Κυβερνητική κάλυψη Κοτζιά για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ

Κυβερνητική κάλυψη Κοτζιά για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ
ASSOCIATED PRESS

Πλήρη κάλυψη στον τ. υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και για το θέμα της διαχείρισης των απορρήτων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών δίνει η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (αλλά και κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Νίκος Παππάς), έχουν τονίσει ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και έχουν εκφράσει την «απόλυτη στήριξη» στους χειρισμούς που έγιναν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα κάνει δηλώσεις που θα επιβεβαιώνουν την διαφανή διαχείριση των απορρήτων κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών. Από τον Φεβρουάριο του 2017 η Βουλή έχει εμπλοκή και γνώση της διαχείρισης αυτών των κονδυλίων, ύστερα από νομοθετική πρωτοβουλία του Ν. Κοτζιά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Ν. Κοτζιάς το τελευταίο διάστημα ζητούσε από τον πρωθυπουργό να «ενταχθούν» στον διαφανή τρόπο διαχείρισης των απορρήτων δαπανών και οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας, που είναι το μόνο υπουργείο (πλην του υπουργείου Εξωτερικών) που έχει μυστικά κονδύλια – απόρρητες δαπάνες έχει και η ΕΥΠ, αλλά δεν τις διαχειρίζεται το υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, ο Ν. Κοτζιάς επανέφερε την πρότασή του και κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, γεγονός που επεξέτεινε τον εκνευρισμό του υπουργού Άμυνας.

Στην διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, από το 2017 υπάρχει Επιτροπή της Βουλής που βλέπει τις δαπάνες άνω των 25.000 ευρώ. Oι δαπάνες αυτές διαβιβάζονται µέσω του υπουργού Εξωτερικών προς τη Βουλή, προκειμένου να ενημερωθεί αυθημερόν, κατόπιν σχετικής συνεννόησης µε τον πρόεδρο της Βουλής. Ο σχετικός φάκελος επιστρέφεται εν συνεχεία στο υπουργείο Εξωτερικών και ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας ή ο αναπληρωτής υπηρεσιακός γενικός γραμματέας, βεβαιώνει την ορθή διάθεση του ποσού και ακολουθείται η διαδικασία για την καταστροφή εγγράφων.

Δημοφιλή