ΔΙΕΘΝΕΣ
04/04/2018 13:13 EEST | Updated 04/04/2018 13:34 EEST

Μοιάζει απίστευτο αλλά μόλις το 66% των νέων πιστεύει πως η Γη είναι πράγματι σφαιρική. Και η θεωρία της Επίπεδης Γης εξαπλώνεται

Σύμφωνα με την έρευνα του YouGov το υπόλοιπό 34% δεν είναι και τόσο σίγουρο. Ευτυχώς οι άνω των 55 ετών δεν αμφιβάλλουν

cokada via Getty Images

Μπορεί να γελάμε διαβάζοντας συχνά-πυκνά τις ομολογουμένως αστείες δηλώσεις και προσπάθειες των οπαδών της θεωρίας πως η Γη είναι επίπεδη να αποδείξουν τους αβάσιμους επιστημονικά ισχυρισμούς τους, ίσως όμως να ήρθε η ώρα να προβληματιστούμε. Σοβαρά.

Η διείσδυση των Flat Earthers στα social media και γενικότερα στον χώρο του διαδικτύουσε συνδυασμό προφανώς με την αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος σε πολλές χώρες, φαίνεται πώς έχει ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό κυρίως της γενιάς των Millennials (γεννημένοι την περίοδο 1977-1994 ή κατά άλλους από τις αρχές της δεκαετίας του 1980)να αμφισβητεί το σφαιρικό σχήμα της Γης. 

YouGovcom
YouGovcom

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΥouGov σε δείγμα 8.215
Αμερικανών ηλικίας άνω των 18 ετών διαπιστώθηκε πως μόλις το 66% και το 76% των πολιτών που ανήκουν στα ηλικιακά γκρουπ 18 έως 24 και 25 έως 44 δηλώνουν πεπεισμένοι πως η Γη είναι σφαιρική. Αντιθέτως το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο σε μεγαλύτερες ηλικίας φτάνοντας το 94% σε ηλικίες άνω των 55 χρόνων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως επί του συνόλου, πεπεισμένο πως η Γη είναι σφαιρική, δηλώνει το 84%, ποσοστό που στις μέρες μας μπορεί να θεωρηθεί χαμηλό αν σκεφτούμε πως πρόκειται για ένα μη αμφισβητούμενο δεδομένο από την εποχή Θαλή του Μιλήσιου ο οποίος ήταν και ο πρώτος που κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα το οποίο έχει πλήρως επιβεβαιωθεί. 

Επίσης, η έρευνα έδειξε πως μεταξύ των ανδρών το 86% πιστεύει πως η Γη είναι σφαιρική έναντι του 83% των γυναικών ενώ αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια άποψη έχουν σε ποσοστό 89% οι Ρεπουμπλικάνοι έναντι 83% των Δημοκρατικών.

YouGovcom
YouGovcom

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, το 79% όσων παρουσιάζουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 40.000 δολαρίων, δηλώνει πως πίστευε πάντα ότι η Γη είναι σφαιρική ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους κερδίζουν ετησίως περισσότερα από 80.000 δολάρια, διαμορφώνεται στο 92%. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως όπως προκύπτει από τα δεδομένα της υπηρεσίας «σκιαγράφησης» προφίλ από το YouGov, το 50% των οπαδών της θεωρίας της Επίπεδης Γης, δηλώνουν πως είναι «πολύ θρησκευόμενοι» και μόλις το 17% εξ αυτών δήλωσε πως «δεν είναι καθόλου θρησκευόμενοι».

YouGovcom
YouGovcom

 

 

 

Sponsored Post