Σε λίγο κανείς δεν θα μας θυμάται...άλλωστε η Ελλάδα, μας έπεισαν, είναι καλή μόνο για διακοπές, απλά ένας τόπος.
Βόρειο Σέλας Κιρούνα Σουηδία
Βόρειο Σέλας Κιρούνα Σουηδία
Davide Tarsi / 500px via Getty Images

«Εάν γίνει πυρηνικός πόλεμος θα πάμε στην Ελλάδα, εκεί οι εξελίξεις φτάνουν 50 χρόνια αργότερα» είχε πει μάλλον κάποιος αγγλοσάξονας ειρωνευόμενος την καθυστερημένη Ελλάδα την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Το είχα ακούσει που το ανέφεραν όταν ήμουν μικρός και η επικαιρότητα το επανέφερε στη μνήμη μου.

Ποια επικαιρότητα όμως;

Σήμερα έμαθα την ύπαρξη της Κιρούνα. Πρόκειται για τη βορειότερη πόλη της Σουηδίας με περίπου 23.000 κατοίκους σε βάθος 145 χιλιομέτρων μέσα στον Αρκτικό Κύκλο.

Οι χειμώνες είναι ανήλιαγοι με θερμοκρασίες που φτάνουν έως και -17 βαθμούς Κελσίου και όμως αυτή η πόλη που φυτεύτηκε στο πουθενά το 1900 από την κρατική εξορυκτική εταιρεία σιδηρομεταλλεύματος LKAB, σήμερα όχι μόνο έχει τουρισμό, αλλά πρωτοστατεί στην καινοτομία, τη διαστημική έρευνα αλλά και στην πράσινη μετάβαση, με πανεπιστήμια αιχμής και διαστημικά ερευνητικά κέντρα.

Ενδεικτικά εκεί βρίσκεται το Διαστημικό Κέντρο Εσρέιντζ, το οποίο ιδρύθηκε στην Κίρουνα κατά τη δεκαετία του 1960, το Σουηδικό Ινστιτούτο Διαστημικής Φυσικής και το Τμήμα Διαστημικής Επιστήμης του Πολυτεχνείου της Λουλέα. Από το 2006 βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «Πρόγραμμα Μάστερ Erasmus Mundus στη Διαστημική Επιστήμη και Τεχνολογία», ενώ και τα λύκεια της πόλης περηφανεύονται για τα διαστημικά προγράμματα που προσφέρουν στους μαθητές τους.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, η πρόεδρος της Κομισιόν και ο Βασιλιάς της Σουηδίας εγκαινιάζουν το πρώτο κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων της Ηπειρωτικής Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, η πρόεδρος της Κομισιόν και ο Βασιλιάς της Σουηδίας εγκαινιάζουν το πρώτο κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων της Ηπειρωτικής Ευρώπης.
TT News Agency via Reuters

Παράλληλα την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023 εγκαινιάστηκε τo πρώτο κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων της ηπειρωτικής Ευρώπης. Η διαστημική βάση Εσρέιντζ, καθίσταται ως μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή πύλη προς το διάστημα.

Τα εγκαίνια έκαναν η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον και τον Βασιλιά Κάρολο ΙΣΤ΄ Γουσταύο της Σουηδίας.

Την ίδια ώρα στη χώρα μας βρίσκεται εν εξελίξει η διαμάχη που έχει διχάσει για ακόμη μια φορά την Ελλάδα με αφορμή αυτή τη φορά τον θάνατο του Κωνσταντίνου. Θα τον πούμε βασιλιά, τέως, έκπτωτο...;

«Γιατί να μην κηδευτεί δημοσία δαπάνη όπως ο Φλωράκης;», «έκλεισε ένα κεφάλαιο της ιστορίας», «φοβική η κυβέρνηση», «όταν φτερνίζεται η αριστερά παθαίνει πνευμονία η δεξιά». Μοναρχικοί, δεξιοί, αριστεροί, προοδευτικοί, κεντρώοι και άλλες υποπαραλλαγές αυτών συνεχίζουν έναν εμφυλιοπολεμικό λόγο. Τόση σπατάλη φαιάς ουσίας και ενέργειας...

Την ίδια ώρα, πάντα στη χώρα μας, σημειώθηκε ένα ακόμη επεισόδιο πολιτισμού, μαθητές σε ΕΠΑΛ κυνήγησαν καθηγητή και άναψαν καπνογόνα σε τάξεις.

Με αυτά τα δεδομένα πιστεύει κανείς ότι θα πάμε μπροστά;

Ο ήλιος της Ελλάδας εάν και δεν μας επιτρέπει να κρύψουμε τις βρωμιές μας, φαίνεται ότι μας ζαλίζει και έτσι σαν υπνωτισμένοι προχωρούμε αβέβαιοι και φωνασκώντας προς το σκοτάδι της ανυπαρξίας μας. Σε λίγο κανείς δεν θα μας θυμάται...άλλωστε η Ελλάδα, μας έπεισαν, είναι καλή μόνο για διακοπές, απλά ένας τόπος.

Δημοφιλή