιοχή Κλοντίκε του Γιουκόν την Τρίτη ενώ η περιοχή όπου εντοπίστηκε ανήκει στο Πρώτο Έθνος Tr’ondek Hwech’in.

Η κυβέρνηση της Γιουκόν το συνέκρινε με την ανακάλυψη ενός μωρού μαμούθ στη Ρωσία στον μόνιμο παγετό της Σιβηρίας το 2007 και σχολίασε ότι ήταν ”το πιο πλήρες μουμιοποιημένο μαμούθ που βρέθηκε στη Βόρεια Αμερική” και μόλις το δεύτερο τέτοιο εύρημα στον κόσμο.

Το μωρό, που εκτιμάται ότι είναι θηλυκό, ονομάστηκε Νουν τσο γκα που σημαίνει ”μεγάλο μωρό ζώο” στη γλώσσα Χαν που μιλούν οι ιθαγενείς της περιοχής.

″Η Νουν τσο γκα είναι όμορφη και ένα από τα πιο απίστευτα μουμιοποιημένα ζώα της εποχής των παγετώνων που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στον κόσμο”, δήλωσε ο παλαιοντολόγος του Γιουκον, Γκραντ Ζαζούλα.

Είναι περίπου το ίδιο μέγεθος με το μωρό Λιούμπα από τη Σιβηρία που βρέθηκε το 2007, το οποίο ήταν περίπου 42.000 ετών, ανέφερε η κυβέρνηση της Γιουκον σε σχετική ανακοίνωση.

Είναι το καλύτερα διατηρημένο μαμούθ με μάλλινο τρίχωμα που ανακαλύφθηκε στη Βόρεια Αμερική.

Τα μερικά υπολείμματα ενός μοσχαριού μαμούθ, που ονομάστηκε Έφη, βρέθηκαν το 1948 σε ένα ορυχείο χρυσού στη γειτονική Αλάσκα.

Το CBC News αναφέρει ότι η Νουν τσο γκα ανακαλύφθηκε όταν ένας ανθρακωρύχος κάλεσε το αφεντικό του για να εξετάσει κάτι που ”χτύπησε” η μπουλντόζα του στη λάσπη στο Γιουρέκα Κρικ, νότια της πόλης Ντόσον.