Κι όμως, η «αθώα» παρακεταμόλη επιφυλάσσει κίνδυνο για την υγεία μας

Πότε η χρήση της μπορεί να μας γυρίσει μπούμερανγκ.
Mykhailo Polenok / 500px via Getty Images

Η παρακεταμόλη, το μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό που πολλοί από εμάς αναζητούμε τις ώρες του πόνου, μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν λαμβάνεται τακτικά, προειδοποίησε η γιατρός Σεμίγια Αζίζ.

H γιατρός συνέχισε εξηγώντας ότι «ναι μεν μπορούμε να παίρνουμε παρακεταμόλη για μικρά χρονικά διαστήματα, αλλά αν την παίρνουμε σε τακτική βάση για πολύ καιρό, αυτό μπορεί να μας προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα υγείας. Προβλήματα πολύ πιο σύνθετα από τον πονοκέφαλο και την ημικρανία».

Γιατί συμβαίνει αυτό

«Πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα που λαμβάνουν παρακεταμόλη σε μακροχρόνια και τακτική βάση, μπορεί να παρατηρήσουν αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης», προειδοποιεί η δρ Αζίζ.

Πρόκειται για μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, του 2022, η οποία εντόπισε «έναν πρόσφατα ανακαλυφθέν κίνδυνο υπέρτασης για άτομα που λαμβάνουν παρακεταμόλη τακτικά, για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου».

«Ο αυξημένος κίνδυνος υπέρτασης αφορά και άτομα που παίρνουν για καιρό αντιφλεγμονώδη, όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη. Αλλά και η παρακεταμόλη μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε όσους το παρακάνουν. Και επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών, θα πρέπει ακόμα και για αυτό το συνηθισμένο φάρμακο να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας», μας παροτρύνει η Αζίζ.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου διαπίστωσε ότι η τακτική χρήση παρακεταμόλης ενισχύει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού κατά 20%.

«Tα συμπεράσματα δεν αφορούν τη βραχυπρόθεσμη χρήση της παρακεταμόλης για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων ή του πυρετού, που είναι, φυσικά, επιτρεπτή. Απλώς, η έρευνα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για άτομα που την έχουν ανάγκη τακτικά και μακροπρόθεσμα», διευκρινίζει ο δρ. Ίαν Μακλντάιρ, επικεφαλής ερευνητής και σύμβουλος στην Κλινική Φαρμακολογία και Νεφρολογία, στο NHS Lothian.