Παρακεταμόλη: Οι ύπουλες συνέπειες στον οργανισμό μας του πιο συνηθισμένου αναλγητικού

Η ουσία που κυκλοφορεί κυρίως μέσα από τις εμπορικές ονομασίες Panadol και Tylenol, για την εξάλειψη του πονοκεφάλου κατηγορείται για πολλά.
sorbetto via Getty Images

Ένα από τα πιο συνηθισμένα φάρμακα στις ΗΠΑ και το πιο συχνά λαμβανόμενο αναλγητικό παγκοσμίως, θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά περισσότερα από το να εξαλείψει απλώς τον πονοκέφαλό μας.

Η ακεταμινοφαίνη, γνωστή και ως παρακεταμόλη, που πωλείται ευρέως με τις εμπορικές ονομασίες Tylenol και Panadol, οδηγεί στον περιορισμό της αίσθησης του κινδύνου. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα παράτολμες συμπεριφορές με σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

Τα πρόσφατα ευρήματα έρχονται για να προστεθούν σε έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών, που υποδηλώνουν ότι τα αποτελέσματα της ακεταμινοφαίνης στη μείωση του πόνου επεκτείνονται και σε διάφορες ψυχολογικές διεργασίες, μειώνοντας τη δυνατότητα μας να βιώσουμε αισθήματα πόνου ή θλίψης, περιορίζοντας την ενσυναίσθηση και αμβλύνοντας τις γνωστικές μας λειτουργίες.

Με παρόμοιο τρόπο, η νέα έρευνα εξηγεί αναλυτικά πως η συναισθηματική ικανότητα των ανθρώπων να αντιλαμβάνονται και να αξιολογούν τους κινδύνους μπορεί να μειωθεί όταν προσλαμβάνουν την συγκεκριμένη ουσία. Αν και τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι από ελαφριά έως ανεπαίσθητα, σίγουρα αξίζει να καταγραφούν, δεδομένου ότι η ακεταμινοφαίνη εμπεριέχεται σε περισσότερα από 600 διαφορετικά είδη φαρμάκων, που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Παρά τη σπουδαιότητα των εν λόγω ευρημάτων, η ακεταμινοφαίνη θεωρείται απαραίτητη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς συνιστάται ως το κυρίαρχο φάρμακο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της COVID-19.