Κυβέρνηση: «Οι εμπλεκόμενοι στον ΟΣΕ όφειλαν να γνωρίζουν αυτό το μαύρο χάλι»

Άγνωστο τι θα γίνει με την υποψηφιότητα του Κώστα Αχ. Καραμανλή. «Θα τεθεί όταν έρθει η ώρα, δεν είναι του παρόντος», σημειώνει ο Γιάννης Οικονόμου.
ΣΤΑΘΜΟΣ ΟΣΕ ΛΑΡΙΣΗΣ
ΣΤΑΘΜΟΣ ΟΣΕ ΛΑΡΙΣΗΣ
Eurokinissi

Σε «εκκρεμότητα» προς επίλυση παραπέμπουν τα μηνυματα που εκπέμπει δημόσια η κυβέρνηση σχετικά με τις ευθύνες για την εικόνα των σιδηροδόμων και του ΟΣΕ, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει λόγο για «μαύρο χάλι», που «όφειλαν να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι με τον ΟΣΕ». Ο ίδιος δεν προσωποποίησε τις ευθύνες για αυτή την κατάσταση στον παραιτηθέντα υπουργό Κώστα Καραμανλή, ωστόσο είναι σαφές ότι εγείρεται εκ των πραγμάτων ένα ερώτημα.

Μετά τα όσα σοκαριστικά έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες από τους μαγνητοφωνημένους διαλόγους μηχανοδηγών και σταθμαρχών, δείγμα της κατάστασης που επικρατούσε στον ΟΣΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι «σε επίπεδο πρωθυπουργού, η εικόνα αυτή δεν είχε φτάσει».

“...όφειλαν να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι με τον ΟΣΕ ότι υπήρχε αυτό το χάλι το μαύρο”

- Γιάννης Οικονόμου , κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή και των διοικήσεων των εταιρειών των σιδηροδρόμων, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι για την κατάσταση που επικρατούσε φταίνε «όλες οι αλυσίδες που εμπλέκονται. Και υπάρχει η πολιτική ευθύνη, η οποία ανάμεσα στα υπόλοιπα ανελήφθη και για αυτό».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «όφειλαν να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι με τον ΟΣΕ ότι υπήρχε αυτό το χάλι το μαύρο», χωρίς να εξαιρεί από την τοποθέτηση του τον κ. Καραμανλή. Μπορεί ο κ. Οικονόμου να έκανε λόγο για «αλληλουχία σφαλμάτων που έγινε εκείνο το βράδυ» και να τόνισε τις διαχρονικές ευθύνες που έχουν και άλλες κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, όμως φαίνεται ότι χρεώνεται ο Κώστας Αχ. Καραμανλής το γεγονός ότι δεν είχε ενημερώσει για την πραγματική εικόνα των σιδηροδρόμων, σε όλα τα επίπεδα.

“...θα τεθεί εκείνη την ώρα. Θα δούμε το επόμενο διάστημα. Λέω ότι δεν είναι του παρόντος”

- Γιάννης Οικονόμου, κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δεύτερες σκέψεις για την υποψηφιότητα Κ. Καραμανλή

Η στροφή που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στον πρώην Υπουργό Μεταφορών φαίνεται και από το γεγονός ότι πλέον μόνο σίγουρη δεν είναι η υποψηφιότητα του κ. Καραμανλή στις προσεχείς εκλογές. Όταν ρωτήθηκε ο Γιάννης Οικονόμου για αυτό, αρκέστηκε να πει ότι «θα τεθεί εκείνη την ώρα. Θα δούμε το επόμενο διάστημα. Λέω ότι δεν είναι του παρόντος». Όμως περίπου μία εβδομάδα πριν, κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ, ο Γιάννης Οικονόμου έλεγε ότι ο κ. Καραμανλής θα κριθεί από τους πολίτες. Διαφορετική θέση, άλλη φρασεολογία.

Υπενθυμίζεται ότι και αρκετοί εντός της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας –κάποιοι και δημόσια- είχαν υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να θέσει υποψηφιότητα ο κ. Καραμανλής μετά τα όσα έγιναν στα Τέμπη.

Σε κάθε περίπτωση η υποψηφιότητα του πρώην Υπουργού είναι σε εκκρεμότητα ενόψει της συγκρότησης του ψηφοδελτίου και η τελική απόφαση θα είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ πλέον παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η ενημέρωση που θα κάνει ο κ. Καραμανλής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Άκης Σκέρτσος: Η αλήθεια, η δικαιολογημένη οργή και το «σύστημα»

Την ίδια ώρα ο Άκης Σκέρτσος, σε ανάρτηση του στο Facebook, αναφέρεται στο δυστύχημα των Τεμπών. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και μέσα από την ανάρτηση του γίνεται αντιληπτό το κυβερνητικό αφήγημα που θα ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

«Η αναζήτηση συστημικών και διαχρονικών ευθυνών, πέραν των ανθρωπίνων λαθών που συνέβαλαν καθοριστικά στο τραγικό δυστύχημα, δεν αποτελεί υπεκφυγή αλλά την πιο ουσιαστική εσωτερική διεργασία που πρέπει όλοι να κάνουμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο αν θέλουμε να βγούμε σοφότεροι και καλύτεροι από αυτή την τραγωδία. Ο ρόλος της αλήθειας, επομένως, σήμερα είναι διττός και πολύ αναγκαίος», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Υπουργός Επικρατείας με καθήκοντα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, μιλά για την αποψίλωση του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΣΕ το 2010 και για «τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την αποτροπή της χρεοκοπίας», αλλά και για τις ενέργειες των κυβερνήσεων που ακολούθησαν.

Ο Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε και στην οργή της ελληνικής κοινωνίας για το τραγικό δυστύχημα, που εκφράζεται μέσω συλλαλητηρίων διαμαρτυρίας.

«Γι’αυτό και θεωρώ οτι η υγιής αντίδραση της κοινωνίας σε αυτή τη φριχτή τραγωδία, δεν πρέπει να ευτελιστεί σε ένα ισοπεδωτικό κίνημα καταγγελίας των πάντων και του «συστήματος». Διότι αν το σκεφτούμε καλύτερα, ο κόσμος βγαίνει σήμερα στους δρόμους διότι θεωρεί πως δεν υπήρχαν «συστήματα» που θα αποτρέψουν το ανθρώπινο λάθος.

Συνεπώς, το κοινωνικό πρόταγμα σήμερα δεν μπορεί να είναι αντι-συστημικό ούτε κατά της αξιολόγησης. Και αυτό που μένει να κριθεί είναι ποιοι πολιτικοί φορείς πιστεύουν γνήσια σε αυτές τις αναγκαίες λύσεις για τον μετασχηματισμό του κράτους μας», σημειώνει ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και καταλήγει:

«Όσοι σήμερα δηλώνουν αλάνθαστοι και άμοιροι ευθυνών θυμίζουν εκείνους που και επί των μνημονίων μιλούσαν για έναν άλλο δρόμο που τελικά δεν υπήρχε. Όλοι κυβερνήσαμε, όλοι προσφέραμε λιγότερα ή περισσότερα (στην κρίση του καθενός), όλοι κάναμε λάθη. Κάποιοι όμως δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους ενώ κάποιοι άλλοι τα αναγνωρίζουν, τα διορθώνουν και προχωρούν μπροστά.

Το ερώτημα είναι ποιοι είναι μέρος της λύσης και ποιοι μέρος του προβλήματος και με ποιους τελικά μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά.»

Δημοφιλή