Κύπρος: Παραίτηση του Μιχάλη Χατζηγιάννη από υφυπουργός Πολιτισμού

Για ποιους λόγους δεχόταν έντονη κριτική το τελευταίο διάστημα.
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Παραιτήθηκε από Υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου ο Μιχάλης Χατζηγιάννης που είχε αναλάβει καθήκοντα πριν απο λίγους μήνες, μετά τις εκλογές στις οποίες αναδείχθηκε νέος πρόεδρος ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης τέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής το προηγούμενο διάστημα για αρκετά ζητήματα που άπτονται μεταξύ άλλων της επικοινωνιακής διαχείρισης και των διορισμών στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα στο θέμα της ”επικοινωνιακής διαχείρισης” πρόσφατο ατόπημα θεωρήθηκε η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Υφυπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την παρουσία στη γενέθλια γιορτή του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου.

Ο Χατζηγιάννης υποστήριξε πως ήταν εκ παραδρομής λάθος παραδεχόμενος βέβαια πως παρευρέθηκε στα γενέθλια του Προέδρου του ΔΗΚΟ, όπου κάποια στιγμή του ζητήθηκε ευγενικά να τραγουδήσει τα «χρόνια πολλά» στο πιάνο. «Βεβαίως και το έκανα. Αυτό εκ παραδρομής ωστόσο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Υφυπουργείου», είπε.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε δεκτή την παραίτηση και ευχαρίστησε τον Χατζηγιάννης ”τόσο για τη διαχρονική τους φιλία όσο και για τη μεταξύ τους αγαστή συνεργασία και την προσφορά του στο σύντομο χρονικό διάστημα που υπηρέτησε ως υφυπουργός Πολιτισμού” και του εύχεται ”κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία στη λαμπρή καλλιτεχνική του καριέρα που με τόση επιτυχία υπηρέτησε για σειρά ετών”.

Η νέα υφυπουργός

Στη θέση της υφυπουργού Πολιτισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να διορίσει, την Δρα Βασιλική (Λίνα) Κασσιανίδου.

Η Βασιλική Κασσιανίδου δίδασκε Περιβαλλοντική Αρχαιολογία και Αρχαιομετρία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 1994. Τον Μάιο του 2023 εξελέγη Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σπούδασε Χημεία και Κλασσική Αρχαιολογία στο Bryn Mawr College των Η.Π.Α.. Συνέχισε τις σπουδές της στο UCL Institute of Archaeology, στο Λονδίνο, όπου έλαβε το διδακτορικό της τίτλο στην Αρχαιομεταλλουργία το 1993.

Από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2019 διετέλεσε Διευθύντρια της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας. Από το 2014 έως το 2016 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καινοτομίας και Έρευνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέλος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO. To 2022 εκλέχθηκε Αντεπιστέλλον Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής.

Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων, που περιλαμβάνουν πάνω από εκατό άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων, την επιμέλεια πέντε συλλογικών τόμων και πολλά άλλα. Έχει συμμετάσχει και συντονίσει μια σειρά από προγράμματα πεδίου και διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα σε σχέση με τους τομείς της εμπειρογνωμοσύνης της, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Είναι παντρεμένη με τον Δρα Γιώργο Παπασάββα, Αναπληρωτή Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και έχει δύο γιούς, τον Γιάννη και τον Χριστόφορο.

Πηγή: Φιλελεύθερος, AΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή