Κινεζική πόλη το «τερμάτισε», θα κάνει «Self test» και στα ψάρια

Αμέσως μετά την αποβίβαση από το καΐκι.
Zhang Peng via Getty Images

Στην παράκτια κινεζική πόλη Ξιάμεν, δεν είναι μόνο οι ψαράδες που έχουν πιθανότητες να νοσήσουν από τον κορονοϊό αλλά και τα ψάρια που πιάνουν.

Καθώς η Κίνα διατηρεί την πολιτική του μηδενικού covid, οι αρχές της πόλης αποφάσισαν ότι πρέπει να αποκλειστεί κάθε πιθανή δίοδος που θα επιτρέψει στον ιό να μολύνει οτιδήποτε ζωντανό και διέταξαν τους ψαράδες να υποβάλλονται οι ίδιοι σε καθημερινό διαγνωστικό τεστ νουκλεϊκού οξέος. Το ίδιο ισχύει και για τα ψάρια που αλιεύουν.

Σύμφωνα με την απόφαση της περιφέρειας Ξιάμεν Ζιμέι, ψαράδες και ψάρια πρέπει καθημερινά και υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, αμέσως μετά την αποβίβαση από το καΐκι.

Ο λόγος της απόφασης είναι ότι ορισμένοι ψαράδες είχαν κάνει παράνομες συναλλαγές ή είχαν έρθει σε επαφή με υπερπόντια σκάφη ενώ βρίσκονταν στη θάλασσα, «με αποτέλεσμα να εισαχθεί ο κορονοϊός» όπως αναφέρουν οι τοπικές αρχές.

«Προς το παρόν, όλοι οι άνθρωποι στην πόλη Ξιαμέν πρέπει να υποβάλλονται σε αυτά τα τεστ ενώ πρέπει να ελέγχονται αντίστοιχα και τα αλιεύματα», ανέφερε ένας υπάλληλος στο δημοτικό γραφείο ανάπτυξης ωκεανών Ξιαμέν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Υπήρξαν δε και τηλεοπτικά ρεπορτάζ που έδειχναν αξιωματούχους να κάνουν διαγνωστικά test σε ψάρια και καβούρια. Δεν υπήρξε καμία αναφορά ότι είχε εντοπιστεί ίχνος του ιού, αναφέρει ο Guardian.

Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του περασμένου μήνα και όπως αναμενόταν προκάλεσε εντύπωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωση. Στο Weibo ένα σχετικό hashtag διαβάστηκε 120 εκατομμύρια φορές και συζητήθηκε από περισσότερους από 6.000 χρήστες.

Ένας χρήστης δε, πρότεινε στις αρχές να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, ενσωματώνοντας τη θαλάσσια ζωή στο υγειονομικό πρωτόκολλο και δίνοντας εντολή στα ψάρια που ταξιδεύουν από τα διεθνή ύδατα στην επικράτεια της Κίνας να μπαίνουν σε επταήμερη καραντίνα.

Από την έναρξη της επιδημίας Covid-19, που εντοπίστηκε αρχικά στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019, το Πεκίνο κατάφερε να περιορίσει τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε λιγότερους από 5.000 και τα κρούσματα γύρω στα 190.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία είναι πάντως πολύ χαμηλότερα από τις διεθνείς μετρήσεις.

Χάρη στη «μηδενική ανοχή» στα κρούσματα Covid-19, η Κίνα ήταν η μόνη μεγάλη οικονομία που αναπτύχθηκε το 2020.