Κυβέρνηση: Ερχεται θεσμική παρέμβαση για αποφυγή συμμετοχής εγκληματικών οργανώσεων στις εκλογές

Σφοδρή επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Αλέξη Τσίπρα.
Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για να μείνουν εκτός Βουλής εγκληματικές οργανώσεις
Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για να μείνουν εκτός Βουλής εγκληματικές οργανώσεις
Eurokinissi

Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα σταλεί για διατύπωση γνώμης στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής η νομοθετική διάταξη που εισηγείται η Κυβέρνηση, με την οποία θα μπει φραγμός στην συμμετοχή στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων που εμφανίζονται με το μανδύα πολιτικού κόμματος. Αυτό ανακοίνωσε ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας. Προφανής στόχος να μπει φρένο στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη.

«Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η υφιστάμενη ρύθμιση που απαγορεύει να συμμετέχουν στην ηγεσία πολιτικού κόμματος όσοι έχουν καταδικαστεί για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της Πολιτείας, περιλαμβανομένης όχι μόνο της εικονικής ηγεσίας, αλλά της πραγματικής ηγεσίας, όσων δηλαδή ασκούν την πραγματική ηγεσία του κόμματος.

Επιπλέον, κατά την ανακήρυξη συνδυασμών θα λαμβάνεται υπόψη η τυχόν καταδίκη στελεχών των κομμάτων για τα αδικήματα αυτά. Την αξιολόγηση αυτή προβλέπει, άλλωστε, και το ίδιο το Σύνταγμά μας, σύμφωνα με το οποίο η οργάνωση και η δράση του κόμματος οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού μας Πολιτεύματος. Την κρίση για τα κωλύματα αυτά θα κάνει ο Άρειος Πάγος κατά το στάδιο της ανακήρυξης των συνδυασμών και των υποψηφίων. Η διάταξη είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα διότι δεν εμποδίζει τη συμμετοχή στις εκλογές υποψηφίων που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα από την ελληνική Δικαιοσύνη, αφου αποκλείει μόνο τη συμμετοχή τους στην ηγεσία των κομμάτων τους, χωρίς να περνά σε αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και της ιδεολογίας των κομμάτων», ανέφερε συγκεκριμένα ο Γιάννης Οικονόμου ενώ πρόσθεσε ότι «είναι χρέος όλων μας, είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να εξαντλήσουν κάθε συνταγματική δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επανέλθουν μαύρες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και να μην δοθεί βήμα σε εκείνους που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία, αξιοποιώντας την ανοχή που ίδια η Δημοκρατία επιδεικνύει σε αυτούς. Είναι η ώρα της ευθύνης, είναι η ώρα της κοινής απάντησης για όλους μας.»

«Εμπνευστής, εκφραστής και ηγέτης του τραμπισμού αλά γκρέκα είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την ενημέρωση εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. Αφού αναφέρθηκε στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ την κρίσιμη περίοδο του 2015 αλλά και τις κινήσεις που έκανε ως κυβέρνηση, εστίασε στην πρόταση μομφής που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας πριν από λίγες ημέρες κάνοντας λόγο για Βατερλό που υπέστη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σχολίασε την απόφαση του να μην μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ψηφοφορίες στη Βουλή.

«Αφού την Παρασκευή τα ψέματά του αποκαλύφθηκαν, αφού φάνηκε ολοφάνερα η εργαλειοποίηση Ανεξάρτητης Αρχής, αφού όλοι κατάλαβαν τις προνομιακές του σχέσεις με τα ρυπαρά δίκτυα, έχασε κάθε έλεγχο.

Αυτό που θεσμικά απέτυχε να κάνει την Παρασκευή, το επιχειρεί, πια, εκβιαστικά. Αφού είδε ότι οι θεσμοί μας είναι ισχυροί και αντέχουν, αφού οι κανόνες της Δημοκρατίας δεν εξυπηρετούν τις ιδιοτελείς του επιδιώξεις, ως γνήσιος εκφραστής του τραμπισμού αλά γκρέκα εισηγείται μια πρόταση ριζικής αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της Ελληνικής Δημοκρατίας: της λαϊκής κυριαρχίας, του κοινοβουλευτισμού και της συνταγματικής μας τάξης. Ο κατήφορός του είναι, πια, εκτός κάθε ορίου. Επιδιώκει μια πεζοδρομιακή εκδοχή της Δημοκρατίας, έναν υπαρκτό λαϊκισμό, όπου όλοι οι θεσμοί καταργούνται και αντικαθίστανται από το κόμμα και τις επιδιώξεις του ενός, του ηγέτη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζοντας ότι «η σκληρή για αυτόν πραγματικότητα είναι ότι, όσο εκτίθεται και αποκαλύπτεται, είναι, και θα παραμείνει, απελπιστικά μόνος στον κατήφορο και στην κατρακύλα που έχει επιλέξει. Η Κυβέρνηση, έχοντας στο πλευρό της τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, όλων των καλοπροαίρετων πολιτών, διασφαλίζει και εγγυάται τη δημοκρατική ομαλότητα, αλλά και το σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδας.»

Ο Γιάννης Οικονόμου κατέληξε τονίζοντας ότι «δεν επιδιώξαμε και δεν επιδιώκουμε αυτό το κλίμα. Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να απαντήσουμε δυναμικά, ώστε να μην δηλητηριαστεί περαιτέρω ο δημόσιος χώρος και να αποτρέψουμε την επιστροφή στο πολιτικό περιβάλλον εποχών που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Είμαστε επίσης, θεσμικά και πολιτικά, υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε την Ελληνική Δημοκρατία από οποιαδήποτε πρόκληση και προσπάθεια αποσταθεροποίησης ή απονομιμοποίησής της.

Είμαστε, τέλος, υποχρεωμένοι, αλλά και αποφασισμένοι να μην αφήσουμε καμία διαβολή, καμιά συκοφαντία, να διαχέεται στο δημόσιο στίβο. Πρώτη και βασική μας μέριμνα είναι η θεσμική και κόσμια αντιπαράθεση θέσεων, ιδεών και κυρίως έργων, έτσι ώστε οι πολίτες να κάνουν την καλύτερη επιλογή στις επικείμενες εκλογές τόσο για τους ίδιους, όσο και για την Ελλάδα.»

Δημοφιλή