Μυστήριο με τους θανάτους ψαριών στον ποταμό Όντερ

Εικάζεται, ότι τον ποταμό Όντερ έχει μολύνει χημική ουσία, βασισμένη στον υδράργυρο.
picture alliance via Getty Images

Αξιωματούχοι στην Πολωνία και τη Γερμανία προσπαθούν να ανακαλύψουν την αιτία του μαζικού θανάτου των ψαριών κατά μήκος του ποταμού Όντερ, που διέρχεται μεταξύ των δύο χωρών.

Χιλιάδες νεκρά ψάρια έχουν εμφανιστεί κατά μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων του ποταμού, από τις 28 Ιουλίου.

Εικάζεται ότι το φαινόμενο προέκυψε εξαιτίας τοξικής ουσίας στο νερό, αν και η ακριβής χημική ουσία παραμένει άγνωστη.

Οι πολίτες κλήθηκαν να παραμείνουν μακριά από το ποτάμι, μέσω προειδοποιήσεων για περιβαλλοντική καταστροφή από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ωστόσο οι αρχές και στις δύο χώρες έχουν κατηγορηθεί από ακτιβιστές ότι δεν συνεργάστηκαν για να ανταποκριθούν γρήγορα στην καταστροφή και να προστατεύσουν τους ανθρώπους.

Την Παρασκευή, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι απέλυσε ζευγάρι περιβαλλοντικών υπαλλήλων, λόγω εγκληματικού χειρισμού του περιστατικού.

Εξήγησε ότι το πρόβλημα αρχικά είχε υποτεθεί ότι ήταν «τοπικό»,ενώ σταδιακά αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για καταστροφή τεράστιας κλίμακας. Το ποτάμι ενδέχεται να χρειαστεί χρόνια, προκειμένου να ανακάμψει, πρόσθεσε.

Ο Μοραβιέτσκι υποστήριξε ότι «τεράστιες ποσότητες χημικών αποβλήτων» κατέληξαν στον ποταμό, χωρίς να δοθεί προσοχή στους κινδύνους που διέτρεχε η άγρια ​​ζωή.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, Στέφι Λέμκε ζήτησε να διεξαχθεί διεξοδική έρευνα για το περιστατικό, επισημαίνοτας ότι οι αρχές εργάζονται αδιαλείπτως, προκειμένου να διερευνήσουν την αιτία.

Ο Όντερ θεωρείται καθαρός ποταμός που φιλοξενεί σαράντα οικόσιτα είδη ψαριών. Ωστόσο, ένας αξιωματούχος στο ανατολικό κρατίδιο του Βραδεμβούργου της Γερμανίας, εξήγησε ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειχναν αυξημένα επίπεδα οξυγόνου στο νερό, υπονοώντας την παρουσία ξένης ουσίας.

Κάστορες, πουλιά και πάπιες έχουν επίσης επηρεαστεί. Οι ενδείξεις ότι ο Όντερ έχει μολυνθεί από υδράργυρο είναι ανησυχητικές. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί το κατά πόσο η ουσία επιδρά στους ανθρώπους.

Το βέβαιο είναι ότι εξαιτίας των ιστορικών χαμηλών επιπέδων νερού στον Όντερ, σε συνδυασμό με το κύμα καύσωνα, η ζωή στον υδροβιότοπο ήταν ήδη δύσκολη, με τη νέα ουσία να επιδεινώνει την κατάσταση.

Πηγή: bbc.com